Doğum Sonrası Akla Sık Gelen Soru ve Cevapları

1. Doğum sonrası adet/ regl dönemim değişecek mi?

Cevap: Çocuk sahibi olduktan sonra tekrar regl dönemi yaşayan kadınlar, vücutları doğumdan sonra altıncı haftada hamilelik öncesi durumuna geri döner ve genellikle regl dönemlerinin düzeninde bir değişiklik yaşamazlar. Ancak, adet dönemlerinle ilgili artan sancı ya da daha yoğun bir kanama gibi sorunlar yaşıyorsan doktoruna danışman önerilir.

2. Bebek sahibi olduktan sonra tampon kullanabilir miyim?

Cevap: Birçok kadın tampon kullanmayı tercih edebilir, ancak bu doğum sonrası ilk haftalar için tavsiye edilmez. Bunun sebebi rahim ağzınızın hâlâ kısmen açık olması ve plasental kısım tam iyileşmediğinden enfekte olmaya hassas olmasıdır. Bu yüzden annelik döneminde olan kanamanın yoğunluğuna uygun bir hijyenik ped kullanmak en iyi tercihtir.

3. Doğum sonrası vajina çevremde oluşan ağrı/şişmeyle ilgili yardımcı olacak ipuçları verebilir misiniz?

Cevap: Tercih ettiğin doğum çeşidi ne olursa olsun, rahmindeki içsel kaplamaya daha fazla ihtiyaç duyulmadığı için vajinal kanaman olur. Kanamanın rengi git gide parlak kırmızıdan pembe/kahverengiye, 10. gün itibarı ile de beyazımsı sarıya döner. Kanama 3- 4 hafta içerisinde tamamen durur.

4. Bebeğim doğduktan sonra ne kadar süre kanamam olacak?

Cevap: Doğum sonrasında kadınlarda rahatsızlığa yol açan vajinal zedelenme olabilir. Bu durum, doğumdan sonra ilk birkaç gün bölgeye uygulanacak buz paketleri ile rahatlatılabilir. Aşağıda bahsedilen tedbirleri rahatlaman ve ağrını hafifletmen açısından faydalı bulabilirsin:
• Pamuklu iç çamaşırı ve bol kıyafetler giy,
• Enfekte olmayı engellemek için annelik döneminde kullandığın hijyenik pedi düzenli olarak değiştir,
• Bol bol su içip lifli yiyecekler tüketerek kabızlığı önle,
• Kan dolaşımını ve iyileşmeyi hızlandırmak için düzenli, hafif egzersizler yap (bebeğinle yürüyüşe çıkmak ya da doğum sonrası yoga gibi),
• Ağrı ya da şişme aşırı derecede rahatsızlığa yol açıyorsa doktorunu bilgilendir.

5. Bebeğimi doğurduktan ne kadar sonra regl düzenim geri döner?

Cevap: Eğer bebeğini emzirmiyorsan bir dahaki reglin muhtemelen doğumdan 2 ya da 4
hafta sonra başlamış olur. Ancak, emziriyorsan hormonların etkisinden dolayı bebeğin sütten kesilene kadar adet görmeyebilirsin.

6. Regl periyodum geri dönmeden önce de hamile kalabilir miyim?

Cevap: Evet, büyük ihtimalle hamile kalabilirsin. Eğer isteğin bu değilse, senin ve eşin için en uygun doğum korunma yöntemini doktorunla konuşmanı tavsiye ederiz.

7. Sezaryen yöntemiyle doğum sonrasında kanama daha mı az olur?

Cevap: Sezaryen yöntemiyle yapılan doğum sonrasında vajinal kanama normal doğumdaki ile aynı olur. Rahmin iç yüzeyini kaplayan doku döküldüğü için tercih edilen doğum şekli bunu değiştirmez.

8. Emzirdiğim zaman kan kaybımın daha fazla olduğunu fark ettim, bu normal midir?

Cevap: Evet, birçok kadın emzirme sırasında kanamalarında bir artış yaşar. Bunun sebebi,
emzirmenin uyarmasıyla salgılanan hormonlardan kaynaklı olarak rahmin büzülmesi/kısalmasıdır.

9. Kanama miktarı gün içinde neden değişir?

Cevap: Birçok kadın kanama miktarının gün boyunca değiştiğini görecektir. Genellikle bir süre uzandıktan sonra ayağa kalkınca kanama miktarı artar. Gece uyurken kan akışı daha az olabilir ancak sabah uyanıp ayağa kalktığınızda kanama miktarı yerçekimi sonucunda aniden artabilir. Kanamayla birlikte, çok büyük olmamakla birlikte, pıhtı da atılabilir. Kan kaybı miktarı ya da tutarlılığıyla ilgili endişe duyuyorsan doktorunla konuşmanda fayda vardır.

10. Neden tuvalete gittiğimde acı (batma) hissi yaşıyorum?

Cevap: Bebeğinin doğumu sırasında vajinal açıklığının etrafında sıyrık ya da yırtık meydana gelmiş olabilir. Doğumdan sonraki birkaç gün oluşan acının sebebi genellikle bu sıyrıklardan geçen idrardır. Önemli olan:
• Bölgeyi temiz ve kuru tutman,
• Enfeksiyonu önlemek için hijyenik pedini düzenli olarak değiştirmen,
• Tuvalete her gidişinde, her zaman önden arkaya doğru silerek temizlenmen, kendini sadece su ile yıkayıp tuvalet kâğıdı ile nazikçe kurulaman.
• İdrarını seyreltmek için bol bol su içmen önemlidir.
Yaşadığın acı hissinin birkaç gün içerisinde geçtiğini göreceksin. Ancak, acı hissi devam ederse bu üriner bir enfeksiyona sahip olduğun anlamına gelebilir. Bu durumda üriner enfeksiyonun belirtilerini doktoruna idrar geçişi sırasında sıklık, sıcaklık, yanma ya da acı olarak rapor
etmen önerilir.

11. İkiz çocuk doğumunda kan kaybı daha mı fazla olur?

Cevap: İkiz çocuk doğumunda biraz daha fazla kan kaybınız olabilir ancak bu miktar 3-4 saatte bir değiştirilen hijyenik pedi geçmemelidir. Eğer kanaman bu miktarı aşarsa doktorun danışman önerilir.

12. Doğum esnasında yırtılma ya da episiyotomi gerçekleşirse sonrasında dikişlerim için en iyi bakım yolu nedir?

Cevap: Doğum sırasında dikiş gerektiren doğal bir yırtılma ya da episiyotomi meydana gelebilir. Bunlar birkaç gün için çok duyarlı olabilir. Atılan dikişlerin alınmasına gerek yoktur, kendi kendilerine yok olup gitmelidirler. Problemleri önlemek ve acılı bölgeyi rahatlatmak için şunları yapabilirsin:
• Bölgeyi temiz ve kuru tut,
• Enfeksiyonu önlemek için hijyenik pedini düzenli olarak değiştir,
• Tuvalete her gidişinde, her zaman önden arkaya doğru silerek temizlen, kendini sadece su ile yıkayıp tuvalet kâğıdı ile nazikçe kurula,
• Duş aldıktan sonra kuruluğundan emin olmak için bölgeye birkaç saniye saç kurutucu tutmak faydalı olabilir.
• Doğumdan sonraki birkaç gün boyunca dikişlere uygulanan buz paketleri şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.
• Bol kıyafetler ve pamuklu iç çamaşırı giy,
• Bol bol su içip lifli yiyecekler tüketerek kabızlığı önle,
• Tuvalete çıktığında kendini zorlamaktan kaçın ve dikişlerin üstüne temiz bir ped koyarak destekle.
• Kan dolaşımını arttırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için düzenli ve hafif egzersizler yap.
• Dikişlerin sana çok fazla acı ve rahatsızlık veriyorsa doktoruna danış.

13. Şiddetli kanama ve pıhtılaşma durumu yaşarsam ne yapmalıyım?

Cevap: Böyle bir durumu doktoruna bildirmen çok önemlidir. Doktorunun sana sorması hâlinde, bir gün içerisinde kaç adet hijyenik ped kullandığını ve kaç adet/ boyutta pıhtı attığından haberdar ol.

14. Bebeğimi doğurduktan sonra kabızlıktan nasıl sakınabilirim?

Cevap: Doğumdan birkaç gün sonrası için bağırsak hareketi olmaması yaygın olmakla birlikte birçok kadın ilk günlerde kabızlığı bir problem olarak yaşar. Buna, dikişler sebebiyle tuvalete gitme korkusu gibi birçok etken sebep olabilir. Kabızlığı önlemek için yüksek lifli bir diyet, bol su içme ve düzenli, hafif egzersiz (yürüme gibi) önerilir. Eğer anüs ile vajina arasında kalan bölgede bir ağrı hissediyorsan tuvalete çıkmadan önce, doktorun tarafından tavsiye edilen bir ağrı kesici ilaç (parasetamol gibi) alman tavsiye edilir. Tuvalete çıkarken anüs ile vajina arasında kalan bölgeye temiz bir ped tutman daha rahatlatıcı olabilir. Eğer sağlık sorunun devam ederse durumu doktoruna bildirmelisin.

15. 6. haftadaki sağlık kontrolü (Check- Up) ne hakkında olacak?

Cevap: Genellikle bebeğinin doğumundan 6 hafta sonra, doktorun vücudunun az çok hamilelik öncesi hâline dönüp dönmediğini ve herhangi bir sağlık sorunun olup olmadığını kontrol etmelidir. Bu kontroller şunlar olabilir:
• Rahminin hamilelik öncesi durumuna dönüp dönmediğini kontrol etmek için karnın muayene edilir.
• Eğer bir sezaryen kesiğin varsa yara alanı muayene edilir.
• Dikişlerinin iyileşme kontrolü için vajina ve anüsün arasındaki bölge özellikle muayene edilir.
• Son 2 yıl içinde yaptırmadıysan servikal simir testi yaptırman önerilir.
• Aile planlaması ve doğum kontrol yöntemlerini tartışman için bir fırsata sahip olabilirsin. Unutma, bebeğini emziriyorsan bile hâlâ hamile kalabilirsin. Eğer istediğin bu değilse, tedbirini alman gerekir.
• Doktorun sana muhtemelen enerji seviyen ve ruhsal hâlinle ilgili sorular sorulacaktır.
• Muayeneye bebeğini de getirmende fayda var. Büyük olasılıkla doktor onu da görmek ister.
• Herhangi bir endişe ya da kaygın varsa bunu tartışma şansına sahip olacaksın. Sorunlar tedavi olmadan giderilemeyeceği ve çözümü olduğu için sorununla ilgili konuşurken utanmamaya çalış. Bu şekilde hisseden tek, yeni anne sen olmayacaksın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir