Bebeğinizin Fiziksel Gelişmesini Teşvik Edin: 9-12 Ay

Bebeğinizle yapacağınız “oyun zamanı etkinlikleri”, bebeğinizin fiziksel gelişimini hızlandırırken sizinle arasındaki bağı da kuvvetlendirecektir.

Onun seviyesine geçin

Bebeğinizle yere yatın. Oynadığınız oyuncaklar, renkler ve şekiller hakkında konuşun. Ona bir top atın ve topu size yuvarlaması için onu teşvik edin.

Sizinle birlikte sürünmesine izin verin

Yere yatın ve bebeğiniz sürünürken izleyin. (Bunu cesaretlendirmeden yapacak ve yıllarca yapmaya devam edecek.) Sizi bir destek olarak kullanırken kendini ayakta tutacak.

Bir engel parkuru oluşturun

Bebeğinizin geçmesi için bir engel oluşturun. Kutulardan, sandalyenin altından veya kanepenin arkasından yapılan tünelleri tırmanmayı sevecektir.

Yuvarlanmak

Toplar ve arabalar gibi yuvarlanan, hareket eden oyuncaklarla oynayın. Bebeğiniz oturup bu ileri geri itme hareketini sizinle veya kendi başına öğrenecektir..

Hanimiş hanimiş burdaymış

Ellerinizi, battaniyenizi veya havlunuzu kullanarak bebeğinizin gözlerini kısa bir süre kapatıp sonra gözlerini kapattığınız şeyi indirip sizi görmesine izin vererek bu oyunu sürdürün.

Bir pasta patlatma

Bebeğinizle pat-kek yapın, alternatif olarak ellerinizi çırpın ve ellerini sıkın.

Çocuğunuzu yetiştirme

Çocuğunuzu yetiştirme: Komple İllüstrasyon Kılavuzu, ebeveynleri yeni bir davranış serüvenini, gelişmeleri ve bir çocuğun ilk altı yılındaki zorluklarla yönlendiren bilgi dolu bir rehberdir. Çocuğun ilk altı yıl boyunca sağlıklı gelişimini sağlamak için gerekli bilgi, uzman tavsiyesi, pratik çözümler ve anahtar seçimlerle doldurulur ve bunları sonraki gelişim aşamasında başarı için kurar. Çocuğun gelişim aşamasını anlamanın yanı sıra, okuyuculara, her yaşta ve evrede fiziksel, duygusal, entelektüel ve davranışsal gelişimi en üst düzeye çıkarmak için çocuklarıyla birlikte kullanabilecekleri ebeveynlik teknikleri ve etkinlikleri verilir.

Oyuncak Satın Alın.

Bu fotoğraf çekimi için kullandığımız sevimli ürünleri ve oyuncakları seviyor musun? Bebeğiniz için ürünler bulmak için aşağıdaki satın alma kılavuzunu kullanın.

İlişkiler ve Duygular

Neler Oluyor?

  • Bu dönemde bebeğiniz hem pozitif hem de negatif içeriği olabilen çeşitli duygular ve ruh hallerini gösterebilmektedir. Belirli insanlar için sevgi gösterilerinde bulunduğunu ve sevdiği insanların dikkatini çekme yeteneği gösterdiğini görebilirsiniz. Aynı zamanda, özellikle çok yakınına geldiklerinde yabancılara karşı korku ve tedirginlik duyar. Anne ve babası yanından ayrıldığında daha önce hiç olmadığı kadar çok üzülebilir. Beynin hafıza kısımlarının gelişmesi, tanıdığı ve tanımadığı insanları ayırt etmesine yardımcı olur.
  • Beynin frontal bölgesindeki aktivite arttıkça bebek bağ kurduğu insanların ya da nesnelerin de yardımıyla kendisini daha kolay sakinleştirebilir. Güvenip sevdiği insanlardan uzaklaşıp tekrar yanlarına dönmesine imkan tanıyan fiziksel gelişimi aynı zamanda dünyayı araştırma isteğinin artmasına ve bağımsızlığını ilan etmesine de imkan tanır. Daha önceleri otomatik olarak ağlamasına neden olan hoş olmayan durumlar, artık kafasını çevirmesine ya da hoşnutsuzluğunu ve sıkıntısını göstermek için kaşlarını çatmasına neden olabilir.
  • Bu dönem “Hayır!” sözcüğünün de öğrenildiği dönemdir. Hem pozitif hem de negatif duygularını daha yoğun bir şekilde kendisini ilk defa “Hayır!” derken bulacaktır. Yasak ya da değerli eşyalar birdenbire emekleyen ya da yürüyen bebeğin ulaşabileceği eşyalar olmuştur. Her şeyi merak eden ve araştıran bebeğinizin gözünden bakarak evinizi bebek için güvenli hale getirmek daha az “hayır” demenize yardımcı olabilir.
  • Anne baba olarak, bebeğiniz bağımlı bir halden inatçı ve çok daha bağımsız bir halde hareket eden 1 yaşına ulaşmış bir çocuk olduğunda, heyecan, rahatlama ve hatta kargaşa karışımı duygu-durumlar yaşayabilirsiniz. Zaman zaman çatışan bu duyguları tanımanız bir ebeveyn olarak bebeğinizin gelişimi ve davranışlarına karşı olan tepkilerinizi gözlemenize yardımcı olabilir.
  • Bir kitap bebeğinizi rahatlatabilir mi?: Çocuğunuzun dünyası büyüyüp değiştikçe en sevilen battaniye ya da kitap gibi rahatlatıcı eşyalar kendisini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olabilir. Rahatlatıcı eşyalar çocuklara ilgiyi, rahatlığı ve sevilen insanları hatırlatır. Kitaplar da, özellikle sizinle paylaştıkları güzel zamanları hatırlatıyorsa, rahatlatıcı eşyalar olabilmektedir.

Yapabilecekleriniz!

  • Bebeğinizden gelen sinyalleri okumayı öğrenin. İpuçlarını takip edin. Mutlu olduğu ve ilgilendiği aktivitelere devam edin, sıkıldığı zamansa durdurun ve başka bir zaman tekrar deneyin.
  • Bebeğinizin duygularını tanıyın ve tanımlayın (Örn: Baban senin yanından ayrıldığında kendini çok kötü hissediyorsun. Seni, uykudan uyandığında tekrar göreceğim”). Bu gibi karşılıklar bebeğinizin negatif duygu halinden pozitif hale daha kolay geçmesine ve duygularını tanımlamaya başlamasına yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir