Ustalıkla emekleyen bebeklerin bazıları artık ayaklanmaya başlamıştır. Size veya mobilyalara tutunarak bir süre ayakta durabilirler.
Bu dönem kendisini de önceki aylara göre daha iyi anlatmaya başladığı zamandır. Bu becerileri ve diğer alanları geliştirecek 8 aylık bebek etkinlikleri;
- Bu dönemde isteklerini sesler ve hareketleriyle anlatmaya başlayan bebek söylenenleri de anlamaya başlar. Oyun oynarken “Aa! Araba neredeymiş?” deyip bebeğin arabaya bakmasını sağlamak, biberonundaki mama bittiğinde “Bitirmişsin, hadi biberonunu bana ver.” diyerek bu komutu yerine getirmesini beklemek dil gelişimine yardımcı olur.
- Oyuncaklarla oynadıktan sonra oyuncakları kutuya doldurmayı ona gösterin ve sizinle birlikte oyuncakları yerden alıp kutuya koymasına teşvik edin. Bu el-göz koordinasyonunu ve motor becerilerini geliştirir.
- Bebeği karşınız oturttun, ona şarkılar söyleyin, şarkılarda hayvan seslerini, eşya ve doğa seslerini tekrarlayın. Bir süre sonra bebek de bu sesleri tekrarlamaya başlayacak.
- Artık tutunarak bir süre ayakta durabilen bebeği bir yere veya size tutunarak ayakta durmasını sağlayın ve bir müzik açın. Bebeğin hareket etmesini, dans edip adım atmasını teşvik edin. Bu aktivite ile beden hakimiyeti kazanır ve denge kurmayı öğrenir.
- Bebeği oyun halısına yatırın, bir süre böyle birlikte yatarak oynadıktan sonra siz oturur pozisyona gelin, bebeğinize de kendi kendine oturmasını söyleyin. Karşılıklı oturun ve top atıp yakalama oyunu oynayın. Bebek her seferinde topu yakalayamayacak fakat el-göz koordinasyonu gelişecek
Oyuncaklarla Nasıl Oynamalı?
Bebekler, farklı farklı oyuncaklarla oynamayı severler ama her ay farklı yeni oyuncak almam gerekiyor derdine düşmeyin, ÇocukluDünya’daki tüm aktiviteleri evinizdeki malzemelerle yapabilirsiniz. Evinizde bulunan oyuncakları da dönüşümlü olarak kullanın. Bir kısım oyuncağını bir haftalığına kaldırın, farklı oyuncaklarla oynasınlar. Sonra yukarıdakileri indirin, eskilerden bazılarını kaldırın. Bu hem çocuğunuzun farklı farklı oyuncaklarla gelişmesini sağlar, hem de sıkılmadan oynamasına katkıda bulunur.
8 Sekiz Aylık Bebek Oyun Aktivite Önerileri
Ellerini kullanması için ona fırsat verin. Bebeğinize sırayla 3 farklı oyuncak verin. İki oyuncağı elinden tuttuktan sonar üçüncüyü önüne koymasını isteyin.
Farklı renkli bloklarla oynatın. Kutudan geçirilen bloklarla da oynatın. Farklı renk, şekil ve boyuttaki oyuncakları doğru delikten geçirmeyi denerken, problem çözme becerileri gelişecek ve farklı nesneleri tanımayı öğrenecektir. İlk başlarda yapamıyorsa ona yardım edin. Öğrendikten sonra kendisi zevkle oynayacaktır.
Oyun Aktivite Önerisi: Kalem Nerede?
Bebeği kucağına almadan önce cebi olan bir gömlek giy. Gömleğinin cebine bir kalem koy. Kalem görünür olsun. Sonra bebeği kucağına al. Ona dokun, onu sev, onunla konuş. Ona bir şarkı söyle. Sonra kucağına oturt. Yüz yüze gel.
Cebindeki kalemi fark eder, çekerse “Kalemimi buldun, yakaladın, çekiyorsun” de. Kalemi cebinden çıkarıp, eline alır bakarsa: “Bu bir kalem. Benim kalemim. Kalemle yazı yazıyorum, resim yapıyorum” de.
Kalemini fark etmediyse bebeğin elini cebindeki kaleme getir, dokundur. “Bak, cebimde ne var?” de. Kalemi cebinden çıkar, bebeğin eline ver. “Bu benim kalemim, kalemle yazarız, resim yaparız” de. Elinle yazma, çizme taklidi yap.
Bu aktivite ile el-göz koordinasyonu, el kasları ve kelime bilgisi gelişir.
Oyun Aktivite Önerisi: Meyveyi Bulalım
Bebeği mama sandalyesine oturt. Bir dilim meyveyi mama sandalyesi tablasının üstüne koy, üstüne bir kabı ters koyarak meyve dilimini sakla. Bir başka kabı da boş olarak ters çevirerek tablaya yerleştir. Bebeğine meyvenin hangisinin altında olduğunu sor. Bebeğinin seçtiği kabı kaldır. Eğer meyve altında değilse şaşırmış gibi yap “Meyve nerede?” diye sor, diğer kabı işaret etmesini bekle, etmezse sen kaldır göster. Heyecanla “İşte meyve burada” de. Meyveyi bulduğunda afiyetle yesin.
Bu aktivite görsel hafızayı geliştirir.