Yenidoğan bebek yıkanır mı ve yenidoğan bebekleri yıkarken nelere dikkat edilmeli bilmemen gayet normal. O yüzden hiç endişelenmeyin cevaplar yazımızda…
Yenidoğan Bebek İlk Ne Zaman Yıkanır?
Yenidoğan ilk ne zaman yıkanır sorusu şu an muhtemelen merak ettiğin ilk konu olduğundan işe bunun yanıtıyla başlıyoruz. Yenidoğan bebeğin ilk banyosuyla ilgili çevrendeki diğer annelerden pek çok farklı yorum duymuş olman muhtemel. Öncelikle bebeğini yıkamak için acele etmemen gerektiğini bilmelisin.
Bunun için 10-15 günlük bir sürenin geçmesi bebeğinin dış dünyaya adapte olması için yeterli. Ayrıca genellikle çocuk doktorları, bebeklerde ilk banyo deneyimi için göbek kordonunun düşmesini beklemek gerektiğini söylüyor. Bu süre zarfında bebeğinin göbek bağı da düşeceği için ortalama iki haftanın sonunda minik yavrunu gönül rahatlığıyla yıkayabilirsin. Eğer bebeğini rahatlatmak ve tenini temizlemek istersen yumuşak ve ıslak bir bezle nazik hareketler yaparak bebeğini silebilirsin.
Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanmalıdır?
Bebeğini yıkayacağın o gün geldiğinde minik yavrun için en uygun koşulları sağlaman gerekiyor. Bu aşamada bebekler için özel olarak formüle edilmiş bebek bakım ürünlerini kullanarak bebeğinin vücut temizliğini doğru bir şekilde sağlayabilirsin. Elbette, yenidoğan bebek yıkanırken oda sıcaklığında bir ortam tercih etmeyi de unutmamalısın.
Yenidoğan Bebek Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yenidoğan bebeğini yıkarken göz ardı etmemen gereken pek çok detay bulunuyor. Öncelikle yenidoğan bebek yıkanırken su kaç derece olmalı, hangi ürünler bebeklerin banyo deneyimine dahil edilebilir, yenidoğan bebek yıkama sıklığı nedir gibi sorunların yanıtlarını araman gerekiyor. O halde yenidoğan banyosu yapılırken dikkat etmen gerekenleri tek tek inceleyelim:
- Yenidoğan bebek için banyo hazırlığı: Öncelikle banyo deneyimi için gerekli olan ürünlere sahip olmalısın. Bebekler için üretilen fileli küvetleri tercih ederek daha pratik bir banyo seansı gerçekleştirebilirsin. Banyo öncesi ayrıca ortamın sıcaklığını da ayarlayarak bebeğinin üşümesini önleyebilirsin.
- Yenidoğan bebek bakım ürünlerinin seçimi: Yenidoğanların cildi oldukça hassas ve kurumaya eğilimli oluyor. Bundan dolayı yenidoğan bebekler için özel olarak geliştirilen hassas içerikli saç ve vücut ürünlerini tercih ederek minik yavrunun yumuşak cildini koruyabilirsin.
- Yenidoğan bebek için banyo suyu ısısı: Banyo suyunu ideal bir ısıya getirmek oldukça önemli. Bunun için temassız termometrelerden yardım alabilirsin. Suyun ortalama 36-37 derece olması yeterli.
- Yenidoğan bebek için banyo aşaması: Bebeğini banyo yaptırırken onu güvenli bir şekilde tuttuğundan emin olmasın. Bu süreçte bir elini bebeğinin başını ve sırtını, diğer elini ise kalça ve bacaklarından destekleyecek şekilde tutabilirsin. Ayrıca ilk banyo deneyimini çok daha risksiz hale getirmek için yanında sana bebeği tutmanda yardım edecek birini bulundurabilirsin.
- Yenidoğan bebek için banyo sonrası bakım: Banyo sonrasında bebeğini yumuşak yüzde 100 pamuklu ya da müslin havlularla kurulayabilirsin. Banyo saatinin ardından yenidoğan bebek cilt bakım rutini için yine bebeklere özel olarak geliştirilen bakım ürünlerine yönelmeyi unutmamalısın. Bu aşamada çocuk doktorunun önerdiği yenidoğan cildine uygun nemlendiricilerle bebeğine nazikçe masaj yapabilirsin.
- Yenidoğan bebekler için ideal banyo sıklığı: Yenidoğan bebeklerin cildi her ne kadar hızla nem kaybetmeye yatkın olsa da, sık banyo yaptırma gereksimini de bir o kadar kaçınılmaz. Bebeğini düzenli olarak 2-3 günde bir yıkamaya özen gösterebilirsin. Ancak yine de bu konuda bebeğinin doktorunun önerisini alabilirsin.