23. Hafta Gebelik

23. hafta ile birlikte 2. trimester döneminin son ayına girmiş bulunmaktasınız.

23. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Bebekte Görülen Değişiklikler – 23. Hafta Hamilelik

Artık bebeğinizin boyu 22 cm civarına ulaştı. Akciğerleri hızla gelişmeye devam ediyor ancak bu haftada hayata tutunmasını sağlayacak gelişimi halen tamamlanmış durumda değil.

İç kulakta duymayı sağlayan kemik oluşumları tamamlandı, bağırsak seslerinizi bile duyabiliyor. J

Bu dönemde bebeğin cildi hala buruşuktur çünkü bebeğinizin içerisinde henüz derisini dolduracak yağ kitlesi oluşmamıştır. Kilo aldıkça buruşukluk azalacaktır.

Anneye Sağlık Önerileri – 23. Hafta Hamilelik

Anneler 23. Haftada çoğunlukla tüm testlerini tamamlamış olmaktadır. Bundan sonra bebeğin sağlıklı gelişimi takip edilerek gebelik süreci izlenmektedir. Vitamin alımını ve doktor kontrollerine düzenli olarak gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Hamilelikte içtiğiniz su miktarı çok önemlidir. Özellikle bu dönemde, yaz aylarında çok daha fazla sıvı kaybı yaşanmaktadır. İçtiğiniz su miktarının yeterli olup olmadığının göstergesi idrar renginizdir. İdrarınız açık sarı renkte ise aldığınız sıvı yeterlidir. Vücudunuzdaki sıvı yetersizliği hem sizi halsiz bırakır, hem de erken doğuma da neden olabilir.

İçtiğiniz sıvı genellikle, su veya meyve suyu şeklinde olmalıdır. Meyve suyu içerken de, özellikle dışarıda içtiğiniz taze sıkma meyve sularının hijyenik olmasına dikkat etmelisiniz.

Anneye Beslenme Önerileri – 23. Hafta Hamilelik

C vitamini bazı besin öğelerinin vücutta kullanılmasında yardımcıdır. Özellikle Fe, Ca, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A vitamini ve E vitamininin vücutta kullanılmasında etkin bir rolü vardır.
Hem demirin barsaktan emilimini arttırır hem antioksidant özelliği sayesinde hücre zarlarını oksidasyona karşı korur, serbest radikallerin olumsuz etkisini azaltır, vücudu enfeksiyon ve toksinlere karşı korur.
C vitamini kaynakları: Kuşburnu, yeşil ve kırmızı biber, turunçgiller, domates ve patates..

Gebelikte gereksinimi 60-70 mg / gün ‘dür.

Hamilelikte Vajinal Akıntı – 23. Hafta Hamilelik

Bu dönemlerde vajinal akıntınızın arttığı hissettiğinizde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte vajinal akıntının sebepleri:

  • Su kaçışı
  • Vajinal akıntı
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Çoğunlukla, rahim bağlarında yaşanan gerilme ve rahim büyümesinden kaynaklı olabilir.

Hamilelikte Bitkinlik – 23. Hafta Hamilelik

Bu dönemde yaşadığınız halsizlik ve bitkinlik, kansızlığın belirtisi olabilir. İlk 3 ayda yapılan kan sayımı normal olsa bile, bu haftalarda vücudunuzda sıvı miktarı arttığı için kan hücreleri yeteri artışı sağlayamayabilir ve kan sayımı değerlerinde düşüş yaşanabilir. Kan sayımının tekrar yapılması ve çıkan sonuca göre kan yapıcı demir preparatlar almanız gerekebilir.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı – 23. Hafta Hamilelik

Bu haftalarda size tetanoz aşısı yapılması önerilecektir. Eğer önceden tam doz tetanoz aşınız yapılmadıysa veya son aşınızın üzerinden 5 yıl geçtiyse, ilk aşı dozunuzu yaptırın. 1 ay sonra ikinci doz aşı için hatırlatmanız yapılacaktır.

Hamileyim, diğer çocuğumu kucağıma alabilir miyim?– 23. Hafta Hamilelik

Hamilelik döneminde, küçük çocuğunuz veya bebeğiniz varsa onu taşımanızda veya kucağınıza almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Hamile de olsanız çocuğunuza olan ilginizi azaltmayın. Kucağınıza alırken eğilmemeye çalışın. Gerekirse koltuk üzerine çıkarın ve öyle kucaklayın.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 23. haftamızdan merhaba! Bu haftamızda akciğerlerim gelişmeye devam ediyor, nefes alışverişlerim hızlanıyor. Ancak doktorumuz hala hayata tutunmam için yeterli olmadığını söylüyor. Bir de artık iç kulağımdaki duyma fonksiyonlarım gelişti, kalbinin atışını duyabiliyorum!

23. haftamızda ben en çok kalp atışlarını duymayı sevdim, ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir