Bebek Odası Hazırlıkları

Hayatlarına yeni katılacak minik melekleri için tatlı bir telaşla hazırlıklara başlayan anne-baba adayları, bebek odası için de hummalı bir arayışa girerler.

Bir bebek odası hazırlarken her adımda şu iki temel noktayı hatırlayın: Güvenlik ve rahatlık!

Tahta Değil Parke Zemin

Her şeyden önce kullanılan tüm malzemeler, sağlıklı ve özellikle temizlenmesi kolay olarak seçilmeli. Yer döşemesinde tahta, çok kir tuttuğu ve de temizliği zor olduğu için tercih edilmeyen bir döşeme türüdür. İdeal olan yıkanması ya da silinmesi kolay (örneğin laminant, parke) döşeme türlerini kullanmaktır.

Metal Uykusunu Kaçırır

Metal, bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabiliyor. Bu nedenle, bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmamalı. Bebeğin odasındaki mobilyaların, ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Mobilyalarda sivri çıkıntılar olmamasına da özen gösterin.

Kuzeyde, Pencereli Bir Oda…

İdeal bir bebek odasının 12–15 metrekare ve en az 1 penceresinin olması gerekir. İçeri güneş girmeyen ve hava değişimi olmayan odalar, bebeğin sağlığı için uygun değildir. Aynı zamanda odanın evin kuzeydoğusunda ya da kuzeybatısında olması da öneriler arasında yer alıyor. Böylece, oda, günün en ferah saatlerinde (güneş doğarken ve batarken) güneş görebilir.

Beyaz Işıklı Küçük Avize Tercih Edin

Odanın ışıklandırılmasına da çok dikkat edin. Avizeden çıkan ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz ya da sarı ışık seçilmeli. Gece için de, az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli.

Pastel Renkler Sakinleştirir

Günümüzde çoğu bebek odasında kullanılan pastel renkler, en ideal olanlarıdır. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler sakinleştirici bir etkiye sahiptir, aynı zamanda sinekleri de uzak tutar.

Bebeğiniz Büyüyünce Oyuncaklar Kutulara!

  • Odanın dekorasyonunu yaparken, çocuğunuzun boyunu ve özelliklerini dikkate alın. Tüm yaşamı, onun göz ve ulaşım seviyesine göre kurun.
  • Kullanacağı çekmeceleri ya da rafta duran kutuları, içlerini görebilecek yükseklikte tasarlayın.
  • Düzenleme yaparken aşağıdan başlayın.
  • Çeşitlendirin: Tek tip oyuncak depolaması yapmak zorunda değilsiniz! Aynı konsept içinde bir oyuncak sandığı ve tavandan sarkan bir sepet kullanabilirsiniz.

Raflar Özel Dikkat İster

  • Raf kullanacaksanız yanları kapalı olmalı, aksi takdirde bir kitap alırken hepsi devrilir!
  • Güvenliğe dikkat! Unutmayın, bir çocuk, çok sevdiği oyuncağını yukarılardaki bir rafta görürse, onu almak için birçok tehlikeli yola başvurmaktan çekinmeyecektir.
  • Sınıflayın ve etiketleyin! Oyuncakları sınıflayın ve bu sınıflamaları çocuğunuza öğretin.
  • Dönüşüm yapın! Çocuğunuzun oyuncaklarının tamamını kullanımına sunmayın. Belli aralıklarla bazılarını dolapların üst ve az kullanılan raflarına ve depo odası gibi yerlere kaldırıp, diğerlerini yeniden ortaya çıkarın..
  • Değişiklik yapın! Minik ellerde saatlerce kurcalanan arabaların, bebeklerin ve müzik aletlerinin belli bir süre sonra tanınmaz hale geldiğini göreceksiniz. Biraz hayal gücü ile artık malzemeleri kullanarak örneğin kartondan bir araba yapın!

Bir Tema Belirleyin

Çocuğunuzu sürece ortak edin! Kutu satın alırken şeklini ya da rengini seçmesine izin verin. Oyuncakları birlikte düzenleyin, düzene sahip çıkmasını teşvik edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir