29. Hafta Gebelik

Hamileliğinizin son 3 ayına girmiş bulunmaktasınız!

29. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 29. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin ağırlığı 1150 gramı bulabilir ve boyu yaklaşık 38 cm! Bu dönemden gebeliğinizin son haftasına kadar bebeğinizin kilosu yaklaşık 2-3 katına çıkacaktır.

Peki bu haftada bebeğinizde neler olur?

  • Bebeğinizin saçları uzamaya başlar.
  • Beyin kıvrımları ve beyin hücreleri artmaya devam eder.
  • Artık onu sıcak tutan tüyler yavaş yavaş dökülmeye başlamıştır.
  • Yuvarlanmaya ve esnemeye başlar. Karnınızda farklı hareketler hissedebilirsiniz. ?

Anneye Sağlık Önerileri – 29. Hafta Hamilelik

Burunda kanama, el ve ayak şişlikleri (özellikle sabah uyandığınızda) veya aşırı baş ağrısı varsa; mutlaka tansiyon takibi yapılmalıdır. Hamilelikte meydana gelen tansiyon yükselmesine “gebelik hipertansiyonu” adı verilir. Tipik gebelik hipertansiyonu 5 aydan itibaren görülmeye başlar.

Anne adayının tansiyonun büyük değeri 14’den, küçük değeri ise 9’dan yüksek ise dikkate alınmalıdır.

Hamileliğin başında veya öncesinde saptanan tansiyon yüksekliği hamilelikle birlikte ağırlaşırsa, “hamileliğin ağırlaştırdığı hipertansiyon” adı verilir. Hamilelikte meydana gelen tansiyon yüksekliği önemli bir durum olup, riskli hamilelik olarak yakından izlenmelidir. Eğer tansiyonunuz normal gidiyor ve ayaklarınızda ödem varsa bunu önlemek için bol proteinli gıdalar almalısınız. Bunun yanında yine ödemi gidermek için ayaklarınızı sık sık dinlendirmelisiniz.

Anneye Beslenme Önerileri – 29. Hafta Hamilelik

Hamile olmanız, hatta son aylarda olmanız sizin aşırı şeker tüketmenizi gerektirmez. Aksine kan şekerinizi daha dengede tutabilmek adına daha dikkatli beslenmenizi gerektirir. Kahvaltıdan sonra 10.30-11.00 gibi küçük bir ara öğün yapmalısınız. Örneğin, meyve, yoğurt ve 2 adet ceviz gibi. Öğle yemeği atlamamanız gereken bir öğündür. Öğle yemeğini atlarsanız, tatlıya yönelim başlar. Bu da size kilo olarak geri döner.

 Hamilelikte Hemoroid– 29. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin rahim içinde kapladığı yerin büyümesi, kan akışının yavaşlaması gibi sebepler nedeniyle bu dönemlerde hemoroid başlangıçları gözlemlenmektedir. Bunun ilk belirtisi, dışlama esnasında oluşan kandır.
Gebelikte hemoroid tedavisinin en önemli noktası, beslenmeye dikkat etmek ve kabız olmanıza yol açacak gıdalardan uzak durmanızdır. Lifli gıdalarla beslenmeniz, bol su alımınız kabızlığın önüne geçecektir. Eğer beslenmenize dikkat etmenize rağmen geçmiyorsa, doktorunuzun tavsiye edeceği, dışkılama kolaylaştırıcı ilaçları kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Erken Su Gelmesi– 29. Hafta Hamilelik

Suların gelmesi bazen gerçekten panik yaratan bir durumdur. Hamilelerin, bu durumla karşılaştıkları takdirde hastaneye başvurmaları gerekir. Su kesesisin gerçekten açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir.  Bazen bu haftalarda idrar kaçırma veya fazla miktarda vajinal akıntı, su gelmesi gibi düşünülebilir. İdrar kaçırma veya akıntıya bağlı olan su gelmesinde, su az miktardadır ve genellikle kendine özgü bir kokusu vardır. Bebeğin suyu geldiyse, su sürekli olarak akar ve kokusuzdur. Bunların net ayrımı ise, muayene ve amnios sıvısına testler yardımıyla yapılır. Aynı zamanda ultrasonografi ile bebeğin suyu değerlendirilebilir. Eğer yapılacak testler negatifse ve ultrasonografide sıvı normal sınırlarda ise suyunuz gelmemiştir.

Hamilelikte Bebek Suyunun Az veya Çok Olması – 29. Hafta Hamilelik

Bebeğin suyundaki azalma, bazen ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bebekte böbrek anomalileri ve kromozom anomalileri olabileceği gibi, gelişme geriliği ve bebeğin sıkıntıda olduğu başka durumlar da tespit edilebilir. Ayrıca amniyos kesesinin açılması ve suların erken gelmesi de, bebeğin sıvısındaki azalmanın nedeni olabilir.

Bebeğin suyunun fazla olması, karnın hamilelik haftasına göre daha büyük görünmesine neden olabilir. Bebek hareketlerinin azalması veya duyulamaması yanında, geceleri nefes darlığı olarak da hissedilebilir. Rutin kontrollerde yapılan amniyos sıvı ölçümlerinde de tespit edilebilir. Her zaman bir nedeni olmayabilir. Bebeğin iri olması durumuna, annede görülen şeker veya gebelik şekeri hastalığında sıklıkla rastlanır. Bebeğin sıvısının fazlalığı, özellikle mide bağırsak sisteminin doğuştan tıkanıklığı veya darlığı durumlarında da görülür. Bu durumda, bebekte bu sorunları gözden geçirmek gerekebilir.

hamilelikte-suAsimetrik Gelişim Duraklaması– 29. Hafta Hamilelik

Bebeğin gelişimi haftasına göre geri kalmışsa haftalık takip gerekebilir. Özellikle hipertansiyon ve damarsal nedenlerden kaynaklanan gelişme duraklamasında, bebeğin başı ve uzun kemikleri haftasıyla uyumlu iken karın çevresi geride kalmış olabilir. Buna, “asimetrik gelişme duraklaması” adı verilir. Bebeğin tüm vücut ölçüleri aynı oranda gerilik gösteriyorsa, hamileliğin başında meydana gelen geç yumurtlama göz önüne alınmalıdır. Baştan beri varolan bir gecikme ise sorun yoktur. Hamileliğin başından itibaren uyumlu giden gelişim bu haftalarda aksama gösteriyorsa sebebi araştırılmalıdır.

Doğum Çantası Hazırlama– 29. Hafta Hamilelik

Size erken gibi gelse de, erken doğum dönemi başladığından bebeğiniz için doğum çantasını hazırlamanızı tavsiye ederiz. Doğum çantası alışveriş önerilerimiz ise, aşağıda!

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 29. haftamızdan merhaba!

Bu hafta saçlarım uzadı. Sadece saçlarım değil beyin kıvrımlarımla birlikte beyin hücrelerim de arttı. Bu hafta doktorda, içinde yüzdüğüm sıvının miktarını ölçtürdük. Annem beslenmesine ve sağlığına dikkat ettiği için, gebelik şekeri riskimiz yokmuş. 29. haftamızda en çok yeni çıkan saçlarımı sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir