Yapay zekayla tüp bebek

Yapay zeka teknolojisi yardımıyla genetik yapısı normale en yakın embriyo seçimi yapılarak hem ilk transferde gebelik elde edilebiliyor, hem de elde edilen gebeliğin sağlıkla devam etmesi sağlanabiliyor.

Prof. Dr. Gökalp Öner – Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / Yapay zeka (Artificial Intelligence, Al) bir bilgisayar veri merkezi olarak tanımlanıyor ve pek çok kullanım alanının yanında günümüzde çok yeni de olsa tüp bebek uygulamalarında da tercih ediliyor. Tüp bebek uygulamalarında yapay zeka veri bankası dünyanın en iyi tüp bebek merkezlerinde gebelik getiren ve genetik yapısı normal olan embriyolardan oluşuyor ve embriyolar hem yapısal hem de gelişim açısından yapay zeka ile kıyaslanabiliyor. Bu şekilde gebelik şansı en yüksek ve genetik yapısı en normal embriyo seçimi yapılırken, en sağlıklı gebeliğin de ilk denemede gerçekleşmesi mümkün hale geliyor.

Tüp bebek tedavisi sürecinde yumurta ile sperm döllendikten sonra en kaliteli embriyoyu transfer etmek ve gebeliği yakalamak en önemli amaçtır. Ayrıca gebeliğin sağlıklı devam etmesi ve kalp atımının sağlıkla duyulması da çok önemlidir. Gebeliğin sağlıkla devam etmesi ve kalp atımlarının duyulması hem embriyonun genetik yapısı, hem de embriyonun kalitesi ile ilişkilidir.

Sağlıklı bebeğin kucağa alınması

Yapay zekâ ile en kaliteli ve genetik yapısı normale en yakın embriyo seçimi yapılarak hem genellikle ilk transferde gebelik elde edilir, hem de tüp bebekle elde edilen gebeliğin sağlıkla devam edilmesi sağlanır. Tüp bebekte artık amaç kanda gebeliğin pozitif olmasından çok, sağlıklı bebeğin kucağa alınması olmuştur. Yapay zekâ bu anlamda en sağlıklı embriyoyu seçmekte ve sağlıklı gebelik elde edilmektedir. Ayrıca tüp bebek denemesinde kalan hangi embriyoların dondurulması konusunda da yardımcı olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir