Doğumdan sonraki ilk hafta sizi bekleyenler…

Bebeğinizin nasıl olacağına ilişkin merakınız ortadan kalktı. Ancak doğumdan sonraki ilk haftaya ilişkin belirsizlik halen sürüyor. Özellikle bebeğinizle birlikte evinize geldiğinizde, gerekli hazırlıklar yapılmadıysa zorlu günler geçirebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz eve geldikten sonraki ilk hafta oldukça hareketli geçecektir.

Peki doğumdan sonraki ilk hafta nasıl geçirilmeli?

Normal bir doğumun ardından eve bebeğiyle gelen bir annenin kendisini nelerin beklediğini bilmesi büyük önem taşıyor. Tabii ki her anne ve her bebek farklıdır. O nedenle farklı ihtiyaçlar ortaya çıkabilir ve farklı rutinler gelişebilir. Ancak genel olarak doğumdan sonraki ilk hafta içinde beklenenler üzerinde bir uzlaşıya varmak mümkün.

1. Gün:

Doğumdan sonra eve geldiğinizde kendinizi maraton koşmuş ya da dünyanın en yüksek dağlarından birine tırmanmış gibi hissedebilirsiniz. Ağrılarınız sürüyor olacak ve kendinizi çok yorgun hissedeceksiniz. Tabii ki daha hafiflemiş olacaksınız ve büyük olasılıkla 6 aylık hamile gibi görüneceksiniz. Rahminiz yavaş yavaş eski haline dönmeye başladığından kramplar hissedeceksiniz. Bebeğinizi emzirmek, rahmin kendisini toplamasına yardımcı olacağından, yavrunuz emdikçe bu krampların arttığını farkedeceksiniz. Bu ilk bebeğiniz olmasa bile yine de ağrılarınız olacak ve hatta bu ağrılar doğum sancıları kadar şiddetli hale gelebilecek. Göğüsleriniz ağızsütü üreteceğinden, bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediği konusunda endişeli olmayın. Bebeğinizin yeterli beslendiğinden emin olun. Sütünüzün tam göğüslerinize inmesi ise birkaç günü alabilir.

Bu arada kanamanız hala sürüyor olabilir. Kanama miktarı, yoğun bir adet kanamasını andıracaktır. Unutmamanız gereken şey, içeride açık bir yara olduğudur. Plasentanın rahim duvarlarına bağlı olduğu yer bu yarayı oluşturur. O nedenle çok iyi bakıma ihtiyacı vardır. Doğumun hemen ardından idrar torbanızı düzenli olarak boşaltmaya başlamak çok önemli olacaktır.

Bu arada elinizden geldiğince çok dinlenmeye özen gösterin. Ilık bir duş alın ve temiz geceliğinizi ya da pijamalarınızı giyin. Birisinin size sıcak bir yiyecek getirmesini isteyin ve bebeğinizi her beslemenin ardından mutlaka biraz uyuyun.

2-4. Gün:

Dinlenme, duş alma, temiz pijamalar giyme, sıcak yemek yeme ve hafif uyku rutininize mümkün olduğunca devam edin. Evin yeni misafirinin ablası ya da abisi varsa, onların bakımını aile yakınlarına ya da büyüklerine bırakın. Asla çamaşır yıkamayı düşünmeyin, bulaşık makinesinden uzak durun.

Doğumun ardından vücudunuzda çok fazla sıvı olacağından sıklıkla tuvalete gideceksiniz. Ayrıca büyük tuvaletinizi yapmanız gerekebilir ve bu biraz sancılı bir süreç olacaktır. O nedenle elinizin altında doğal bir krem bulundurmayı unutmayın. Magnezyum tozu kullanmak, büyük tuvaletinizi yaparken geçireceğiniz zorlu süreci biraz olsun rahatlatabilir. Ancak bunun için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekiyor. Bu arada rahminiz hala eski haline dönmeyi sürdüreceğinden kramp süreci de devam edecektir. Küveti ılık su ile doldurup içinde oturmak bu ağrılara yardımcı olacaktır. Bunu her gün tekrarlayabilirsiniz.

Hala sütünüz tam olarak inmemiş olabilir. Süreci hızlandırmak için vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat edin ve iyi beslenmeyi unutmayın. Sütünüz inmeye başladığında ise ilk birkaç gün tıkanıklık hissedebilirsiniz. Sıcak suyun altında durup, göğüslerinizden süt sağmak rahatlatıcı olabilir. Ancak çok fazla süt sağmayın, çünkü vücudunuz süt üretimini arz-talep olarak düzenlediğinden, aşırı süt sağılmasını daha fazla üretim için mesaj olarak algılayacaktır. Tıkanıklığı açmanın en iyi yolu, bebeğinizi sık sık emzirmek olmalı. Emzirme işlemini ilk günlerde asla takvime ya da saate göre ayarlamayın. Hem bebek hem sizin için sorun yaratabilir. Göğüs uçlarınızdaki hissedilen ağrıyı geçirmek için göğüs kremi kullanabilirsiniz.

Bir gün öncesine göre kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Adrenalin artık yavaş yavaş azalmaktadır ve bu durum kendinizi yorgun hissetmeye neden olacaktır. Yorgunluğunuzu gidermek için doktorunuza danışarak hafif ilaçlar kullanabilirsiniz.

5-7. Gün:

Beşinci güne geldiğinizde de hala nekahat döneminde olacaksınıZ, o nedenle mümkün olan her durumda dinlenmeyi unutmayın. Doğumdan sonraki ilk günlerde kendinize dinlenmek için ne kadar zaman tanırsanız iyileşmeniz o oranda hızlı gelişecektir. Gündüzün büyük bölümünü salondaki koltukta ya da yatakta uzanarak geçirmelisiniz.

Kanamanız hala devam ediyor olacaktır. Kanama büyük olasılıkla doğumdan sonraki ikinci haftada azalarak bitecektir. Beşinci günden itibaren kasık bölgenizdeki ağrının ve hissizliğin azaldığını ve çok daha rahat hareket edebildiğinizi farkedeceksiniz. Uzanarak yapacağınız pelvik egzersizler her şeyin yerli yerine oturmasına yardımcı olacaktır. Rahminiz artık doğumdan hemen sonraki halinin yarısına kadar toparlanmış olacaktır ancak yine de hamile gibi görünmeyi sürdüreceksiniz. Karın bölgenizde bandaj kullanmak, kaslarınızın hem iyileşmesini hızlandıracaktır hem de kendinize güveninizi geri getirecektir.

Vücudunuz artık bebeğinizin ihtiyaç duyduğu miktarda süt üretmeye alıştığından, göğsünüzdeki tıkanıklık da azalmaya başlayacak. Ancak bebeğiniz biraz fazla uyursa, tıkanma yine meydana gelebilir. Bu arada göğsünüzde süt sızacağı için, göğüs pedi kullanmayı unutmayın.

Bu dönemde yavaş yavaş yürüyüşlere de başlayabilirsiniz. İlk yürüyüşünüzde birkaç yüz metre deneyin ve kendinizi dinleyin. Rahatsanız yürüyüşe devam edebilirsiniz. Hafif esneme hareketleri, derin nefes ve yerdeki pelvik egzersizleri kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Gelecekteki 4-6 hafta yapmanız gereken tek egzersiz bu olmalı.

7. gün itibariyle yavaş yavaş normale dönmeye başlayacaksınız. Ancak vücudunuzun eski halini alması biraz zaman alacaktır. Kendinize nazik davranın, dinlenin ve mümkün olduğunca bebeğinizle günlerin tadını çıkarın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir