Çocuk doktorunuz çok önemli

Şanslısınız; sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir çocuk doktorunuz var. Çocuğunuzun sağlığıyla yakından ilgileniyor, tüm sorularınıza usanmadan yanıt veriyor. Peki, doktorunuzun da sizin kadar şanslı olması için birkaç küçük öneriye ne dersiniz? . Amerikalı çocuk doktorları bu önerileri derlemişler. Biz eminiz ki bu önerilerle çocuk doktorunun en sevdiği aile siz olacaksınız!

1. Konuşmaktan çekinmeyin

Atalarımız “Söz gümüşse sükut altındır.” demişlerse de siz siz olun gereken yerde konuşmaktan utanmayın. Özellikle de doktora gittiğiniz zamanlarda! Hastalıkla ilgili hikaye alma muayenenin en önemli aşaması olarak kabul ediliyor. Bu nedenle çocuğunuzun rahatsızlığıyla ilgili aklınıza gelen bütün ayrıntıları doktorunuza anlatın. Rutin muayeneler sırasında merak ettiğiniz soruları sorun. Çocuk doktorları çocuğunun sağlığıyla ilgili olan aileleri çok seviyor. Utanarak çekingenlik göstermenize gerek yok.

 

2. Not alın

Çocuğunuzu rutin kontrole götürdüğünüz zaman hazırlıklı gitmenizde yarar var. Gelişimiyle ilgili merak ettiğiniz noktaları bir kağıda not alın. Böylelikle herhangi bir soruyu atlama gibi bir şansınız olmaz. Bu durumun aynı zamanda sizin bilinçli anne – babalar olduğunuzun da bir göstergesi olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun ani bir rahatsızlığı nedeniyle doktora gitmeniz gerektiğinde ne mi yapacaksınız? Elbette o telaş içindeyken not almanıza imkan yok. Ancak tedavi süresince hastalığın seyriyle ilgili notlar alabilirsiniz. Bu, sonraki ziyaretiniz sırasında doktorunuza yardımcı olacaktır.

3. Eşinizle birlikte gidin

Çocuk doktorları anne ve babanın birlikte randevuya gelmesini tercih ediyor. Böylece biriniz bebeğinizle ilgilenirken diğeriniz doktorun söylediklerini daha dikkatle dinleyebilir. Özellikle yeni anne ve babaların doktora birlikte gitmeleri çok daha sağlıklı. Bebek bakımı gibi zor bir işi ilk kez yapacakları için birbirlerine destek açısından bir arada olmaları gerekiyor. Doktorlar astım gibi kronik hastalığı olan çocukların anne ve babalarının randevulara beraber gitmelerini öneriyor. Böylece tedavi şeklini daha iyi anlayabiliyorlar.

4. İyi diyalog kurun

Sadece doktorunuzla değil, elbette. Orada çalışan bütün personelle aranızın iyi olması gerekiyor. Sizin öyle olmadığınızı biliyoruz ama bazı aileler personele karşı oldukça agresif davranabiliyor. Oysa bu hiç de doğru değil. Unutmayın ki bekleme odasında yaşanan herhangi bir huzursuzluk direkt olarak doktora da yansıyor.

5. Randevuya saatinde gidin

Randevuya geç kalınması herkesi sinirlendirir, en çok da doktorları! Bu nedenle tam vaktinde ya da 5 dakika önce randevuya gitmeye özen gösterin. İki çocuğunuzu birden yanınıza alıp doktora gitmeyin. Her ikisi de hastaysa ayrı ayrı randevu alın. Doktorun programında tek bir hasta görüldüğü için zor durumda kalabilir. Bir de hiç randevu almadan çocuğunun hastalığını telefonda tarif ederek bilgi almaya çalışan aileler var. Oysa doktorun çocuğu mutlaka muayene etmesi gerekiyor. Amerikalı doktorlar bu konuda çok şikayetçi, bizden uyarması.

6. Tüm belgeleri biriktirin

Çocuğunuzun süregelen bir sağlık problemi söz konusuysa ya da birkaç farklı doktora gidilmişse, kesinlikle verilen tüm reçeteleri ve tıbbi sonuçları saklayın. Böylelikle doktorunuz diğer meslektaşlarının hastalığa yaklaşımıyla ilgili bilgi edinme şansına sahip oluyor.

7. Gerekli olduğunda telefon açın

Çocuk doktorları en çok aranan doktorların başında geliyor. Çünkü anneler kendi sağlıklarından öte çocuklarının sağlığını düşünüyor. Doktorlar da meraklı anneleri ellerinden geldiğince rahatlatmaya çalışıyor. Ancak abartmamakta yarar var! Kışın evde kaç tane kazak giymesi gerektiğini doktorunuza telefonla sormaya kalkışmayın. Hastalığıyla ilgili olarak doktoru aradığınız zaman çocuğunuzun yaşı, kilosu ve ateşi gibi sorulara karşı hazırlıklı olun.

8. Kişisel diyalog kurun

Çocuk doktorları hastalarının fotoğraflarını görmeye bayılıyor. Çocuğunuzun fotoğraflarını, yaptığı resimleri, doğum günü kartlarını ve hatta davetiyelerini doktorunuza göndermeye ne dersiniz? Böyle yapmanız tabii ki daha farklı bir muamele göreceğiniz anlamına gelmiyor! Ancak doktorunuz kendisini aileni bir ferdi gibi hissedecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir