Diş Çıkarma Aşamasını Nasıl Daha Rahat Geçebilirsin?

Diş çıkarma dönemleri, bebeklerin hayatlarının daha başında yaşamak zorunda oldukları ve çok zorlu geçen zamanlardan biridir. Bu süreçte ciddi ağrılar yaşayan bebekler, zaman zaman ateş vb. yan etkilere de neden olan diş çıkarma döneminde hastalanabilirler.

Sadece bebekler için değil anne babalar için de oldukça zorlu olan bu dönemi daha rahat geçirmek için ise alınabilecek bazı önlemler vardır. Genel olarak 6 ila 12 aylıkken başlayan ve 2-3 yaşlarına kadar devam edebilen bu süreçte bebeğin dişleri diş etlerinden yüzeye doğru çıkar ve bu süreç bazen bebeklerde rahatsızlıklara ve ağrıya neden olabilir. Bu süreçte yapabileceklerine dair önerileri bu yazımızda bulabilirsin.

Diş çıkarma dönemi farklı belirtilerle kendisini gösterebilir

bebek, diş, çıkarma

Hemen hemen her bebeğin yaşadığı ve hepsini de farklı şekilde etkileyen diş çıkarma dönemi, her bebekte farklı yan etkiler ile kendisini gösterebilir. Bazıları bu dönemi neredeyse sorunsuz atlatırken bazıların da ise farklı etkiler ortaya çıkabilir. Genel olarak diş çıkarma döneminde ortaya çıkan sorunlar iştahsızlık veya beslenme zorlukları, aşırı salya üretimi, iştahsızlık veya beslenme zorlukları, huzursuzluk ve uykusuzluk, diş etlerinde şişlik ve kızarıklık, ağrılı ve hassas diş etleri, sık sık ellerini ağzına götürme ve hafif derecede ateş bu zamanlarda sıkça karşılaşılan durumlardır.

Soğuk şeyler işe yarayabilir

bebek, diş, çıkarma

Diş etlerindeki şişlik ve ağrıyı hafifletmek için soğuk şeyler kullanabilirsin. Bir buzluk poşeti, soğuk bir havlu veya özel diş kaşıyıcılar bu konuda işe yarayabilir. Bu, bebeğinin ağrıyı hafifletmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilir. Soğuk nesne ile kendi kendine masaj yaparak ağrılarını bir nebze olsun hafifletebilir.

Bebeğine diş eti masajı yapabilirsin

bebek, diş, çıkarma

Temiz bir parmağını kullanarak ya da bu iş için satılan parmaklıklarla hafifçe bebeğinin diş etlerine masaj yapabilirsin. Bu, diş çıkarma sürecinde rahatlama sağlayabilir ve diş eti üzerindeki baskıların dağılarak ağrıların hafiflemesine yardım olabilir. Ancak, el hijyenine dikkat etmeyi unutmamalısın.

Diş kaşıyıcılar bu iş çok uygun

bebek, diş, çıkarma

Birçok farklı mağazada bulabileceğin ve bebeklerin ağız ve diş yapılarına uygun ergonomide üretilmiş olan diş kaşıyıcıları, bebeğinizin diş etlerini hafifçe ovuşturmasına yardımcı olur ve ağrıyı hafifletebilir. Bebeğinin diş kaşıyıcısını çiğnemesine izin vermek, diş çıkarma sürecinde ona rahatlama sağlayabilir.

İlaçlardan destek alabilirsin

bebek, diş, çıkarma

Bazı durumlarda, bebeğinin ağrı ve rahatsızlık seviyesini hafifletmek için doktorun reçeteli bir ağrı kesici veya diş çıkarma jeli önerebilir. Ancak, herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalısın. Yine diş çıkarma döneminde bebeğinin ağız hijyenine özen göstermen önemlidir. Temiz bir bez veya yumuşak bir diş fırçasıyla diş etlerini ve dilini nazikçe temizleyebilirsin. Bu, diş çıkarma sürecinde rahatlama sağlayabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir