Bebeğinizin ağırlığı neredeyse 10 gram ve ellerini yumruk yapabiliyor!
12. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 12. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz bu hafta 45-65 mm boyunda ve neredeyse 10 gr! Bebeğiniz artık minicik ellerini yumruk yapabiliyor! Yüz yapısı ve göz kapakları gelişmeye devam ediyor. Kulakları son şeklini alıyor.
12. haftada bebeğinizin başı, vücudunun yarısına yakın büyüklükte. Kol ve bacakları ise ince ve uzun görünümde. Genital organları da artık tam olarak oluştu.
Yani kız mı, yoksa erkek mi olduğunu çok yakında öğrenebileceksiniz.12. haftada, bebeğinizin el ve ayak parmaklarının baş kısmında tırnak yuvaları oluşur ve bu hafta içerisinde tırnaklar büyümeye başlar. Bebeğiniz, kesilmesi gereken uzun tırnaklarla doğarsa sakın şaşırmayın, bu çok doğaldır. ?
Anneye Sağlık Önerileri – 12. Hafta Hamilelik
Daha önceki aylarda yapılmadıysa, hamileliğinizle ilgili bazı testleri yapmanın şimdi tam zamanı. Özellikle, 11-14 haftalar arasında yapılan “İkili Down Tarama Testi” bu testler içinde en önemlisidir. Bu, hamileliğinizde başta down sendromu olmak üzere, Trizomi 13 ve 18 açısından yüksek risk olup olmadığını anlamak için yapılacak bir testtir. Ultrason ile bebeğin ense kalınlığına bakılacak ve ilk anatomi taraması yapılacaktır.
Artık ultrasonda bebeğinizin kolları ve bacakları rahatlıkla beliriyor. Miniğinizin parmaklarını sayabilirsiniz, hatta ara sıra zıpladığını bile görebilirsiniz.
Hamileliğinizin ilk 3 ayında progesteron hormonu etkisiyle şişkin, halsiz, uykulu ve mutsuzhissedebilirsiniz. Önceleri sigara veya kahve tiryakisiyseniz, bu alışkanlıklardan uzaklaşmak zorunda kalmak da bu durumu arttırabilir. Bol sıvı almak ve yürüyüş ile hafif egzersizler yapmak bu zor durumla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
İlk 3 aydan sonra mutluluk katsayınızın arttığını göreceksiniz ?
Bebeğinizi besleyebilmek için kan hacminiz arttığı için, bu dönemde diş etleriniz daha hassas olacaktır. Dişlerinizi fırçalayınca veya diş ipi kullanınca kanadığını bile görebilirsiniz. Düzenli olarak diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edin ama nazik olmayı unutmayın.
Boğaz kuruluğu, özellikle klimalı ortamlarda sık yaşayacağınız bir sorun olabilir. Oda sıcaklığında sıvılar tüketmeye dikkat edin. Odanızı düzenli olarak havalandırın. Gece yatarken klima ve kaloriferi kapatın. Bitkisel boğaz pastilleri de boğaz kuruluğunu önlemede size yardımcı olabilir.
Hamilelikle birlikte, etrafta daha önce fark etmediğiniz kokuları çok yoğun hissedebilirsiniz. Çok sevdiğiniz parfümünüzden nefret edebilirsiniz. Eşinizin ten kokusu bile, size yabancı ve rahatsız edici gelebilir. Bu durumun geçici olduğunu ve 3 ay sonunda azalacağını unutmayın. Bu dönemde parfüm ve deodorantlardan uzak durun ve imkanınız varsa mutfaktaki işleri eşinize devredin.
Sıklıkla idrara çıkma hamilelik döneminde çok normal bir durumdur. Rahatsızlığınızı azaltmak için sıvı kısıtlamasına gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bol sıvı alın ve idrarınızın açık renk olmasına dikkat edin.
Yüz ve karın bölgelerinde tüylenme artışı, hamileliğin ilk aylarından itibaren görülebilir. Bunun sebebi, hormonların çalışmasının tüylerin büyüme hızını arttırmasıdır. Bu durum, ilk 3 ayda daha belirgindir. Hamilelik sonrası tüylenme azalır.
Anneye Beslenme Önerileri – 12. Hafta Hamilelik
Hamilelikte yükselen hormonlarınız mide hareketlerinizin azalmasına neden olur ve haftalar ilerledikçe büyüyen rahim, bağırsak hareketlerinizi zorlaştırır ve hazımsızlık şikayeti boy göstermeye başlar. Bu sorun ile başa çıkmanın yolu, özellikle akşam yemeklerinde hazmedilmesi kolay yemekleri tercih etmekten geçiyor. Kalorisi ve yağ oranı yüksek ancak besin değeri düşük yiyeceklerden uzak durmalı ve kaliteli protein kaynakları tüketmelisiniz.