Gebelik sürecinde beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz bebeğinizin gelişimi ve rahat bir hamilelik için beslenme önerileri…
- 1.- 2. Hafta: Beyin ve omurilik gelişimi için bol folik ait içeren besinler tüketilmeli. Yeşil yapraklı sebzeler, portakal, fasulye, kuru yemiş, çilek.2.- 4. Hafta: Damar ve kemik gelişimi, kolajen üretimi için bol C vitamini ve kalsiyum tüketilmeli. Portakal, çilek, kırmızı biber, taze soğan, ananas, greyfurt, süt yoğurt peynir, sardalya.
- 5.- 6. Hafta: Sıvı dengesini korumak için potasyum, bol kan hücresi üretmek için B12 vitamini tüketilmeli. Muz avokado, şeftali, havuç, mercimek, kuru kayısı, portakal, kırmızı eti somon, alabalık, orkinos.
- 7.- 8. Hafta: Sinir sistemi için iyot ve Omega-3 tüketilmeli. Süt, peynir, somon, ton balığı, yumurta, ceviz, karides, yumurta olabilir.
- 9.- 10. Hafta: Bolca B-6 vitamini ve lif kaynağı tüketilmeli. Antep fıstığı, muz, avokado, kuru erik, orkinos, tavuk, hindi, kırmızı et, mercimek, esmer pirinç, brokoli ve bezelye yenmeli.
- 11.- 12. Hafta: A ve D vitamini tüketilmeli. Biber, koyu yapraklı yeşil bitkiler, havuç, portakal, süt, yumurta ve sardalya tüketilmeli.
- 13.- 14. Hafta: A ve D vitamini tüketilmeli. Biber, koyu yapraklı yeşil bitkiler, havuç, portakal, süt, yumurta ve sardalya tüketilmeli.
- 15.- 16. Hafta: Kemik ve diş gelişimi için badem, ıspanak, kaju, fıstık, avokado, yoğurt ve baklagiller gibi magnezyum kaynağı besinler tüketilmeli.
- 17.- 18. Hafta: Hücre yapısının oluşması ile büyümeyi desteklemek için B1 vitamini ve çinko tüketmeli. Kırmızı et, hindi, yoğurt, süt, kaju, yer fıstığı, fındık, badem, fasulye, tahıllar ve baklagiller tüketmeli.
- 19.-20. Hafta: K vitamini tüketimine ağırlık verilmeli. Kırmızı et, karaciğer, brokoli, avokado, muz, ıspanak, lahana güzel tercihlerdir.
- 21.-22. Hafta: Demir ve B3 vitamini tüketilmeli; kırmızı, et tavuk, ton balığı, ıspanak, lahana, yeşil fasulye olabilir.
- 23.-24. Hafta: Somon, süt, yoğurt, kırmızı et, tavuk yumurta, badem, yer fıstığı, meyve, tahıl gibi sodyum ve protein ağırlıklı besinler yenmeli.
- 25 – 26. Hafta: Esmer pirinç, ıspanak, ananas, badem, kepekli ekmek, ton balığı, sardalya, sığır eti, hindi, tavuk gibi E vitamini ve selenyum içerikli besinle tüketilmelidir.
- 27 – 28. Hafta: Büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemi için B7 vitamini ile omega-3 tüketilmeli. Kırmızı et, tavuk, süt ürünleri, somon, alabalık, sardalya, karides, ceviz, keten tohumu, tahıllar, fındık ve bezelye yenmeli.
- 29 – 30. Hafta: B5 ve kolin vitamini tüketilmeli. Yağsız et, kümes hayvanları, yumurta, somon, tavuk, brokoli, bezelye, avokado ve tahıllar örnek verilebilir.
- 31 – 32. Hafta: Hızla büyüyen bebek için protein tüketmeye devam edilmeli.
- 33 – 34. Hafta: B2 vitamini ve folik asit almaya devam edilmeli.
- 35 – 36. Hafta: Vücuttaki atıkları yok etmek için molibden elementi içeren mercimek, kurutulmuş bezelye, bakla, soya fasulyesi, yulaf, arpa gibi besinler tüketmeye dikkat etmeli.
- 37 – 38. Hafta: Demir ve kalsiyum içeren besinler tercih edilmeli.
- 39 – 40. Hafta: Omega-6, bakır ve lif içeren besinlere ağırlık vererek bebeğin güçlenmesini desteklemeli ve doğuma hazırlanmalısınız.