Yaz Aylarında Bebek Bakımıyla İlgili 5 İpucu

Her anne, kış ayları boyunca bebeklerinin bağışıklık sistemini güçlendirip hasta olmamaları için ellerinden geleni yaptılar. Peki ya şimdi? Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bebeklerde sivrisinek ısırığı ve isilik gibi yaza özel birçok şikâyet artmaya başladı. Bu şikâyetleri önlemek için neler yapabileceğinizi bilmek, bebeğinizin yaz aylarını daha konforlu geçirmesine yardımcı olacak.

1. İsiliğe Karşı Önlem Alın

İsilik, özellikle bebeklerde çok sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Bunun sebebi ise bebeklerin ter kanallarının yeteri kadar gelişmemiş olması. Olgunlaşmayan ter kanalları kolayca tıkanabildiği için bebeklerde sık sık isilik gelişmesine sebep olur. Bunu önlemenin yolu da bebeği terletecek kıyafetlerden kaçınmak, pamuklu kumaşlar kullanmaya özen göstermek, bebeği serin bir ortamda tutmak ve sık sık yıkayarak gözeneklerinin tıkanmasını engellemektir.

İsilik genellikle kendiliğinden geçen bir cilt problemidir. Ancak nadir durumlarda bakteriler enfeksiyona sebep olarak bölgede iltihaplı ve kaşıntılı pütürcükler oluşturabilir. Böylesi bir durumda mutlaka çocuk hastalıkları veya dermatoloji uzmanına muayene olmak gerekir. Uygulanacak topikal tedavilerle gelişen enfeksiyon kısa bir sürede gerileyecektir.

2. Yaz Aylarında Pişik Olasılığı Artar

Yaz aylarının gelmesiyle bebeklerde pişik şikâyetleri de artmaya başlar. Bu nedenle bez bölgesinin tahriş olmaması için ekstra önlem almak gerekir. Örneğin bezini kısa aralıklarla değiştirmek, cildini tahriş edecek ıslak mendillerden veya temizleyicilerden uzak durmak bu noktada önemlidir. Ayrıca özellikle yaz aylarında bez bölgesini sık sık havalandırmak, bebeği kat kat giydirmemek, serin bir ortam oluşturmak ve doktorunun önereceği çinko oksit içeren kremler kullanmak, pişik oluşumunu önleyen ve hatta  bebeklerde pişik tedavisi için tavsiye edilen diğer öneriler arasındadır. 

3. Sivrisinek Isırıklarına Dikkat!

Yaz aylarında artış gösteren bir diğer şikâyet de sivrisinek ısırıklarıdır. Sivrisinek ısırıkları genellikle ciddi bir sağlık sorununa sebep olmaz. Ancak ısırılan bölgenin kaşınması bebeklerde huzursuzluğa neden olabilir. Bunu önlemek için de bebeğin yatağına cibinlik takmak, evin pencerelerinde sivrisineklerin içeriye girmesini önleyecek tüller kullanmak, özellikle sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu piknik alanlarında bebeğin cildini örten ince kumaşlı kıyafetler tercih etmek gerekir. Eğer sivrisinek kovucu losyonlar kullanılacaksa mutlaka hekimin önerdiği bir marka tercih edilmelidir.

4. Güneşin Zararlı Etkilerinden Koruyun

D vitamini kaynağı olan güneş, bebeklerin özellikle kemik gelişimi için çok önemli bir yere sahiptir. Ancak faydalı olduğu kadar, bilinçsiz bir şekilde güneşlenmek de olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Çünkü UV ışınları kısa vadede güneş lekelerini veya yanıkları, uzun vadede ise cilt kanseri gibi çok ciddi hastalıkları tetikleyebiliyor.

Güneşten D vitamini alırken olumsuz etkilerinden korunmak aslında çok da zor değil. Bunun için güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneş banyosu yapmamak ve uzun süre güneş altında kalmamak yeterli. 

5. Sıvı Alımını Artırın

Yaz aylarında sıcaklığın artmasına bağlı olarak, vücut terleme yoluyla ısı dengesini korumaya çalışır. Ancak bu durumda kaybedilen sıvıyı mutlaka yerine koymak gerekir. Eğer bebek yalnızca anne sütüyle besleniyorsa ve gün içinde 5 – 6 kere idrarını yapıyorsa ekstra su içmesine ihtiyacı yoktur. Çünkü anne sütünün %80’inden fazlası zaten sudan oluşmaktadır. Ancak ek gıdaya başlayan bebeklerin mutlaka su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Her öğünden ve terlemeyi artıracak oyun gibi aktivitelerden sonra mutlaka su içmesi teklif edilmelidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir