Bebek Çamaşırları İçin Deterjan Seçimi Önemli !

Bebeklerin cildinin asitlik derecesi yetişkinlere göre daha düşüktür. Bu yüzden bebek ciltleri çok daha kolay tahriş olabilir. Bu kadar hassas cilde sahip olan bebeklerin kıyafetlerinin yıkanmasına ise özen gösterilmelidir.

Herkesin bildiği üzere bebek cildi son derece hassas ve narindir. Kullanılacak olan kimyasal maddeler olabildiğince bebeklerden ve bebek kıyafetlerinden uzak tutulmaya çalışılır.

Ancak yine de bazı malzemelerin kullanılması zorunluluk gereği olabilir. Büyüklerde bile cilt tahrişine neden olan bazı kimyasallar ne yazık ki bebek kıyafetlerine de sinebilir. Bunu ortadan kaldırmanın yolu ise bebek kıyafetlerinin yıkanırken kullanılan deterjan seçimini doğru yapmaktır.

Koku Durumuna Dikkat

Kimi deterjanlar bebeklere hoş gelsin ve ailelerin de dikkatini çeksin diye çeşitli parfümler ve kokular taşır. Ancak ne yazık ki çoğu koku bileşeni kimyasaldır ve bu kimyasal unsurlar çamaşırlara tutunurlar. Çamaşırlardan çıkmayan ve durulanamayan kimyasallar doğrudan bebekle temas edecektir. Bunun yanı sıra egzama ya da astım gibi sorunların tetikleyicisi de bu kimyasallar olabilir.

Unutulmamalıdır ki bu tarz kimyasalların durulanabilmesi için yaklaşık olarak 8 tona yakın bir suya ihtiyaç duyulur. Yani çamaşır makineleri, bu konuda yetkin değillerdir. O nedenle de çamaşır deterjanı seçiminde kimyasal etmenlerden arındırılmış ürünler seçilmelidir.

Yeni alınan bebek kıyafetleri, üretim sürecinde maruz kaldıkları kimyasallardan arındırılmaları için bebeklere giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Ayrıca bebek cildini tahriş edebilecek etiketler de kesilmelidir.

Bebekler tarafından giyilmiş olan kıyafetlerdeki sertleşmiş ve kurumuş zorlu lekeler, kıyafet yıkanmadan önce fırçalanmalıdır. Bu işlemden sonra lekeli kıyafet deterjanlı ılık suda yaklaşık 1 saat kadar bekletildikten sonra yıkanırsa lekeler çok daha kolay çıkar.

Bebek kıyafetlerinin yıkanmasında alerjik etkilere neden olmayacak (antialerjenik) özel deterjanlar kullanılmalıdır. Seçilecek olan deterjanın parfümsüz olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca kıyafetlerin yumuşatılması için, yoğun parfüm içerdikleri için yumuşatıcılar da kullanılmamalıdır.

Bebek kıyafetleri, etiketlerinde yazan talimatlara uygun program ve sıcaklıklarda yıkanmalıdır. Sürekli düşük sıcaklıklarda yıkanan çamaşırlarda mikroplar üreyebilir. 

Hassas kıyafetler düşük sıcaklıklarda yıkanırken de ön yıkama ve ekstra durulama yapılmasına özen gösterilmelidir.

Bebek bezinden bulaşan dışkılarla kirlenen kıyafetler, hijyen açısından diğer kıyafetlerden ayrı yıkanmalıdır.

Makinede yıkama sırasında çamaşır filesi kullanılması, küçük ebattaki bu çamaşırların makine içinde sıkışıp kaybolmasını önleyecektir.

Bebek çamaşırları yıkandıktan sonra, ikinci kez durulama yapılarak kıyafetler deterjan artıklarından tamamen arındırılmalıdır.

Farklı sıcaklık değerlerinde yıkanabilmesi ve renklerinin karışmaması için renkliler ve beyazlar ayrılarak yıkanmalıdır.

Bebek kıyafetleri, yetişkinlerin kıyafetlerinde bulunan alerjenlerden etkilenmemeleri için bu kıyafetlerle birlikte yıkanmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir