Moğol (mongol) lekesi nedir

Konjenital dermal melanositoz olarak da bilinen Moğol lekesi, bu bölgedeki melanositlerdeki artış nedeniyle vücudun çeşitli bölgelerinde, sırt, kalça veya omuzlar gibi yeni doğanlarda görülen ciltte karanlık bir noktadır.

Bu lekeler genellikle tedavi edilmeden yaklaşık 2 yaşlarında kaybolur ve mavimsi, grimsi veya hafif yeşilimsi, oval şekilli ve yaklaşık 10 cm uzunluğunda olabilir. Moğol lekeleri bir sağlık problemi oluşturmaz. Ancak cilt problemlerini ve lekelerin kararmasını önlemek için bebeği güneşten korumak önemlidir.

Moğol lekesi olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Doktor ve ebeveynler, bebek doğduktan sonra Moğol lekelerini tanımlayabilirler. Bebeklerde sırt, karın, göğüs, omuz bölgelerinde yer almaları yaygındır. Normalde Moğol lekelerinin teşhisini koymak için özel bir muayene gerekli değildir.

Leke bebeğin vücudunun diğer bölgelerinde bulunursa, çok geniş değilse veya gece boyunca ortaya çıkarsa, bir darbe, travma veya enjeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bir hematomdan şüphelenilebilir.

Bu noktalar ne zaman kayboluyor?

Çoğu durumda Moğol lekeleri 2 yaşından önce kaybolmasına rağmen, yetişkinliğe kadar devam edebilirler. Bu duruma, kalıcı bir Moğol lekesi denir ve vücudun yüz, kollar, eller ve ayaklar gibi diğer bölgelerinde görünebilir.

Moğol lekeleri yavaş yavaş kaybolur ve bebek büyüdükçe giderek daha açık hale gelir. Bazı alanlar diğerlerinden daha hızlı kaybolur ve bir kez kaybolduklarında tekrar oluşmazlar.

Ebeveynler ve çocuk doktoru, aylar geçtikçe bebeğin cildindeki noktanın rengini değerlendirmek için parlak ışıklı yerlerde fotoğraf çekebilir. Çoğu ebeveyn, lekenin bebeğin 16 ila 24 ayı arasında tamamen kaybolduğunu fark eder.

Moğol lekesi kansere dönüşür mü?

Moğol lekeleri bir cilt problemini temsil etmez ve kansere dönüşmez. Bununla birlikte, kalıcı Moğol lekeleri olan ve malign melanom teşhisi konan hastalardan vaka bildirilmiştir, ancak kanser ve Moğol lekeleri arasındaki ilişki doğrulanmamıştır.

Bebeğin cildine nasıl bakım yapılır?

Cildin rengi daha koyu olduğu için, Moğol lekelerinin bulunduğu bölgelerde doğal olarak daha fazla güneş koruması yapılmalıdır. Bununla birlikte, güneşe maruz kaldığında bebeğin cildini güneş kremi ile korumak her zaman önemlidir.

Buna rağmen, tüm bebeklerin güneşlenmeleri gerekir, onları sabahın erken saatlerinde sabah 10’a kadar herhangi bir güneş koruyucu olmadan dışarıya çıkarılması tavsiye edilir. Böylece bebeklerin vücutları D vitamini sentezleyebilir. Güneşten D vitamini alması sağlanarak bebeklerde kemik büyümesi ve güçlenmesi sağlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir