Bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken çok güvenli bir markanın deterjanını kullanmanız gerekmektedir. Özellikle 6 ayda daha küçük yaşı olan bebeklerde bu durum daha önemlidir.
Kimyasal bileşenlerin oranca az olduğu organik ürünler, güvenli deterjanlara örnek olarak verilebilir. Bunun yanında kullanmakta olduğunuz deterjanın güvenli olduğunu düşünüyorsanız bunu test etmek için çocuğunuzun bir kıyafetini bu deterjanla yıkayıp test edebilirsiniz.
Deterjanla ilgili yazdığımız her şey yumuşatıcılar için de geçerli. Ancak ilk altı ay boyunca yumuşatıcı kullanmak kesinlikle tavsiye edilmez. Bebeğiniz 6 ayı geçtiğinde yumuşatıcınızı deneyebilirsiniz.
Çamaşır makinelerinde yumuşatıcı işlemi çamaşırlar durulandıktan sonra başlar. Bu nedenle de yumuşatıcının büyük bir kısmı çamaşırlar tarafından emilir.
Tüm bunlara rağmen yumuşatıcı kullanmak istiyor iseniz yumuşatıcı kullandıktan sonra bebeğinizin çamaşırlarını tekrar kurulayın.
Artık teknolojinin de gelişmesiyle çamaşır makinaları giysilere minimum hasar vermeye başladı. Bu nedenle elde ya da makinede güvenle yıkayabilirsiniz.
Elde yıkamayı tercih edersiniz iyice durulamayı ihmal etmeyin. Bebeğinizin giysisi üzerinde deterjan ve sabun kalmamalı.
Makinede yıkamayı tercih ederseniz de uygun programı seçin ve bebeğinizin giysilerini sizinkilerden ayrı olarak yıkayın.
Bebeklerin giysilerini ne kadar çabuk kirlettiğini hepimiz biliyoruz. Giysilerindeki lekelerin uzun süre kalmaması için ideal çözüm kirlendiği ada yıkamanızdır.
Özellikle bebeğin havlusu, yastığı, ve çarşafları sık sık yıkanmalı. Nevresimleri iki haftada bir kez yıkayabilirsiniz. Havluları ise üç kez kullandıktan sonra yıkayınız.
Günümüzde son teknolojiyle üretilen yeni nesil çamaşır makinelerinin genelinde bebek kıyafetlerini yıkamak için özel yıkama programları bulunur. Bu programlar annelerin işini oldukça kolaylaştırsa da söz konusu programlar bebek kıyafetlerini yıkamak için şart değildir. Bu programların tek avantajı, diğer yıkama programlarına göre ekstra durulama yapmasıdır. Bu nedenle çamaşır makinesinde bebek kıyafetleri yıkama programı olmayan anne adayları, fazla durulama süresi seçerek sorunun üstesinden gelebilir.
Yıkama sürecinin yanında ütüleme işlemi de hijyen açısından büyük önem taşır. Ütüleme esnasında yayılan yüksek ısının yıkanmaya direnen kirleri giysilerden arındırdığı, bebeğin cildine hızla enfeksiyon oluşturma ihtimali olan bölgelere direkt temas eden iç çamaşırlarının, çorapların hatta nevresim takımlarının bu anlamda önceliği bulunduğu, dolayısıyla bebeğin vücuduna doğrudan temas eden kıyafetlerin öncelikli olmak üzere, bebek kıyafetlerinin düzgün bir şekilde ütülenmesi önerilmektedir.