17. Hafta Gebelik

Bebeğiniz artık daha güçlü! 17. haftada kıkırdak yapısı kalınlaşarak kemik halini almaya başlar.

17. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 17. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin boyu artık 17 cm civarında, ultrason ile organları çok daha net görülmeye başladı. Gelelim bu hafta anne karnında neler yapabildiğine ve nasıl gözüktüğüne:

  • Basın içindeki yapılar, karın içinde diafragma, kalp, böbrekler ve idrar kesesi rahatlıkla izlenebilir duruma geldi.
  • Kıkırdakları kemiğe dönüşmeye başladı.
  • Göbek kordonu büyüdü ve kalınlaştı.
  • Cinsiyet tanısının doğruluğu ise artık % 100‘e yakın!
  • Plasenta ve kordonun içindeki kan akışı da rahatlıkla izlenebiliyor.
  • Bebeğiniz birkaç haftadır iki temel refleks üzerine çalışmakta: Emmek ve yutkunmak.

Anneye Sağlık Önerileri – 17. Hafta Hamilelik

bitki çayı

Üst solunum yolları enfeksiyonları hamilelikte daha ağır seyredebilir. Genelde 5-6 günde geçen bu rahatsızlıklar, hamilelik döneminde akciğer enfeksiyonlarına dahi sebep olabilir. Şikayetleriniz 4-5 günden uzun sürüyor ve ateşiniz yükseliyorsa, doktorunuza bilgi verin.

Zencefilli çaylar, ıhlamur, limon-nane gibi bitki çayları içebilirsiniz fakat adaçayı içmeyin.

Çoğul hamileliklerde korktuğumuz en önemli olaylardan biri, ikinci üç aydaki bebek kayıplarıdır. Rahim ağzı yetmezliği, bu kayıplarda önemli bir sebeptir. Özellikle çoğul hamileliklerde ultrason ile rahim kanalının uzunluğu ölçülmeli ve rahim ağzı yetmezliği açısından risk varlığı değerlendirilmelidir. Erken doğum için risk grubundaysanız, bu muayene ilerleyen haftalarda da gerekebilir.

Anneye Beslenme Önerileri – 17. Hafta Hamilelik

Bitkisel besinlerle ve tek yönlü beslenen kadınlarda, demir eksikliği anemisine sık rastlanmakta ve bu annelerden doğan bebeklerin düşük doğum ağırlıklı ve prematüre olduğu belirtilmektedir. Günlük C vitamini tüketimi de, demirin vücutta kullanımında önemli bir etkendir. Demirin önemli kaynakları; Et ve türevleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kuru üzümdür.

Günlük alınması gereken demir gereksinimi 20-27 mg/gün olmalıdır.

Hamilelikte Miyomlar – 17. Hafta Hamilelik

Eğer daha önceden miyomlarınız varsa, hamilelik döneminde miyomlarınızın büyüme eğilimi olabilir. Miyomlar bu dönemde kaşIk ağrısı ve bel ağrısına sebep olabilir. Rahim yüzeyine yakın büyüyen miyomlar genellikle sorunsuzdur. Ultrason ile miyomların büyüklüğü ve konumu tespit edilebilir. Bebeğinizin kontrolleri yapılırken onların da takibi yapılmalıdır.

Hamilelikte Göz Kuruluğu – 17. Hafta Hamilelik

Bu haftalarda, göz kuruluğu meydana gelmeye başlayabilir. Doktorunuzla görüşerek suni göz yaşı kullanabilirsiniz.

Önemli Uyarılar – 17. Hafta Hamilelik

Kaynağını bilmediğiniz süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.

Hamilelikte Süt

Süt ve süt ürünleri ile en sık bulaşan enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesine neden olan salmonella ve listeriöz adı verilen mikroplardır. Pastörize edilmemiş ve son kullanım tarihi geçmiş ürünlerde bu mikroplar sıklıkla görülür.  Pastörize günlük süt içebilirsiniz.

Hamilelikte Su

Hamilelik döneminde özellikle yaz aylarında, sıcaklarla birlikte sıvı kaybınızın daha da arttığını unutmayın. Bol sıvı tüketmeye gayret edin. Meşrubat ve buzlu çay tüketirken günlük kafein limitinizi unutmayın.

Eğer bu ilk hamileliğinizse sakın acele etmeyin ve endişelenmeyin. Bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmeniz 20’li haftalara kadar uzayabilir.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 17. haftamızdan merhaba! Bu hafta çok önemli iki ödevim var… Hem yutkunmayı hem de emmeyi öğreniyorum. Senin de ikimiz için kendine çok dikkat etmen gerekiyor. Eğer üşütürsen, zencefilli çaylar, ıhlamur ve limon nane içebilirsin fakat ada çayı sakın içme. 17. haftamızda en çok senin sağlıklı olmanı sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir