Hamile Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

Kadınların en kutsal tecrübelerinden biri olan hamilelik dönemi, kimi zaman zorlayıcı da olabiliyor. Uzmanlar, keyifli bir gebelik içinse kadınları hamilelik yogası yapmaya yönlendiriyor. 

Hamile Yogası Nedir?

Hamile Yogası Nedir?

Hamile yogası, hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için nefes çalışmaları ile bel ve omurga desteği sağlayan, bulantı, kramp gibi problemleri azaltan ve bedeni doğuma hazırlayan bir çalışmadır. Bu yoga sadece normal doğum için değil, her türlü gerçekleşecek doğum için yapılabilmektedir. Yani bebek bekleyen her anne adayının tercih ettiği bir yoga çeşididir.

Hamile Yogasına Ne Zaman Başlamalı?

Hamilelik yogasına başlamak için söylenen ortalama hafta sayısı 14’üncü ve 15’inci haftalar arası. Ancak biz yine de konuyu doktorun ile görüşmeni ve onun kontrolünde hareket etmeni öneriyoruz.

Hamilelikte Yoga Nasıl Yapılır ve Kaç Gün Yapılmalıdır?

Hamilelikte Yoga Nasıl Yapılır ve Kaç Gün Yapılmalıdır?

Öncelikle şuna açıklık getirelim. Hamilelik yogası mutlaka ama mutlaka uzman eşliğinde yapılmalıdır. Evde tek başına yoga hareketlerini denemeni kesinlikle önermiyoruz. Bunun için doktorunun da onayı ve bilgisi ile hamilelik yogası kurslarına kaydolabilir, işinin ehli uzman bir eğitmen ile yoga hareketlerini uygulayabilirsin.

Diğer bir konu ise “hamilelikte yoga haftada kaç gün yapılmalı?” üzerine. Eğitmenlerin önerisi, haftada en az 2 gün, 60 dakikalık seanslar şeklinde yapılması şeklinde. Eğer ki bebeğin ve annenin durumu elveriyorsa her gün de uygulanabilir. Fakat bunun için doktorun ve eğitmeninle görüşüyor olmalısın.

Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir?

Anne ve bebek sağlığı için önem taşıyan hamile yogasının faydası saymakla bitmiyor. Tüm bu faydalar neler mi? Gel birlikte bakalım;

  • Hamile yogası, büyüyen bebeğin sebebiyle artan vücut ağırlığını taşıyabilmen için sana ihtiyacın olan enerji ve gücü sağlıyor. Bunun için de işe önce kollarını ve omuzlarını güçlendirmekle başlıyor.
  • Yoga, sağladığı doğru nefes egzersizleri ve odaklanmayı artırıcı etkisi ile seni duygusal anlamda rahatlatıp güçlendirirken; bebeğinin oksijen alımına da katkı sağlıyor.
  • Sırt, kalça, göğüs, boyun ve omuzlarında yaşadığın tüm gerginliği hafifletiyor. Kol ve bacak kaslarını güçlendirerek, kalça ve pelvis bölgesinde sağladığın esneklikle birlikte seni doğuma hazırlıyor.
  • Hamileliğin boyunca fazla kilo almanı önlüyor. Ayrıca tüm duruş bozukluklarını düzeltiyor.
  • Vücudunun tüm sinir sistemini sakinleştiriyor. Stresini azaltmana yardımcı oluyor.
  • Bebeğin ile bağlantı kurmana yardımcı olan yoga, seni sakinleştirdiği kadar bebeğinin de sakinleşmesini sağlıyor.
  • Hem zihnini hem bedenini dinlendirdiğin yoga, sana aynı zamanda zamanını verimli kullanmayı öğretiyor.

Hamile Yogasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle daha evvel de belirttiğimiz gibi doktorundan izin alman şart. Hamilelik yogasına doktorunun bilgisi ve onayı dahilinde başlamalısın.
  • Derslere başladıktan sonra ise ders öncesi fazla yemek yemekten ya da aç karnına eğitim almaktan kaçınmalısın. Aksi halde her iki durum da seni ve bebeğini tehlikeye sokabilir.
  • Derslere başladıktan sonra devamlılık göstermeni de öneriyoruz. Çünkü yalnızca düzenli yoga eğitimi ile yukarıda bahsettiğimiz olumlu etkileri gözlemleyeceğini unutmamalısın.
  • Son olarak derse girmeden evvel yanında rahat kıyafetler getirmeni öneriyoruz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir