Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engel Mi?

Adet gecikmesi neden olur? Düzenli ve korumasız bir cinsel hayatı bulunan 35 yaş altındaki bayanlarda adet gecikmesi gebeliğe işaret edebilmektedir.

Adet geciktiği halde gebelik oluşmamışsa yumurtlama problemleri yaşandığı düşünülebilir. Zira yumurtlama olmazsa adet düzensizliği yaşamak normal bir durumdur. Ancak yumurtlama problemi olmayan, gebe kalmayan kadınların adetlerinin gecikmesinin sebebi ise stres, sıkıntı, iklim değişiklikleri ile açıklanabilmektedir. Bu sebeple arada bir yaşanan adet gecikmelerinde endişelenmeye gerek yoktur. Ancak sık sık tekrarlanan adet gecikmeleri yumurtlama ve gebelik ile ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir.

Adet düzensizliği ne zaman kısırlığa işaret olabilir?

Adet düzensizliğinin yaşanma sıklığı ve sebebi, bu sorunun gebe kalma ile ilgili olup olmadığı konusunda bilgi vermesi açısından önemlidir. Stresli, problemli dönemlerde arada bir yaşanan adet düzensizliğinde endişeye gerek yoktur. Ancak ergenlikten itibaren sık sık yaşanan adet düzensizlikleri, yumurtlama ve üreme problemlerinin habercisi olabilir. Her ay düzenli olarak yumurtlama olmazsa gebelik de planlanan dönemde gerçekleşemez, çok daha geç gerçekleşebilir ya da hiç gerçekleşmeye bilir. Zira adet düzensizliğinin sebebi rahim ağzı ya da içindeki bir miyom, guatr veya süt hormonlarındaki bir bozukluk ise kadın gebe kalamayabilir veya düşük yapabilir. 

Neden adet düzensizliği yaşanır?

Tıpkı tüm hormonlar gibi adet düzenini sağlayan hormonlar da kadın beyninin fonksiyonlarıyla ilgilidir. Bu sebeple de kadının yaşadığı fiziksel, duygusal, psikolojik olay ve durumlar vücudun işleyişini olumlu ya da olumsuz etkiler. Adet düzeni veya düzensizliği de beyinden koordine edildiğine göre kadının yaşadığı stres, sıkıntı, mekansal, mevsimsel değişiklikler adet düzensizliğine sebep olabilir.

Adet düzensizliğinin nedeni bir hastalık olabilir mi?

Düzenli adet görmeden bahsedilebilmesi için iki adet arasının 21 günden az, 35 günden fazla olmaması gerekir. Adet dönemleri arasındaki zaman diliminin beklenenden uzun ya da kısa olması, kanamaların normalden çok daha yoğun veya az olması, aşırı ağrı, acı ve kramplara sebep olması vücutta olağandışı bir durumun varlığına işaret olarak algılanabilir. Bu sebeple tekrar eden olumsuzluklarda bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olmakta fayda vardır. Zira hormonsal farklılıklar, yumurtalık kistleri, rahim içi ve rahim ağzında oluşan polipler, miyomlar ve rahim kanseri de adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda erken tanı ve tedavi iyileşme ihtimalini artırırken, tedavi süresini de kısaltmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir