SINAV KAYGISI VE BAŞETME YÖNTEMLERİ
Sınav kaygısı; öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkin biçimde kullanılmasına engel olan ve okul başarısının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur. Kaygı ise çocukların bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir durumdur.
ANNE BABALAR NELER YAPMALI NELER YAPMAMALI
1. Çocuklarınız başarılı olduklarında sevinirken başarısız olduklarında da destek olmalı, olumlu ifadelerle çocuklarınızı motive etmelisiniz.
2. Çocuklarınızdan yüksek beklentileriniz, sınavlardan başarısız olmaları durumunda verdiğiniz olumsuz örnekler çocuklarınızın kaygı yaşamasına neden olmaktadır.
3. Olumsuz ve özgüveni azaltan anne-baba tutumları gibi öğretmenlerinde tutumları sınav ve başarı kaygısını arttırır.
4. Özellikle ÖSS ve OKS gibi sınav dönemleri oldukça zorludur. Genellikle öğrenciler bu dönemlerde çok bunalmış, kaygılı ve yorgundurlar. Bu dönemlerde dinlenme ve eğlenme zamanlarını arttırın ki çalışmaya daha motive olsunlar.
5. Önemli olanın çocuklarınızın ruh sağlığı olduğunu da asla unutmayın!
6. Yoğun sınav dönemlerinde çocuklarınıza yapacağınız en büyük iyilik sınav hazırlıklarını çok aksatmadıkları sürece onlara az uyarıda bulunmak olmalıdır.
7. Aileler kesinlikle çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamalıdır.
8. Aileler çocuklarına sınavlar için harcadıkları maddi ve manevi bedelleri hatırlatmamalıdır.
9. Sınav koçu olarak bir pedagog veya bir eğitimcinin öğrencilerin çalışmalarını yakından takip ederek organize etmesi aile- çocuk çatışmasını önleyerek sınav sürecinin sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır.
10. ÖSS ve OKS sınavlarında çocuklar ile gençlerin ilgi ve yetenek alanlarına göre değerlendirilmesi, duygu ve düşüncelerine önem verilmesi şarttır.