Sünnet Neden ve Nasıl Yapılır?

Sünnet Neden Yapılır? 

Sünnet, hem ülkemizde hem dünya genelinde, ekseriyetle dini ve alışılmış sebeplerle uygulanır. Ancak bazı tıbbi zorunluluk sebepleriyle veya koruyucu amaçlarla da gerçekleştirilmiş olan sünnet işlemleri vardır. 

Sünnetin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

  • Sünnet sonrası penisin temizlenmesi ve hijyeni normale göre daha kolay olur. Sünnetsiz penisin hijyeni için derinin geri çekilmesi ve altında birikintinin kalmamasının sağlanması gerekir.
  • Her ne kadar idrar yolları enfeksiyon oranı erkeklerde az olsa da sünnetsiz erkeklerde sünnetli erkeklere göre daha sıktır. Buna ek olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar sünnetsiz erkeklerde daha yaygın olarak görülür.
  • Sünnetsiz peniste penis ucunda fimozis adı verilen darlık sorunu görülebilir. Bu darlığa bağlı şekilde sünnet derisi yeteri miktarda geri çekilemez ve penis başında inflamasyon daha yaygın olarak görülür.
  • Penis kanseri ender görülen bir klinik vakadır. Penis kanseri sünnetsiz erkeklerde daha yaygındır. Ayrıca buna ek olarak sünnetli erkeklerin cinsel partnerlerinde serviks (rahim ağzı) kanser oranı daha azdır.

Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir?

Ailelerin en çok merak ettiği konulardan biri sünnetin ne zaman yapılması gerektiğidir. Sünnet için tıbbi olarak problem teşkil edecek bir yaş aralığı bulunmaz. Sünnet teknik açıdan her yaşta yapılabilir. Ancak çocukların gelişimi sadece fiziksel değil, hem de psikolojik olarak da değerlendirilmelidir. Çocukta cinsel kimliğin oluştuğu ve bilincin henüz gelişmeye başladığı çağ olan 2,5 ila 5 yaş arası sünnet olması önerilmemektedir. Bu dönemde geçirilen ameliyat çocukta travmaya sebebiyet verebilir ve psikolojik gelişim olumsuz etkilenebilir. Sünnet için en ideal dönem yenidoğan dönemidir.

Yenidoğan dönemi doğumdan başlayarak bebeğin ilk ayını kapsamaktadır. Bu dönemde yapılmayan sünnetler için ise ikinci ayın sonuna kadar sünnet tavsiye edilir. Bu süre 18. aya kadar da yükselebilir. Fakat ülkemizde ebeveynler genelde sünneti 3 ila 6 yaş arası düşünmektedir. Bu yaş aralığında yapılan sünnet çocuğun psikolojik gelişimi göz önünde bulundurulduğunda negatif bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca bu dönemde lokal (bölgesel) anestezi ile sünnet işlemi daha zor olacağından dolayı genel anestezi uygulanır. Bebek büyüdükçe hareketliliği artacak, idrar yolu enfeksiyonlara yakalanma riski artacaktır. Bu sebeple sünnet ne kadar erken gerçekleşirse o derece avantajlıdır.

Sünnet Kimlere Yapılmaz?

  • Peygamber sünneti olan çocuklarda (hipospadias) idrar deliği olması gerekli olan yerde değildir. Bu sorunun düzeltilmesi için sünnet derisi kullanılır. Öncelik idrar delik yerinin olması gerektiği yere konumlandırılmasına verilmelidir.
  • Hemofili ve kanın pıhtılaşması gibi konularda bozukluğa sahip olan hastalara ve kanamaya eğilimli olan çocuklara gerekli tetkik ve önlemler alınmadan sünnet yapılmamalıdır.
  • Üreme ve idrar yolları ile alakalı doğumsal (kalıtsal) hastalığı olanlarda öncelik anatomik açıdan düzeltici ameliyatlara verilmelidir.

Sünnet İşlemi Nasıl Yapılır?

Her ne kadar sünnet uygulaması konusunda birkaç değişik yöntem bulunsa da çağımızda uzmanların en sık uyguladığı, güvenilir, yan etkileri en az olan yöntem cerrahi yöntemdir. Sünnet sonrası penisin eksiksiz olarak iyileşmesi genelde 3 ila yedi gün sürer. Penisin ucu sünnet sonrası ağrıyor olabilir ya da penis kırmızı renkte, şiş, çürük şekilde görülebilir. Ayrıca penisin ucunda az miktarda da sarı sıvı fark edilebilir. Tüm bu problemler ortalama 3-7 gün içerisinde ortadan kaybolur.

Cerrahi Yöntem

Cerrahi yöntem klasik şekilde sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların birbirine dikilmesi yoluyla yapılır. Burada estetik ve emilebilir dikişler kullanıldığından sonrasında ayrıca bir pansuman ya da dikiş alınması gerekmemektedir. Cerrahi müdahale ile uygulanan sünnet işlemlerinde, sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal seyrinde devam etmektedir.

Lazer veya Koter Yöntemi

Lazer veya koter yöntemi sünnet derisinin elektrikli aletler yolu ile kesilmesidir; ama bu yöntemin kalıcı sakatlıklar bırakma riski olduğundan çok fazla önerilmemektedir.

Çan Yöntemi

Çoğunlukla yenidoğan bebeklerin sünnetinde uygulanmakta olan çan yöntemi ile iki metal plaka arasında sünnet derisi sıkıştırılır ve dışta kalan bölüm kesilir. Çan yönteminde kanama olmamaktadır. Tecrübeli ellerde yapılmasında bir sakınca yoktur.

Sünnetin İyileşme Aşamaları Nelerdir?

Sünnet ameliyatından sonra genelde sargıya gerek olmaz. Sünnetten hemen sonra ilk iki gün ağrı, penis ucunda kızarıklık ve şişme (ödem) görülebilir. Ağrı kesicilerin yardımı ve çocuğun uzun zaman ayakta kalmaması ile hızlı iyileşme sağlanmış olur. İki günün sonunda banyo yapılabilir.

Bazı sünnet vakalarında ise cerrahi operasyon sonrası hafif kanama görülebilir. Böyle durumlarda doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Sünnet sırasında yapılan lokal anestezinin etkisi 2-3 saat içerisinde kaybolacağından evde ağrı başlayabilir. İlk gün ortalama 6-8 saat ara ile ağrı kesici şurupları önerilen dozda verebilirsiniz. Bebeklerde gerekirse (Paranox S-120) fitil de kullanılabilir.

2. Sünnet bölgesindeki sargıların ilk gün orada durmasında yarar vardır, her tuvaletten sonra veya bez değişiminden sonra krem sürülmesini öneririz.

3. Çocukların ilk 24 saat mutlaka istirahat etmeleri gerekmektedir, yoksa sızıntıları artar.

4. Sünnet sonrası ve sargı açılırken kılcal damarlardan az sızıntı olabilir, çamaşırı hafif kan olabilir normaldir, telaşlanmayın, üzerine bir gazlı bez örtüp kapatıp giydirin, kanın kendiliğinden sızması duracaktır. Herhangi bir pansumana gerek yoktur. Sürekli kanama olması durumunda mutlaka kontrole getiriniz.

5. Her sünnet sonrası ödem normaldir, meraklanmayın. Sünnet bölgesinde altından sarı su sızarsa bu sürülen pomadlar ve derinin altında sızan normal yara sıvısıdır, önemsemeyin. Sünnet sonrası pipinin orta hattının geriye doğru günde 2-3 defa sıyrılması olası yapışıklıkları önleyecektir.

6. Özellikle sünnet öncesi sünnet derisinin geriye sıyrılmadığı, ucunun dar ve kapalı olduğu sünnetlerde penis başında işlem sonrası kızarma ve kabuklanma olacaktır, normaldir. Zamanla renk değişecektir. Özellikle bu yapışık sünnet sonrası pipinin orta hattının geriye doğru günde 2-3 defa sıyrılması olası yapışıklıkları önleyecektir.

7. Sünnetten 3-4 gün sonra banyo yaptırılabilir.

8. Dikişler yara iyileştikten sonra kendiliğinde düşmeye başlayacak, kabuklar soyulacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir