0 – 3 Yaş Bebekler Nasıl Bir Yatakta Uyumalı?
Anne yanı yatağı, ilk tercih olabilir. Böylece anne uyanıp bebeği kolayca emzirebilir. Bebek beşiği, park yatak gibi seçenekler de uygun olur. Önemli olan yatağın sert bir zemini olması ve bebek yattığında içine gömülmemesidir.
Yenidoğan Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Yenidoğan döneminde bebekler, neredeyse tüm gündüzü uyuyarak geçirirler. Buna karşın çok az ve hatta hiç uyumayan bebekler de vardır. Yenidoğanda uykusuzluk ise ortam şartlarına veya gaz, hazımsızlık gibi tıbbi sebeplere bağlı olarak gerçekleşir.
Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni, günden güne değişir. Zaten bebek için uyku düzeni henüz söz konusu değildir. Bir gün çok az uyuyup, ertesi gün yeterli ve hatta uzun gündüz uykusu yapabilirler. Bu özellikle ilk 3 ay için çok normal bir dalgalanmadır.
Yenidoğan Uyku Düzeninde Dikkat Edilecek Durumlar Nelerdir?
Bir bebeğin günlük uyuma süresi ay ve yaş aralığına göre değişir. Yenidoğan yani 0 – 3 aylık bebek uyku düzeni değişkendir. Bu nedenle uykusu az, kısa diye hemen endişe duymaya gerek yok. Ama bazı durumlarda uzman tavsiyesine gereksinim olabilir. Mesela gündüz sürekli olarak 45 dakikadan kısa uyuyorsa sağlık uzmanına danışmak faydalı olabilir.
0 – 3 Aylık Bebeklerde Uyku Eğitimi
İlk üç ay sistemli bir uyku eğitimi için erkendir. Ancak bu evrede bazı şeylere dikkat etmek ilerleyen evrelerde rahatlık sağlar. Peki nasıl yapmalı, yenidoğan uyku düzeni için nelere dikkat etmeli?
- Bebekle temas halinde olun. Ona bolca dokunun, sarılın, emzirin. Bu şekilde rahatlayarak uyuması önemli.
- Uykuya dalması için önceden havalandırılmış, herhangi bir koku içermeyen, karanlık ve sessiz bir oda tercih edin.
- Yenidoğan uyuduğunda siz de yanında kalın. Anne kokusu ve kalp atışlarını duymak onu rahatlatır ve uykusunun uzun olmasına yardım eder. Siz yanından kalktığınızda bunu hisseder. Uykusu derin bile olsa kısa süre içinde uyanır. İstediği şey; anne 🙂
- Uyumadan önce emzirin ama gazını da çıkarın.
- Uyumadan önce altı temiz ve kuru olmalı.
- Gündüz uykularından 15-20 dakika, gece uykularında 30 dakika önce bebekle birlikte uyuyacağı odaya geçin. Bebeğiniz gündüz ve gece uykusunu her zaman aynı ortamda uyumalıdır.
- Bebek reflüsüne karşı da dikkatli olmak önemli. Çünkü pek çok bebek özellikle ilk üç ay boyunca reflü yaşar. Sindirim sisteminin gelişmeye devam etmesinin doğal bir sonucudur reflü. Bu nedenle dümdüz yatmak bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle şilte ile yatak arasına hafif bir yükselti koyarak yatağa biraz açı verebilirsiniz. Ayrıca bebekler için reflü yastıkları var, bunları da kullanabilirsiniz. Böylece açıyı ayarlamanız zor olmaz.
Çok doğal olarak ilk haftalarda önceliğimiz bebeğimizin beslenmesi. Uyku ile beslenme arasında da güçlü bir ilişki var zaten. Mesela emzirilen bebeğin gazı çıkarılmazsa ya da biberonla beslenen bebeğe gaz yapmayan biberonla beslenme sağlanmazsa uykusu da kaçar. Bu nedenle her beslenme sonrası gazını çıkarmak, kolik olmayan biberon kullanmak da önemli. Diğer yandan bebeğinizin beslenmesinde dikkat ettiğiniz kadar uykularına da dikkat etmelisiniz. “Uyusun da büyüsün” deyişini unutmayın. Evet! Bebekler gerçekten de uyuyarak büyüyorlar. Çünkü vücudumuzda birçok hormon uyurken salgılanıyor. Buna büyüme hormonu da dahil. Kaliteli uyuyan, dinlenen bir bebek güne daha enerjik başlar, gün içinde yeni şeyler öğrenmeye daha istekli olur ve birlikte daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Yenidoğan bebeğinizi nasıl ve nerede uyutacağınız kişisel bir tercihtir ancak bir başlık veya beşik yenidoğan bir bebek için bazı avantajlara sahiptir. Bebeğiniz yeni doğduğunda küçücük olduğundan, tam boy beşikten ziyade daha küçük bir beşikte daha güvenli olabilir. Ancak bazı riskler içerdiği düşünüldüğünden, bebeğiniz fazla yastığı veya ekstra yorganı olan beşikteyken kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz.
Bir beşik veya pusetin boyutunu kıyaslayarak da hangisinin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Alanınız sınırlıysa, pusetler bebeğinizin sizinle aynı odada uyumasını kolaylaştırır. Doktorlar, aynı yatağa girmeyecek dahi olsalar bebeklerin ebeveynleri ile aynı odada uyumasını öneriyor çünkü uyuma sırasındaki tehlikeleri azalttığı ve anneyle bebek arasındaki bağı arttırdığı düşünülüyor. Ayrıca bebekle annenin aynı odada kalması, geceleri anne sütüyle beslenen anneler için işleri daha kolay hale getirir.
Taşınabilirlik pusetin bir diğer avantajıdır.
Çocukların başka bir odaya kolayca taşınması sağlanır, böylece bebeğiniz istediğiniz bir odada uykuya dalabilir ve geceleri de başka bir odada uyumaya devam edebilir.
Bir beşik veya başlık kullanırsanız, alt kısımdan iyi desteklendiğinden emin olun; böylece çökmez veya tehlike içermez. Ayrıca birileri ona çarparsa devrilme ihtimalini ortadan kaldırmak için geniş tabanlı olmalıdır. Üreticilerin ağırlık ve boyut sınırlamalarını aklınızda bulundurun; bebeğinizi daha küçük yataklar için çok büyük olduğunda bebeğe hareket alanının kalmayacağını hatırlayın. Üreticinin talimatlarını bulamazsanız, beşiği aldınız yere 20 kilo taşıma limiti olup olmadığını sormanız makul olacaktır.