Hamilelik Döneminde Gaz Sancısı ve Şişkinlik

Hamilelik Döneminde Gaz Sancısı

Sindirim sisteminizde gerçekleşen gaz 2 şekilde oluşur. Ya hava yutulması yolu ile ya da kalın bağırsaklara gerekli oranda sindirilmeden gelen çeşitli besinlerin, burada bulunan bakteriler tarafından yıkılması ile. Hava yuttuğunuz zaman, vücut bunu genelde geğirme şeklinde dışarı atar. Atılamayan küçük bir miktar gaz da aşağı doğru inerek, gaz şeklinde kalın bağırsaklardan çıkarılır.

Sebepleri nelerdir?

Hamilelik döneminde gazın ve dolayısıyla gaz sancısı ve şişkinliğin artmasına neden olan şey, progesteron hormonuna bağlı olarak, vücut bulunan bütün düz kas hücrelerinin gevşemesidir. Sindirim sisteminde besinlerin ilerletilmesine yardımcı olan düz kas hücreleri de gevşediği için, besinler normalden daha yavaş bir şekilde ilerler. Böylelikle besinler sindirim sisteminde daha uzun süre kalır ve sindirim yavaşlar.

Bunun yanı sıra, hamilelik ilerledikçe büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideye baskı uygular. Hamilelik döneminde yaşanan mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık gibi diğer problemlerin artma nedeni de bu mekanizmadır.

Ne zaman doktorumu aramalıyım?

Doktorun verdiği bütün tavsiyelere uyulduğu halde, gazınız çok fazla ve sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuza ilaç yardımı için yeniden danışabilirsiniz. Hiçbir suret ile kendi kendinize ilaç veya bitkisel dahi olsa besin takviyeleri almayın. Örneğin, aktif karbon gibi bazı gaz gidericiler, hamilelik dönemi içerisinde güvenli değildir.

Rahatsızlığınız şişkinlikten çok, karın ağrısı veya kramp şeklinde oluşuyorsa, dışkınızda kan görülüyor ise, şiddetli ishal durumunda, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa, zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.

hamilelikte gaz

Gaz Sancımı hafifletmek veya ondan kurtulmak için ne yapabilirim?

Yavaş Yiyin
Lokmaları ağzınıza küçük atın ve düzgün bir şekilde çiğneyin.
Sindirim sistemi organlarımızdan birincisi ağızdır, yiyeceklerin öğütülmesi için tükürük salgısı yeterli olmalıdır, bunun içinde yemek yeme konusunda acele etmemek, iyi çiğnemek gerekmektedir.

Hareket edin

Bazen, gazlı olduğumuzu kabullenmek gerekir. Gaz ile başa çıkmanın ve biraz da egzersiz yapmanın iyi bir yolu, yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmaktır. Mahallenizde yürüyüşe çıkın, bulaşıkları yıkayın veya köpeğinizi yürütün. Hareket etmeden oturmak, gazın bağırsaklarda kalmasına sebep olacağı için, şişkinliğe ve ağrıya da neden olur. Gazınız olduğu zaman, kendisinden kurtulmak için onu harekete geçirebilirsiniz.

Bacaklarınızı Kaldırın

Rahatsız bir gaz nöbetine yakalanmanız halinde, ayaklarınızı kaldırabileceğiniz bir yere oturun. Bu şekilde durmak, bebeğinizin baskısını karnınızdan alıp vücudunuzun daha özgürce sindirim yapmasını sağlar. Bunu yaparken sımsıkı yapışan kıyafetlerden de uzak durun. Hamilelik pantolonunuz büyüyen karnınıza tam oturuyor olsa dahi, karnınızı ittirerek, sindirimi kısıtlayıp ağrıya sebep olabilir.

Daha Küçük Öğünler

Gün içerisinde 3 dengeli öğün mü yiyorsunuz? O halde, hamileyken gazlılığınıza en büyük katkıyı bu yapıyor olabilir. Gün içerisinde aldığınız 3 öğünü, küçük küçük daha fazla öğünler haline bölerek, vücudunuza sindirim yapması için gerekli zamanı tanıyın. Pek çok anne adayının, dayanamaz bulduğu şişkinlik ve gazdan kendinizi kurtarın.

Kabız Kalmayın
Kabızlık, mide şişkinliğine, midede gaz birikimine sebep olur.
Hamilelik döneminde kabız olmamak için çok fazla dikkat edin.
Bunun için, lif bakımından zengin olan meyve ve sebze gibi besinler tüketin. Konserve ve işlenmiş gıdalardan mümkün oldukça uzak durun.

gaz yapan yiyecekler

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Yağlı yiyecekler, kavun, karpuz, turşu, dondurma, bezelye, kuru fasulye, nohut, lahana, soğan, salatalık, mercimek, turp, süt, soda, erik, leblebi…

Diğer gaz oluşumunu engelleyen veya sizi rahatsız etmesini önleyebilen önlemler nelerdir?

Hareketsiz kalmayıp, sindirim sisteminizi biraz da olsa tembellikten kurtarabilirsiniz.

Gün içerisinde ağır öğünler yerine sık sık, az az yemeye çalışın.

Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yutmaya çalışın, bunun için zaman ayırın. Unutmayın hemen silip süpürmek yerine, her lokmanın tadını çıkararak tüketmeyi hayat prensibinize de yansıtabilirsiniz. Hayatınızdaki her şeyi tadını çıkara çıkara yapmak, yaşamak…

Gazlı içeceklerden uzak durun.

Yemek yerken konuşmamak, hava yutmanızı önleyecektir.

Yemekler sırasında sıvı almamaya çalışın. Bol sıvı almalısınız ama bunu yemek dışında tüm güne yayabilirsiniz.

İçeceklerinizi, şişeden değil de bir bardakla almanız yine hava yutulmasını önleyecektir.

Kabızlığı gidermek ya da hafifletmek de, gaz oluşumunu azaltacaktır.

Suni tatlandırıcı içeren gıdalardan kaçının.

Atıştırıyor olsanız da, oturarak yemeye ve içmeye çalışın.

Sıkı olmayan rahat kıyafetler, şişkinliğin sizi rahatsız etmesini önleyecektir.

Sakız çiğnemek gazı artırabilir.

Sigara tüketimi, mide asiditesini arttırır.

Bazı kişiler, stres ve gerginlik anlarında, çok fazla hava yutarlar. Doğru nefes alma yöntemleri ile gevşeme yöntemleri öğrenmeniz, bu durumda size daha fazla yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir