35. Hafta Gebelik

Hareketleri azalmış olabilir, endişelenmeyin, hareket edebileceği alan daraldı.

35. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 35. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin ağırlığı 2500 gramı bulabilir ve boyu yaklaşık 47 cm!

Eğer bir sürpriz yapmazsa, bebeğinizin doğmasına 5 hafta kaldı.

Peki bu haftada bebeğinizde neler olur?

  • Bebeğinizin böbrekleri artık normal çalışır ve saatte 40 cc’ye yakın idrar üretir.
  • Kulakları tam olarak oluştuğu için, doğduktan sonra da sizin sesinizi tanıyacaktır.
  • Hareket alanı azaldığı için günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmektedir.
  • Aksi bir durum yok ise, bebeğiniz bu haftalarda ters dönmüş ve normal doğum pozisyonunu almış durumdadır.

Anneye Sağlık Önerileri – 35. Hafta Hamilelik

Bu zamana kadar ortalama 12 kilo almış olmanız beklenir. Braxton Hicks sancılarını daha çok hissetmeye başlarsınız. Bu sizi endişelendirmesin, doğuma yaklaştığınızın habercisi ancak doğum olacağının habercisi değildir. ?

Vücudunuz su tutmaya başladığından ödemleriniz artabilir. Doğumdan sonra yavaş yavaş geçmesi beklenir.

Anneye Beslenme Önerileri – 35. Hafta Hamilelik

Yağ vücudun yapı taşlarından biridir. Karbonhidrat ve protein vücudumuz için ne kadar önemliyse, yağda aynı oranda önemlidir. Burada önemli nokta ne kadar kullanmamız gerektiği ve hangi yağlar olduğudur. Sıvı yağları omega-3, omega-6, ve omega-9 olarak gruplandırabiliriz.

Omega-3 Kaynakları: Balık, ceviz ve badem.

Omega-6 Kaynakları: Ayçicek ve mısırözü yağları

Omega-9 Kaynakları: Zeytinyağı ve fındık yağları. 1 kilo yemekte 3 yemek kaşığı kadar kullanılmalıdır.

Hamilelikte Unutkanlıkv – 35. Hafta Hamilelik

Hamileliğin son dönemlerine doğru, unutkanlık yaşamanız sizi biraz kaygılandırabilir ancak bu hem yaşadığınız duygu değişimlerinden hem de yoğunluktan oldukça normal bir süreçtir. Doğumdan sonraki hayatınıza adapte olduğunuzda bu sorun ortadan kalkacaktır.

Doğum Belirtileri- 35. Hafta Hamilelik

doğum belirtileriDoğum belirtileri, özellikle hiç doğum yaşamamış anne adayları için bir soru işaretidir. Ya fark edemezsem ve doktoruma geç ulaşırsam telaşı her zaman yaşanır. Doğum belirtileri, vajinal kanama, su boşalması ve/veya rahim kasılmasıdır. Bu belirtilerin hepsi beraber de olabilir, tek bir tanesi de görülebilir ama bir tanesinin bile olması durumunda doktorunuza haber vermeniz veya hastaneye gitmeniz gerekir.

Doğum belirtileriyle karşılaşıp hastaneye gittiğinizde, size vajinal muayene yapılabilir. Amaç, rahim ağzında açılma olup olmadığını veya suyun gelip gelmediğini kontrol etmektir. Eğer doğum erken başlıyorsa, durdurulup durdurulamayacağına da bakılır. Bununla birlikte halk arasında NST adı ile bilinen kardiyotokograf ile, rahim kasılmaları ve bebek kalp seslerinin normal olup olmadığı da kontrol edilir. Doğum lehine bulgular yoksa yanlış alarmdır. Doğum başladıysa hastaneye yatmanız önerilir.

NST Nedir?- 35. Hafta Hamilelik

NST bebeğin kalp ritmini ve annenin rahim hareketlerini kaydeden bir cihazdır. Doğum süreci esnasında ve takibinizde, doğum ekibi tarafından sıklıkla kullanılır. Doğum öncesi hamilelik aylarında, özellikle son haftalarda bazı muayenelerle birlikte yapılabilir. Eğer yüksek riskli bir gebeliğiniz varsa genellikle 30’lu haftalardan sonra belli periyotlarla tekrarlanır. Doğum esnasında veya doğum öncesi görülen kalp ritmindeki değişimler, bebeğin sağlığı ile ilgili bilgiler verebilir.


Anneye Alışveriş Önerileri – 35. Hafta Hamilelik

Bu hafta biraz kendinize dair ihtiyaçları hazırlamaya ne dersiniz? Bebeğinizi emzirmek için tüm ürünleriniz hazır mı?
Süt pompası, süt saklama poşetleri veya kapları, göğüs pedleri, emzirme minderi ve emzirme sütyenleri, göğüs ucu kremi, göğüs ucu kalkanı… Tüm bunları hazırlayarak, harika bir emzirme dönemine hazır olabilirsiniz.

 

 

 

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 35. haftamızdan merhaba!

Biraz önce doktorumuza geldik, çünkü bazı problemler yaşadığımızı düşündü annem. Doktorumuz doğum belirtilerimiz olduğunu ve bunların normal olduğunu söyledi. Peki bu belirtiler neler?
Vajinal Kanama
Su Boşalması
Rahim Kasılması
Bunlar gerçekleştiğinde hemen doktorumuza haber vermeliymişiz. 35. Haftamızda annemle en çok doktorumuzdan yeni şeyler öğrenmeyi sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir