Anne adayları, hamile olduklarını öğrendikleri ilk andan itibaren bebeklerinin hareket etmeye başlayarak kendileri ile iletişime geçecekleri anı merakla beklemeye başlar. Uzmanlara göre, anne karnındaki bebeklerin hareketleri doğru bir şekilde gözlemlenmeli, gebelik süreci bu gözlem doğrultusunda yürütülmelidir. Bebeklerin tekme olarak tanımladığımız hareketleri, bebeğin gelişmekte olduğunun bir simgesidir.
İLK TEKME NE ZAMAN HİSSEDİLİR?
Bebekler kaç haftalıkken hareket etmeye başlar? Bebeklerin anne karnındaki ilk hareketleri, anne adayları için tarifsiz bir mutluluğun simgesidir. Bebeğin anne karnında attığı ilk tekme, aslında dış dünya ile iletişime geçtiğinin ilk işaretidir.
Tahmin edilmesi mümkün bir şekilde, her hamilelik süreci aynı değildir. Dolayısıyla bebek hareketleri kimi anne adaylarında erken dönemde başlayabilir, kimileri için ise bu süreç daha uzun sürebilir. Fakat burada esas alınması gereken görüş, gebelik sürecini kontrol eden uzman hekimin söyleyecekleridir.
Her hamilelik süreci birbirinden farklı olsa da bebeklerin ilk tekmelerini gebeliğin 16 ila 22. Haftaları arasında attıklarını söylemek mümkündür. Bu tekme, genellikle yumuşak ve okşayış şeklindedir. İlk tekmenin ardından bebeğin hareketleri 24. Haftadan sonra takip edilmelidir. Bu sayeden bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde devam ettiğinden haberdar olmak mümkündür. 24. Haftanın ardından normalin dışında artan ya da azalan hareketlenmeler söz konusu olması halinde gebelik sürecini yöneten uzman doktor ile iletişime geçilmesi gerekir.