Çocuklarda Gece Korkuları Neden Ortaya Çıkar

Gece korkularının ortaya çıkışında öncelikle çocukların bu yaşlarda hayal ve gerçeği ayıramama durumu etkilidir. Cama vuran su damlasını, bir canavarın onu almaya geldiğini haber veren bir tıklatma olarak düşünüp bu sebeple korkabilirler. Çünkü onun için orada yağmur damlası değil gerçekten bir canavar vardır.

Gündüz izledikleri çizgi filmler, televizyon programları, oynadıkları oyunlar da çocuklarda gece korkuları oluşmasına kaynaklık eder. Özellikle de şiddet içeren, korku ürünü barındıran çizgi filmler ve oyunlar küçük yaş çocuklarının geceleri korkmasına sebep olmakta.

Çocuğunuzun yaşadığı ve ona korku veren bir durum geceleri onu korkutan şey olabilir. Örneğin gündüz evin içinde bir şiddete şahit olan ya da maruz kalan çocuk, uykuya daldığında bilmediği, karanlık bir dünyanın içine adım atar ve savunmasızdır. Bu durum çocuğu kaygılandırıp gündüz yaşadığı olayın tekrarını yaşayabileceği hissine kapılmasına sebep olur.

Evin içinde karanlıktan korkan, ışık kapalı uyuyamayan birilerinin varlığı da çocuğu etkiler. Çocuklar görerek, izleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Odasının ışığı kapatıldığında ya da uykuya dalmasına yakın karanlıktan korkarak ağlamaya, hızlı nefes almaya, terlemeye, bağırmaya başlayabilir.

Çocuğun gece korkularının başlamasına yaşadığı bir travma da sebep olabilir. Anne babası ayrılan bir çocuk rüyalarında anne babasının onu terk ettiğini sıkça görebilir, gece olduğunda o uyurken ebeveyninin yine onu bırakıp gideceğinden korktuğu için uykudan kaçınabilir.

Çocuğunda Gece Korkuları Olan Aileler İçin Tavsiyeler

  • Çocuğunuzun korkularının kaynağını onu gözlemleyerek öğrenmeye çalışın.
  • Elinizden geldiğince şiddet ve korku ögeleri içeren çizgi filmlerden, oyunlarda, elevizyon programlarından uzak tutun.
  • Çocuğunuz için bir uyku rutini oluşturun. Bu çocuğunuzu güvende hissettirecektir. Pijamalarını giymesi, dişlerini fırçalaması, ardından yatağına geçip okuduğunuz masalı dinlemesi ve uykuya dalana kadar yanında durmanız gibi ufak rutinler hem uykuya geçişini hızlandıracak hem de kaygılarını azaltacaktır.
  • Çocuğunuzu sürekli bu konu hakkında sorgulamak bir çözüme ulaştırmaz. Bundan kaçınmanızı ve çocuğunuzun anlattığını dikkatlice dinlemeniz, onu ciddiye almanız yeterli olacaktır.
  • Çocuğunuzun kapısı açık uyuması, gece lambası kullanılması gece korkularının geçmesine katkıda bulunacak değişiklikler olabilir.

Çocuğunuzun korkularının zaman içinde geçmediğini, artarak devam ettiğini gözlemliyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır. Çocuğunuzun kaygılandığı durumları tespit etmek ve çözüme ulaşmasına sağlamak bu noktada ancak bir uzmanla iş birliği içinde çalışarak sağlanabilir.

Psikolojik Danışman Gamze Nur Belek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir