- Bebeği mama sandalyesine oturtun önüne iç içe geçebilen bardakları koyun ve bardakları çıkarıp tekrar iç içe koymayı gösterin, onun da yapmasına önce yardımcı olun sonra tek başına yapması için teşvik edin.
- Mama sandalyesinde otururken önüne kağıt kalem koyun, bu ay bebek kalem tutarak kağıda karalamalar yapmaya başlayabilir. Bu ince motor becerilerini geliştirir, kalem tutmayı öğrenmesi için bir başlangıç olur.
- Bebeği kısa süre anneden uzak ve akranlarıyla bırakabilirsiniz. Bu ay bebek hala diğer çocuklarla birlikte uzun süreli oyunlar oynayamasa da aynı ortamda olmaktan ve iletişim kurmaktan keyif alır.
- Birlikte hayvan seslerini taklit edin. Kitap ve resimlerden hayvanları gösterip sesini taklit etmesini isteyin.
- Daha fazla duygu yaşayıp ifade eden çocuğun duygularını isimlendirin. Bu şekilde duygularını anlamlandırmayı ve anlatmayı öğrenir.
1 Yaş Bebek Oyunları
Bebeğiniz artık 1 yaşında. Yürüyebilen ya da yürümeye çok yakın olan bebeğinizin artık el becerileri de oldukça gelişmiş durumdadır. Öğrenmeye meraklı, anlama ve anlatma becerileri gelişmeye başlayan 1 yaşındaki çocuğunuzla beraber yüzlerce aktivite yapabilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebeğinizle Etkinlik Yapmak Neden Önemlidir?
1 yaşındaki çocukla yapılacak aktivitelerin başında mutlaka kitap okuma gelmelidir. Kitaplardaki resimleri isimlendirmek, sorduğun resimleri göstermesini istemek, bebeğinizin dil gelişimine çok fayda sağlayacaktır. Çevresindeki nesneleri isimlendirmek, isimlendirdiği nesneleri göstermesini istemek, kendini ifade etme becerisini geliştirecektir. Bir yaşındaki bebek, oyuncakları çevirebilir, döndürebilir, bırakabilir, itebilir, çekebilir, fırlatıp atabilir. Küpleri kutuya atıp çıkarabilir, küpleri yan yana dizebilir. Boncukları plastik kavanoza atabilir. Bunun gibi yapılabilecek birçok eğitici aktivite bebeğinizin gelişimini destekleyecektir.
1 Yaş Bebek Oyun Aktivite Önerileri
Oyun Aktivite Önerisi: Çekelim Ulaşalım
Bebeğini yere oturt, önüne oyuncaklar koy. Koluyla zor ulaşacağı bir uzaklığa bir havlu koy, havlunun üzerine de küp koy. Bebeğin yanına da plastik bir çatal bırak. Yanına otur “Kübü bana ver” de. Koluyla ulaşmayı dener, başaramaz çatalı eline alır erişmeyi denerse veya küpün altındaki havluyu çekmeye çalışırsa çabasını öv, önemli olan ulaşması değil, ulaşmaya çalışmasıdır.Bu aktivite el-göz koordinasyonunu, çözüm üretme becerisini ve çaba harcama yetisini geliştirir.
Oyun Aktivite Önerisi: Bağımsızlaşıyoruz
Talimat verdiğinde seni anlıyorsa onu tebrik, sevindiğini göster. Örneğin, banyodan sonra çocuğunu giydirmeye başla, eğer giyinirken kollarını uzatıp sana yardımcı olmaya çalışırsa ona kocaman sarıl ve ona gülümse. Sana her yardım etmeye çalıştığında bunu tekrarla.
Bu aktivite kendi işini kendi yapmaya hazırlar.
Bebeğin güzel bir hareket yaptığında ona teşekkür et ama istemediğin bir hareket yaptığında ise onu daima tavır koy. Hoşlanmadığın davranışların nedenini anla, onun da kızgınlığını, üzüntüsünü gördüğünü belli et. Duygularını ifade etmesinde yardımcı ol.