Yenidoğan bebeklerde göz kayması Yenidoğan bebeğinizin gözlerinin iki veya üç aylık olana kadar ara sıra şaşılık geçirmesi oldukça normaldir, çünkü gözlerini düzgün bir şekilde koordine edemezler.
Bazı çocuklar yanlış şaşılık veya psödostrabismus yaşayabilir. Burada gözlerinin yanlış hizalandığı görülür, ancak aslında aynı şeye veya nesneye bakarlar. Genel olarak, bebeğiniz büyüdükçe çapraz gözlerin görünümü kaybolur. Yenidoğanın gözleri sürekli dönerse veya çapraz görünüyorsa, bir doktora gitmelisiniz. Bebeğiniz üç aylık olduktan sonra gözleri muhtemelen düzelecektir.
Hâlâ bu çağın sonundaki çapraz gözleri fark ediyorsanız, genellikle şaşılık rahatsızlığı var demektir. Bu genellikle yenidoğan bebeklerde ve küçük çocuklarda, üç yaşından önce görülür. Birçok insan şaşılık olan bir bebeğin büyüdükçe düzeleceğine inanır, ancak bu doğru değildir. Aksine, uygun tedavi olmadan daha da kötüleşebilir. Bebeğinizin gözü düz değilse, bazen kayıyor gibi görünüyorsa, çocuğunuzun gözleri 4. ay sonunda incelemelidir.
Bebeklerde göz kaymasına ne sebep olur? Şaşılığın çeşitli nedenleri vardır, bunlar arasında: Göz kaslarıyla ilgili sorunlar Bilginin göz kaslarına iletilmesini engelleyen sinirlerle ilgili sorunlar Beyindeki, gözlerin hareketini yönlendiren kontrol merkezi ile ilgili sorunlar Havale Travma Ateşlenme Genetik rahatsızlık yaygın olarak bilinir. Çapraz gözler çocuklarda yaygın bir durumdur ve çoğu zaman nedeni bilinmemektedir.
İlk yıl boyunca çocuklarda ortaya çıkan bir çapraz göz rahatsızlığı, infantil veya konjenital ezotropyadır. Ezotropya genellikle iki ila beş yaş arasındaki çocuklarda görülür. Şaşılığın kalıtsal olma eğilimi vardır, yani ailenizde bir hastalık varsa, bebeğinizin de buna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Down sendromu ve serebral palsi olan çocukların, prematüre bebekler ve eksik kilo ile doğan bebeklerin şaşılık gelişme olasılığı daha yüksektir.
Bebeklerde göz kayması normal mi?
Bebeklerde göz kayması normal bir durumdur. Ancak üç aylık olduktan sonra gözleri genellikle düzelir. Bu olmazsa, bebeğinizde şaşılık olabilir. Şaşılık bebeğinizde hiçbir belirti göstermeyebilir ve sadece bir aile üyesi tarafından fark edilebilir. Erken aşamalarda teşhis edilirse, durum doktorunuz tarafından daha kolay tedavi edilebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir.
Bebeklerde göz kayması (şaşılık), her iki gözünün de hizalanmadığı veya benzer bir yöne bakmadığı bir göz bozukluğudur. Yukarı, aşağı, içeri veya dışarı doğru dolaşabilirler ve belirli bir zamanda aynı şey veya nesneye bakamazlar, odaklanamazlar.
Bebeğinizin gözleri: Dışa doğru (ekzotropya) İçe (çapraz gözler veya ezotropya) Aşağı (hipotropya) Yukarı (hipertropya) dönebilir.
Bebekler için çapraz gözler şaşılığın en yaygın formları arasındadır. Durum ayrıca aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir: Aralıklı veya sabit (düzenli veya zaman zaman ortaya çıkarsa) Tek taraflı (her zaman aynı gözde meydana gelirse) Alternatif (bazen sol gözde ve bazen sağ gözde ortaya çıkarsa)