Bebeklerde Konak Nedir ve Tedavisi

Bebeklerde konak neden olur?

Konak oluşumunun nedeni, tam olarak bilinmemektedir. Bazı uzmanlar genetik özelliklerin, annenin hormonları, bebeğin derisindeki yağ bezlerinin, kimyasal bazı maddelerin bebeklerde konak oluşumuna neden olabileceği belirtilmektedir. Bazı düşünceler bebeğin yeterince temizlenmemesi, konak oluşuma neden olduğu yönde olsa da bu durumun hijyenle alakalı olmadığı bilinmelidir. Bu sebeple çoğu bebekte konak görülebilir.

Konağın tedavisi nedir?

Bebeklerde konak, evde uygulanacak birkaç basit yöntemle tedavi edilebilir. Bebeğinizin saç derisinde oluşan konağı temizlemek için; geceden tavsiye edilen bebek yağını veya vazelini konak olan bölgeye sürün. Ertesi gün bebeğinizi tavsiye edilen şampuanla yıkayın vebolca durulayın. Yumuşak bir fırçayla konağı temizleyin. Bu işlemi her gün konak yok olana kadar devam edin. İşe yaradığını göreceksiniz.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

Bebeklerde konak evde uygulanan yöntemlerde çok rahat bir şekilde giderilse de bazı durumlar doktor tedavisi gerektirebilir. Bunlar: konak oluşumu sadece saç derinde kalmayıp vücudun başka yerlerine de geçerse, konak olan yerlerde sızıntı, akıntı varsa, kaşıntı ve kızarıklık başlamışsa, ısı seviyesi gittikçe artıyorsa hemen doktorunuza başvurun.

Konak oluşumunu engellemek için neler yapılmalıdır?

Bebelerde konağın oluşmasını engellemek için küçük ama sihirli bir yöntem var. Bebeğinizin saç derisine yumuşak bir fırçayla masaj yaparsanız konak oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Konak bulaşıcı bir rahatsızlık mıdır?

Bazı anneler saç derisinde konak oluşmuş bir bebekten kendi bebeğine geçecek diye endişe duyabilir. Ancak bu yersiz bir endişe olacaktır. Çünkü konak, bulaşıcı olmayan bir deri rahatsızlığıdır. Özellikle yenidoğan bebeklerde konak çok kısa bir sürede tedavi edilebilir ve bir daha oluşması nadirdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir