Okula başlayan çocuklarda hastalanma riskleri

Çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumanın yolu hijyenden geçiyor
Ellerin yemeklerden önce ve sonra yıkanması, meyve ve sebzelerin bol suyla yıkanarak tüketilmesi çocukların bulaşıcı hastalıklarından korunmasında önemli bir rol üstlenir. Hijyenin çocuklar tarafından ihmal edildiği okul gibi alanlarda enfeksiyon hastalıklarının bulaşması riski ciddi oranlarda yükselmektedir.
Bulaşıcı hastalıklara karşı çocukların korunmasında hijyen kadar önemli bir diğer konu ise, çocukların başkalarının eşyalarını kullanmaktan kaçınmalarıdır. Bu şekilde mikrop yoluyla bulaşma riski yüksek enfeksiyon hastalıklarından korunmak mümkün olacaktır. Ayrıca; çocukların aşırı kalabalık ortamlardan uzak durmaya gayret etmesi, havasız alanlarda oyun oynamaktan ve zaman geçirmekten kaçınmaları da koruyucu niteliktedir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye ağırlık veren çocuklarda bağışıklık sistemi daha güçlü olacağından, hastalıklara yakalanma riskleri de daha düşük olacaktır.
Okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıkları
Okul çağındaki çocuklarda sıklıkla nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları; sarılık, kızamıkçık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklar görülür. Bu hastalıkların hemen hepsinde yukarıda sözü edilen korunma yolları geçerlidir. Bu konuda, anne babalara ve okul yönetimlerine özellikle de hijyen açısından önemli görevler düşmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları: Üst solunum yolu enfeksiyonlarından olan nezle; burun akıntısı, halsizlik, hafif ateş gibi belirtilerle kendini gösteren, 2-3 gün gibi kısa sürede etkisini yitiren bir rahatsızlıktır. Çocuklarda sıklıkla görülen bir diğer üst solunum yolu enfeksiyonu olan grip; yüksek seyreden ateş, kas ağrıları, halsizlik, burun akıntısı gibi belirtileriyle öne çıkar. Aynı ortamda fazla sayıda öğrencinin ortak havayı solunması, üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcılık riskini büyük ölçüde artırmaktadır. Çocukların aşırı terlemeden ve üşümeden uzak durması, sağlıklı ve düzenli beslenmesi, el hijyenine dikkat etmesi gibi önlemlerle üst solunum yolu enfeksiyonlarından uzak durulabilir.
Hepatit A (Sarılık): Halk arasında Sarılık olarak da bilinen Hepatit A, çocuklar arasında el teması ile bulaşır. Kusma, baş ağrısı, ateş, halsizlik, karın ağrısı gibi belirtilere sahip olan bu enfeksiyon hastalığı, yaklaşık 2 hafta içerisinde düzelir. El hijyenine özen göstermenin bu hastalığın bulaşmasını engellemede önemli etkisi vardır.
Kızamıkçık: Döküntülerle kendini gösteren bu hastalık; halsizlik, ateş, lenf bezlerinin şişmesi şeklinde belirti verir. Günümüzde koruyucu aşı sayesinde, bu hastalığa karşı erken yaşlarda uzun süreli önlem alınabilmektedir.
Kızıl: Akut ve bulaşıcı bir hastalık olan Kızıl, anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Tüm vücutta döküntülere neden olan bu hastalık, solunum yolu ile diğer kişilere bulaşabilmektedir. Hijyene özen göstermek, bu hastalığın çevreye yayılmasını engellemek açısından oldukça önemlidir.
Suçiçeği: Kaşıntılı ve kırmızı döküntülerle belirti veren Suçiçeği hastalığı, yüksek ateş ile ilerleyişini sürdürür. Özellikle ilk bir hafta sürecinde bulaşıcılık riski oldukça yüksektir. Aşısı bulunan bir hastalık olduğundan, korunma şansı vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir