39. Hafta Gebelik

Tebrikler! Anne olmak üzeresiniz. 🙂

39. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 39. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin ağırlığı 3-3 buçuk kilo arasında ve boyu yaklaşık 52 cm!
Peki bu haftada neler oluyor?

  • Bebeğiniz onu dış dünyaya karşı koruyan verniks tabakası ile doğacaktır.
  • Vücudundaki tüylerin hemen hemen hepsi dökülmüştür.
  • Yağ tabakası gelişmekte ve onu dış dünyaya hazırlamaktadır. Böylece doğduğunda az üşüyecektir.
  • Bu hafta itibariyle bebeğinizin pelviste olması beklenir.

Anneye Sağlık Önerileri – 39. Hafta Hamilelik

Bebeğiniz artık iyice aşağıda olduğundan yürümekte zorluk çekebilirsiniz. Bu dönemde daha çok yatarak dinlenmenizi tavsiye ederiz.

Bu dönemde suyunuz azalabilir. Su miktarı azaldığı için kan akışında düşme olabilir. Böyle bir tehlikeli durumda hızla doğum yöntemi değiştirilebilir. Doktorunuzla birlikte bebeğinizin ve sizin sağlık durumunuzu sürekli inceleyerek doğum yöntemine karar verilmelidir.

Unutmayın, önemli olan nasıl doğum yaptığınız değil; ona sahip olmanız. ?

Anneye Beslenme Önerileri – 39. Hafta Hamilelik

Son haftalarda heyecan daha da yükseliyor ve bebeğinize bir an önce kavuşmak istiyorsunuz, haklısınız ? Son haftalarda normal doğum yapması planlanan anne adayı için beslenme daha büyük bir önem kazanıyor çünkü şekerli ve kalorisi yüksek besin tüketen anne adayının, bebeği 300-400 gram arası alabiliyor. Bebeğin iri olması nedeniyle sezaryen doğuma gidilebilir. Bu nedenden dolayı beslenmenize dikkat etmelisiniz ve doktorunuza danışarak, günlük yürüyüşlerinizi ihmal etmemelisiniz.

Epidural Anestesi Nedir?- 39. Hafta Hamilelik

Doğum esnasında ağrıyı azaltmak ve anne adayının konforunu arttırmak için epidural anesteziuygulanabilir. Özellikle rahim açıklığı 5 cm’e ulaştıktan sonra uygulanması gerekir. Sonrası hem ağrıyı azaltır, hem de doğum kanalındaki adeleler gevşediği için ıkınma daha etkili olur. Bu şekilde bebeğin rahat çıkması temin edilebilir.

Peki ya doğum henüz gerçekleşmiyorsa? – 39. Hafta Hamilelik

40 gebelik haftasını tamamlamış olmanıza rağmen doğum hala başlamamışsa, bebeğinizin iyi olup olmadığına dair yapılan testler olumlu çıktığı takdirde ortalama 1 hafta daha beklenebilir. Eğer rahim doğum için yeterli değişimleri geçirmişse, doğum uyarılması amaçlı suni sancı önerilebilir.

Suni sancı ile doğum uyarılması işleminde tedaviye cevabın en önemli kriteri, rahim kanalının doğuma hazır olup olmamasıdır. Yapılan muayenede doktorunuz bu bulguları arar. Rahim kanalınız doğum için hazır değilse, suni sancıdan elde edilecek cevap olasılığı düşüktür. Bu durumlarda rahim kanalının olgunlaşmasını sağlayan ilaçlar yapılabilir.

Doğum Belirtileri Nelerdir?- 39. Hafta Hamilelik

39. haftadaysanız, birçok doğum belirtisini yaşıyor olabilirsiniz.

  • Bebeğin pelvise inmesi
  • Suyun gelmesi
  • Vajinal akıntı artışı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Daha rahat nefes almaya başlama (Bebeğin doğum kanalına girmesiyle birlikte nefesinize olan baskı azalır.)
  • Rahim ağzı incelmesi

Normal Doğum Nasıl Yapılır?- 39. Hafta Hamilelik

  • Normal doğum olması için öncelikle bebeğin doğum yoluna ters bir şekilde girmiş olması beklenir. Doğuma kadar dönmeyen bebekler için normal doğum zorlaşır.
    Doğum yoluna girdikten sonra, annenin sancılarının düzenli ve sık olması beklenir. Bu sancıların sayesinde ise anne rahmi açılır. Normal doğum için rahmin 10 cm kadar açık olması beklenir.

Tüm bu şartlar sağlandığında, normal doğum gerçekleşebilir.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 39. haftamızdan merhaba!

Bu hafta hastaneye gittik ve yanımızda tüm ailemiz vardı… Benim kocaman harika ailem bana kavuşmak için sabırsızlanıyorlar. İşte doğdum! Herkese merhaba! 39. haftamızda en çok annemin kucağındayken hepinize INGAAA demeyi sevdim, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir