14. Hafta Gebelik

Bebeğiniz büyümeye devam ediyorken mide bulantılarınızın azaldığını ve kendinizi daha fazla enerjik hissedebilirsiniz.

14. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 14. Hafta Hamilelik

Hamileliğinizin 14. haftasında ultrasonda minyatür bir insanla karşılaşacaksınız, yani bebeğinizle. ?Bebeğinizin boyu yaklaşık 9 cm. Artık rahatlıkla kollarının, ayaklarının ve parmaklarının hareketleri izlenebilir. Yüz profili ve burun kemiği seçilebilir; omurgayla birlikte karnın bütünlüğü de gözlemlenebilir.

Bebeğinizin gelişimi, kalp, karın içinde mide, böbrekler ve idrar kesesi de dahil olmak üzere çok daha ayrıntılı biçimde izlenebilir. Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek de artık mümkün.

Ultrason, hamileliğin başından sonuna kadar neredeyse her muayenede kullanılan tanı aracıdır. Bebek bekleyen ailelerin en çok merak ettikleri konulardan biri, bu teknolojinin bebek üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığıdır. Merak etmeyin, hamilelikte kullanılan ultrason cihazları belli bir frekans aralığında çalışır ve bu frekans aralığı bebeği olumsuz etkilemez. Yine de çok erken zamanlarda doppler kullanılmaması ve ultrason süresinin mümkün olduğunca kısa tutulmasıönerilir.

Doppler, ultrason cihazı ile birlikte bulunan bir teknolojidir. Hareket eden kan hücrelerine duyarlıdır ve damar içindeki dolaşımı izlemeye yardımcı olur. Bu sayede, ilk haftalarda dahi bebeğinizin kalp atışlarını izleyebilir ve dinleyebiliriz.

İlerleyen haftalarda, damarlardaki kan akışı doppler ile ölçülebilir ve erken dönemlerde bile bebeğinizin sağlığı ile ilgili bilgiler verilebilir.

Anneye Sağlık Önerileri – 14. Hafta Hamilelik

Özellikle bahar ve sonbahar aylarında meydana gelen alerjik reaksiyonlar hamilelikte de sorun olabilir.

İlk 3 ay içerisinde zorunlu olmadıkça ve doktorunuza danışmadan alerji ilaçları kullanmayın.

Bu dönemde, anne rahmine yerleşen bebeğin anne ile kan alışverişi başlar. Anneden bebeğe glikoz, çeşitli elementler ve sıvılar geçer. Bebeğe ait kan hücreleri de, annenin kan dolaşımına belli miktarlarda geçer. Anne dolaşımına geçen bebek hücrelerinde bulunan DNA ayrıştırılabilir, Down Sendromu ve diğer bazı kromozom testlerinde kullanılabilir. Bu testin doğruluğu %97- %99 arasında değişmektedir. Bu test, diğer tarama testlerine alternatif olarak da önerilebilir.

14 hafta hamilelik ultrasound
14 hafta hamilelik ultrasound

Doktorların gerekli gördüğü durumlarda kullanılan yöntemlerden olan Koryon Villus Biopsisi veya CVS, bebekte kromozom bozukluğu olup olmadığını anlamak için bu haftalarda yapılabilir. İşlem olarak, ultrason aracılığıyla lokal anestezi kullanılarak özel bir iğneyle bebeğin plasentasından örnek alınır ve genetik laboratuvarında inceleme yapılır.

Bu işlemin % 1 kadar kayıp riski olduğunu da hatırlatmak gerekir.

Hamilelikte tiroid fonksiyonlarının normal sınırlarda olması önemlidir. Tiroidin fazla çalıştığı hipertiroid durumunda kilo kaybı ve çarpıntının yanında, aşırı bulantı, karın ağrısı ve kusma görülebilir. Tiroidin az çalıştığı durumlarda ise halsizlik ve bitkinlikle beraber ilk üç ay kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle ilk aylarda öncelikle yapılması gereken testlerden biri TSH hormon testidir. Bu gibi yollarla, anne karnında bebeğin gelişimini izlemek ve hesaplamak mümkündür.

14. haftayla birlikte hamileliğinizde en çok rahat edeceğiniz döneme girmiş olacaksınız. Büyük ihtimalle, gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan şikayetlerin büyük bir kısmı bu dönemde kaybolacak ve vücudunuz gebeliğe uyum sağlamış olacak. Gebelik hormonlarınız bu dönem içerisinde maksimum seviyeye çıkacağı için, bulantılarınız ve yorgunluk hissiniz kaybolacak, kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Anneye Beslenme Önerileri – 14. Hafta Hamilelik

Birinci trimesterde protein sentezinde artış yokken, ikinci trimesterde % 15-%25 arası bir artış görülür. Artan protein gereksinimi karşılanmazsa ödem oluşur. Gebelikte toplam 925 gram proteine ihtiyaç vardır.

Toplam enerjinin %12-15’i proteinlerden sağlanmalıdır.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim,

14. haftamızdan merhaba! Ne 9 cm mi oldum? Ne kadar çabuk büyüdüm değil mi anne? Acaba kime benzeyeceğim çok merak ediyorum. Cinsiyetimi artık öğrenebilirsiniz ama galiba bu sürprizi sona saklamak istiyorum. Cinsiyetimi doğduğumda öğrensem olur mu? 14. haftamızda sana daha da yakın olmayı çok sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir