Hamilelik öncesi dönemde ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınabilen ağrılar birçok ilacı kullanamadığımız için gebelikte bir kabusa dönüşebilir.
Öte yandan maalesef baş ağrısı, hamilelikte karşımıza çıkan en sık sağlık problemlerinden birisidir.Hamilelik ve anne olmanın getirdiği sorumluluk ve endişeler baş ağrısı nedeni olabilir!
Gerek hamilelik gerekse doğum sonrası annelik büyük bir sorumluluk ve özveriyi getirmektedir. Bunun endişe ve stresini yaşayan anne adayı başağrısı sorunu yaşayabilir. Böyle bir durumda psikolog desteği ve kadın doğum uzmanı tarafından anne adayının bilgilendirmesi sorunun çözümü için çok önemlidir.
Özellikle ilk üç ayda ağrı kesici ilaç kullanımı önemlidir!
İlk 3 ayda bebeğin organları oluştuğu için doktora danışmadan ağrı kesici ilaçların kullanımı gebelik açısından riskli olabilir. Tüm gebelik boyunca kullanılacak her ilaç kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirmesi gerekir.İlk üç ayda bulantı ve kusmalar baş ağrısını tetikleyebilir.
Özellikle 3 ay gebelikte bulantı ve kusmaların sık görüldüğü bir dönemdir. Buna bağlı anne adayında yetersiz beslenme başağrılarını tetikleyebilir. Aşırı bulantı kusma sorunu olan yeterli beslenemeyen anne adaylarına serum tedavisi yapılması başağrılarının tedavisinde önemli bir role sahiptir.
Hamilelik, önceden bilinen başağrılarını tetikleyebilir!
Migren, yüksek tansiyon, boyun fıtığı, diş sorunları ve sinuzit gibi Gebelikle ilgisi olmayan haatalıklar gebelikte nüks edebilir. Gebelik öncesi baş ağrısına neden olan bilinen bir sağlık sorunu var ise tercihen gebelik öncesi mümkünse tedavi edilmelidir.
Kış aylarında baş ağrıları artış gösterebilir!
Özellikle uzun saçı olan ve yeterince saçlarını duş sonrası kurutmayan anne adaylarında baş boyun ağrıları olabilir.,sinüzit hastalığı görülebilir. Bu nedenle duş sonrası saç kurutma makinası ile saçlar iyice kurutulmalıdır.
Hamileliğin son aylarında bozulan uyku kalitesi ve bozulmuş duruş pozisyonu baş ağrılarına neden olabilir!
Gebeliğin ilerlemesi ile vucut ağırlığının artması uyku kalitesini bozabilir. Uyku esnasında anne adayının kullanacağı karın altına ve bacak arasına konan yastıklar uyku kalitesini artırmada yardımcı olacaktır.
Başağrısına çarpıntı, nefes darlığı eşlik ediyorsa KANSIZLIK ANEMİ olabilir.
Nefes darlığı merdiven çıkma zorluğu çarpıntı sorunu olan anne adayına kan sayımı yapılmalıdır. Kansızlık saptanması durumunda demir b12 vitamin desteği gerekebilir.
Son aylarda görülen başağrıları ÖNEMLİDİR
Gebelik zehirlenmesi olarakta bilinen preeklampsi hastalığında gebeliğin son haftalarında baş ağrısı el yüzde ödem İdrar belirtileri görülebilir. Bu nedenle gebelikte tansiyon takibi çok önem taşımaktadır.
Baş dönmesi olduğu durumlarda tansiyon ölçümü yapılmalıdır!
Tansiyon yüksekliği de düşüklüğü de baş ağrısına neden olabilir. Tekrarlayan sık baş ağrısı varsa günlük tansiyon ölçümü takibi gereklidir
Özet olarak
gebelik esnasında baş ağrısı varsa ;
– Öncelikle neden olduğunun saptanması gerekir. Bu konuda Nöroloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılması uygun olur.
– Başağrısına neden olan sinüzit anemi gibi bir hastalık varsa tedavi edilmelidir
– Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından önerilen ilaçlar kullanılabilir.
-Parasetamol alerjiniz yoksa Minoset / Parol 500 mg tablet günde 3 kez 8 saat ara ile alınabilir.
-Magnezyum baş ağrılarının tedavisinde önemlidir. Kivi ve muzda bulunur . Bu besinleri sık sık tüketiniz. İlaç olarak Magnezium Diasporal saşe günde 2 kez tok suda eritip içebillirsiniz.
-Sinirlilik gerginlik uyku sorunları varsa gece yatmadan 1 saat önce yasemin çayı içebilirsiniz. Yeterli olmazsa Alora tablet 2 tablet içebilirsiniz
– Nane, mentol esaslı kremler güvenle kullanılabilir.
– Düzenli yaşam, uyku kalitesinin artırılması, sağlıklı beslenme spor başağrılarının önlenmesinde önemlidir. Ağır yemekler uzun süren açlıklar,aşırı kafein uyku kalitesini bozabilir. Buna dikkat etmek gerekir
Op Dr Zeki Salar