Hamilelikte normal nabız değerleri

Nabız sayısı ölçülürken kalbin bir dakikada kaç kere attığının hesabı yapılır. Hamilelikte kalpteki hız anneden anneye değişebilir.

Nabız değişikliğinin nedenleri arasında ya, spor yapma ve hamilelik öncesi vücudun genel yapısı gibi özellikler sayılabilir. Ancak ortalama bir yetişkin kadının nabzı istirahat halindeyken 75 atar. Ancak hamileyken dinlenme halinde alınan ölçümlere göre kalbin hızı 80-90 arasında gözlenir.

Nabız ölçerken kalbin bazı atardamarlara yapmış olduğu basınç özel noktalara yansır. Bu noktalar eklem bölgelerimizde bulunur. Ön kol bileğinden ya da şah damarından bu basıncı elle hissetmek mümkündür. Eğer evinizde tansiyon aletiniz yoksa bu noktalar sayesinde kendiniz de ölçüm yapabilirsiniz. Bunun için bileğin iç kısmındaki eklem yerine parmak uçları konur. Saat ile ölçülecek 15 saniye içinde kaç atış hissettiğiniz sayılır ve çıkan rakam dörtle çarpıldığında nabız sayısı öğrenilir.

Nabıza dair bilinmesi gereken diğer önemli konu ise, halk arasında bilinen adıyla Büyük tansiyon(sistolik) ve Küçük tansiyon(diastolik)dur. Sistolik ve diastolik basınçlar arasındaki fark nabız basıncıdır.

Sağlıklı gebeliklerde bebeğin büyümesi için gerekli olan besin ve oksijen anneden sağlanır. Bu yeterli miktarda anne kanı plasentada dolaştığı ve besin ve oksijenin göbek kordonundan bebeğe geçtiğinde sağlanır. Yüksek kan basıncı gebelikte problemlere sebep olabilir. Örneğin eğer kadın yüksek kan basıncına sahipse bu plasentaya yetersiz kan akımı olmasına sebep olabilir. Bebeğin, ihtiyacı olan oksijen ve besini düşük miktarda alması demektir. Bu durum bebeğin hızını yavaşlatabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir