Parmak Emme Bağımlılığı

Parmak emme alışkanlığının, ilk yıllarda bebekte görülen emme refleksinin bir sonucu olduğu düşünülerek doğal kabul edilebilir.

Daha anne karnında kazanılmaya başlanan parmak emme alışkanlığı, bebeklikte doğal bir davranış olarak kabul edilir. Ancak çocukluk döneminde de devam ediyorsa bu konuda önlem almalısınız.

Parmak emme nedenleri

Parmak emme alışkanlığının altında yatan nedenlerin araştırılıp, bir uzman tarafından yardım alınması cezadan daha uygun bir yöntemdir. Çocukların parmak emme nedenleri şöyledir; 1 yaş civarındaki çocuklar uykuya geçerken, Diş çıkarma zamanında diş mineleri kaşındığı için, Çevrelerinde parmak emen birilerini model aldıkları zaman, Ebeveynler arası gerginliklerde, Yeni kardeşin dünyaya gelmesi durumunda, Zorlukla karşılaştıklarında, utanma, sıkılma, yorgunluk belirtisi olarak, Sevgi ve güven eksikliği varsa, Memeden erken koparılmışsa, Ek besinlere zorlanmışsa.

Asla yasaklar koyarak çözmeye çalışmayın ve bir uzmana danışın..

Parmak emmesini önlemek için…

Çocuklarının parmak emme alışkanlığını sonuca kavuşturamayan anne-babalar, sürekli farklı yöntemler denemeye çalışır. Ama bazen, yapılan işlemler çok fazla bir fayda sağlamaz. İşte size bu dönemde yol gösterecek öneriler: Çocuğu uygun pozisyonda besleyin. Bebeği emzirirken veya biberonla beslerken göğsün sıcaklığını duyacak şekilde kendinize yaklaştırın. Böylelikle bebek kendini güvende hissedecektir. Ayrıca yemek verirken hırpalamaktan ve azarlamaktan da kaçının.

Memeden erken kesmemeye çalışın. Ona uygun çeşitli faaliyet olanakları ve oyun ortamı yaratarak meşgul olmasını sağlayın. Çocuğunuzun psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek davranışlarınızı düzeltin. Şiddet uygulamayın ve onu batıl fikirlerle korkutmayın. Parmak emmesini terk etme arzusunu harekete geçirmek için onu ödüllendirin. Parmağını ağzına götürdüğü zaman zararsız acı mayi sürülebilir veya ellerine eldiven takılabilir. Ona kendi kendini kontrol edebilmesi için isterse bu alışkanlığı terk edeceği inancını kazandırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir