Bebekler de uyku eğitimi çok araştırılan konular arasında yer alır. Hayata yeni gözlerini açmış bir bebek hiçbir şey bilmeden doğar. Uyumayı bile bilmemesi anne babayı zorlasa da ilk aylarda hatta yıllarda bu çok normaldir.
Bebekler de uyku eğitimi çok araştırılan konular arasında yer alır. Hayata yeni gözlerini açmış bir bebek hiçbir şey bilmeden doğar. Uyumayı bile bilmemesi anne babayı zorlasa da ilk aylarda hatta yıllarda bu çok normaldir.
Yeni doğmuş bebeğe uyku eğitimi verilmeye çalışılması yanlıştır. Çok sık acıkır bu yüzden de düzenli uyku uyuyamazlar. İlk aylarda bebekler 18-20 saat arası uyurlar. Uykudan geri kalan zamanlarda onunla vakit geçirmeniz sevmeniz konuşmanız gelişimini olumlu yönde etkiler.
Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir?
Bebeklere uyku eğitimi vermeye çalışmak bazı uzmanlara göre yanlış kabul edilir. Bebeği ağlarken yatağında çaresiz bırakıp susmasını beklemek, psikolojisini olumsuz yönde etkiler.
Rutin Oluşturun
Uyku eğitimi vermek yerine rutin oluşturun. Bebekler rutini çok severler. Her gün aynı şeyleri yapmak, tekrarlamak kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bu yüzden 6 haftalık olduktan sonra bebeğiniz için bir rutin oluşturun. Uyku saati belirleyin ve her gün o saat gelmeden ılık bir duş aldırın. Daha sonra masaj yaparak üstünü giydirin. Bunları yaparken odanın sakin ve loş olması önemlidir.
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarın ve ona masal anlatın. Uykuya geçtiğinde derin uykuya dalması 20 dakikadan sonra gerçekleşir. Bu 20 dakika içinde tekrar uyanması muhtemel olduğundan tekrar uykuya geçme süresi uzamaması adına derin uykuya geçene kadar yanından ayrılmayın. Her gün bu rutini tekrarladığınızda, zamanla uyku saatinin geldiğini davranışlarınızdan anlayacaktır. Kendi kendine uyumayı öğretmeye çalışmaktan daha kolay ve kalıcı bir yöntemdir bu.
Geceyi Gündüzü Ayırt Etmek
Bebekler ilk doğdukları andan itibaren gece ve gündüz arasında farkı anlayamazlar. Onlar için bunun bir önemi yoktur. Bunu ona siz öğretmelisiniz. Yukarda bahsedilen rutin oluşturma maddesinin uzantısı olan geceyi gündüzü ayırt ettirmeye çalışmak bebekler de uyku eğitiminde faydalıdır.
Gece olduğu zaman onu uyaracak TV sesi, parlak ışıklar, bağırarak konuşmalara son verilmelidir. Sakin ve loş bir ortam sağlanmalı anne ve bebeği uyku saati geldiğinde odasına geçmeli uyuyana kadar orda vakit geçirmelidir. Sabah olduğu zaman da bebek uyandırılmalı, uyandırılırken coşku ve neşeyle ‘sabah oldu, hadi bebeğim uyan’ diye haber verilmelidir. Sizi anlamadığını düşünmeyin.
Bebekler sandığınızdan çok daha zekidirler. Gün içinde uyurken sesli ortamda uyutmaya alıştırılmalıdır. Bu gündüzü öğrenmesine yarayacaktır. Geceyi gündüzü ayırt eden bebek daha rahat uykuya geçer. Gece olduğunda uyuması gerektiği bilinçaltına geçer.
Evet, uykusuzluk anne ve babalar için çok zordur. İlk zamanlar uykuya hasret kalırsınız. Ancak uyku eğitimi vermek adına bebeği kendi kendine ağlayarak bırakmak da öğretilmiş çaresizliktir. Zorlandığı zaman yanında olmayacağınızı öğretmiş olursunuz. Bu yüzden bebekler de uyku eğitimi verilmemeli, onlara rutinler kurup güvenli alanlar oluşturulmalıdır.