Hamilelik sürecinizde dinlediğiniz müzik, bebeğinizin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından oldukça önem taşır.
Anne karnındayken müzik dinleyen bebeklerin, diğer bebeklere göre daha uyumlu davranışlar sergilediği gözlenmiştir. Sürekli ağlayan bebeklere, anne karnındayken dinletilen müzikler dinletilmiş ve bebeklerin tanıdıkları melodiyle daha rahat uykuya daldıkları gözlemlenmiştir.
Müziğin, bebeğinizin matematik zekasının gelişimine de faydası olduğunu biliyor muydunuz?
Yapılan araştırmalara göre, siz bebeğinize müzik dinletirken, bebeğinizin de beyin kıvrımları gelişiyor.
Bebeğiniz için böyle güzel bir adım attıktan sonra aklınıza gelen ilk soru “Bebeğime ne dinletmeliyim” olacaktır. Seçeceğiniz müziğin sakin ve dinlendirici olmasına dikkat edin. Hızlı ritimdeki müzik bebeğinizde ve sizde sıkıntı yaratacaktır. Sakin bir müzikle bebeğinizi okşadığınız an, ikinizde daha huzurlu olacaksınız.
Bebeğinizin karnınızdayken duyabileceği en yoğun ses, bir dakikada 70 ile 100 defa atan kalbin atış sesidir. Bu ritme eşlik edebilecek müzikte, klasik müziktir. Bu nedenle tercihiniz klasik müzikten yana olmalıdır.
Bunu yapmak için kulaklıkları karnınıza koymanıza gerek yok. Bebeğiniz, 4. aydan itibaren sizin kalp atışlarınızla birlikte bulunduğu yerdeki sesleri de duymaya başlayacaktır. 24’üncü haftasında ise, dış ortamda oluşan sesleri duyar.
Anne adaylarına bu dönemde, Mozart’ın eserleri ve vals müzikleri öneriliyor. Dünyanın birçok ülkesinde, psikologlar ve terapistler, anne adaylarına Mozart’ın eserlerini tavsiye ediyor. Mozart’ın neşeli ve kısa temaları, bebekler için daha kolay algılanabilir. Bebeklerinizin dikkatini de kısa ve neşeli müzikler çekecektir. Uzmanlara göre de, gün içerisinde 10 dakika Mozart
dinlemek, IQ üzerinde olumlu bir etki yapıyor.
Hamilelik sürecinizde, bebeğe dinletilen müzik hem sizi hem de bebeğinizi doğuma hazırlar. Sadece doğum değil, bebeğiniz yıllar sonra bile, klasik müzik dinlediğinde kendisini anne karnındaki gibi güvende hissedecektir.
Müziğin insan üzerindeki etkisi anne karnından itibaren başlar. “Bebek müzikten ne anlar?” demeyin. Karnınızda olduğu süre boyunca her şeyi hisseden bebeğinize bol bol müzik dinletin. Kim bilir, belki geleceğin sanatçısını şu anda karnınızda taşıyorsunuzdur.