Sünnet ne zaman yapılmalı?

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnet küçük bir ameliyattır ve hastanede steril ortamda ve ekipmanla yapılmalıdır. Yenidoğan dönemi haricinde yapılan sünnet ameliyatı genel anestezi ile yapılması daha uygundur. Anestezi sağlandıktan sonra ameliyat bölgesi temizlenir ve steril hale getirilir. Cilt katlantısı kesilerek çıkartılır. Ameliyat bölgesinde kanama kontrolü yapıldıktan sonra cilt yeni anatomiye uygun şekilde dikilir. Dikişler kendiliğinden eriyen türden oldukları için sünnet operasyonu sonrası dikişlerin alınması gerekmez. 

Sünnet Çeşitleri Nelerdir?

Sünnette uygulanan birkaç yöntem vardır. Sünnet işleminde temel amaç penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarmaktır. Genellikle klasik yöntem tercih edilmelidir.
Halk arasında “ lazerle sünnet” denilen ama aslında lazer yerine elektrikle ısıtılmış telin kullanılan bir yöntemle sünnet yapılabilir. Isının yakıcı etkisine bağlı olarak damarlardan kanama olmaz. Fakat ısı aynı zamanda çevre dokuları etkileyebilir ve peniste hissizleşme görülebilir.
Bir diğer yöntem olan sünnet klempi kullanımında lokal anestezi ile dikişsiz, sargısız ve kanamasız sünnet yapılabilir. Klemp 2-4 gün içinde çıkartılır.

Sünnet Sağlık Açısından Gerekli Bir İşlem Midir?

Ülkemizde ve dünyada genellikle dini ve geleneksel nedenlerle uygulanır. Ancak bazı tıbbi zorunluluk sebepleriyle ya da koruyucu amaçlarla da gerçekleştirilen sünnet işlemleri vardır. Sünnet, penisin hijyenini sağladığı için tıbben tavsiye edilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin ya da doğuştan ürolojik anormalliği bulunan erkeklerin de sünnet olması önerilir.

Sünnetin Sağlık Açısından Yararları Nelerdir?

–    Sünnet sonrası penisin temizlenmesi ve hijyeni daha kolay olur. Sünnetsiz penisin hijyeni için derinin geri çekilmesi ve altında birikinti olmamasının sağlanması gerekir.-    Her ne kadar idrar yolları enfeksiyon sıklığı erkeklerde az olsa da, sünnetsiz erkeklerde sünnetli erkeklere kıyasla daha sıktır. Bunun yanında cinsel yolla bulaşan hastalıklar sünnetsiz erkeklerde daha sık görülür.-     Sünnetsiz peniste penis ucunda darlık (fimozis) görülebilir. Bu darlığa bağlı olarak sünnet derisi yeteri miktarda geri çekilemez ve penis başında inflamasyon daha sık görülür.-    Penis kanseri nadir görülen bir klinik durumdur. Penis kanseri sünnetsiz erkeklerde daha sıktır. Ayrıca sünnetli erkeklerin cinsel partnerlerinde rahim ağzı (serviks) kanser oranı daha düşüktür.

Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir? 

Ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan biri sünnetin ne zaman yapılması gerektiğidir. Sünnet için tıbben sorun teşkil edecek bir yaş aralığı bulunmaz. Sünnet teknik olarak her yaşta uygulanabilir. Ancak çocukların gelişimi yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da değerlendirilmelidir. Çocukta cinsel kimliğin geliştiği ve bilincin henüz gelişmeye başladığı dönem olan 2,5 ila 5 yaş arası sünnet olması tavsiye edilmez. Bu dönemde geçirilen operasyon çocukta travmaya neden olabilir ve psikolojik gelişim olumsuz etkilenebilir. Sünnet için en uygun dönem yenidoğan dönemidir. 

Yenidoğan dönemi doğumdan başlayarak bebeğin ilk 30 gününü kapsar. Bu dönemde gerçekleşmeyen sünnetler için ise 2. ayın sonuna kadar sünnet önerilir. Bu süre 18. aya kadar da çıkabilir. Ancak ülkemizde ebeveynler genellikle sünneti 3 ila 6 yaş arası düşünmektedir. Bu yaşlarda yapılan sünnet çocuğun psikolojik gelişimi göz önünde bulundurulduğunda olumsuz etkiye sahip olabilir. Ayrıca bu dönemde lokal (bölgesel) anestezi ile sünnet işlemi zorlaşacağından, genel anestezi uygulanır. Bebek büyüdükçe hareketlenmesi artacak, idrar yolu enfeksiyonları riski yükselecektir. Bu nedenle sünnet ne kadar erken gerçekleşirse o derece avantajlıdır.

Sünnet Lokal Anestezi Altında mı, Genel Anestezi Altında mı Yapılmalıdır?

Doğumdan hemen sonra gerçekleşen yenidoğan sünnetinde lokal anestezi uygulanır. Lokalle yapılan sünnet yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir kaç saat içerisinde hastaneden ayrılmak mümkündür. Çocukluk çağında gerçekleşen sünnetlerde ise lokal anestezi altında çocuğun psikolojisi olumsuz etkilenebilir, bilinci geliştiği için işlem zorlaşabilir. Bu nedenle sünnet çocukluk çağında gerçekleşiyorsa genel anestezi tercih edilir.

Sünnet Kimlere Yapılmaz?

–    Peygamber sünneti olan çocuklarda (hipospadias) idrar deliği olması gereken yerde değildir. Bu durumun düzeltilmesi için sünnet derisi kullanılır. Öncelik idrar delik yerinin düzeltilmesine verilmelidir.-    Hemofili ve diğer kanın pıhtılaşmasında bozukluk olan hastalara ve kanamaya eğilimli olanlara gerekli tetkik ve önlemler alınmadan sünnet yapılmamalıdır.-    Üreme ve idrar yolları ile ilgili doğumsal (kalıtsal) hastalığı olanlarda öncelik anatomik açıdan düzeltici ameliyatlara verilmelidir.

Hatalı Sünnet Düzeltilebilir Mi?

Cerrahlar dışında berber, sünnetçi gibi kişilerin yaptığı sünnetlerde estetik hatalar görülebilir; penisin gövde ve/veya baş kısmında yaralanmalar oluşabilir. Daha sonra bu hataların düzeltilmesi gerekir. Yaralanmaların şiddetine göre düzeltilemeyen vakalar ve daha ileri aşamada penis kaybı görülebilir

Sünnetin İyileşme Aşamaları Nelerdir?

Sünnet ameliyatından sonra genellikle sargıya gerek olmaz. Sünnetten hemen sonra ilk 2 gün ağrı, penis ucunda kızarıklık ve şişme (ödem) görülebilir. Ağrı kesiciler ve çocuğun uzun süre ayakta kalmaması ile hızlı iyileşme sağlanır. İki gün sonunda banyo yapılabilir.
Bazı sünnet vakalarında ameliyat sonrası hafif kanama görülebilir. Böyle durumlarda hekimin bilgilendirilmesi gerekir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir