Ödev Yapmayan Çocuk Sahibi Anne Babalar Ne Yapmalı?

Ailelerin sık sık şikayetçi olduğu konulardan biri de çocukların ödev yapma alışkanlığına sahip olmaması.

Çocuklar belli dönemlerde ödevlerini yapmak konusunda belli sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tür sorunların sebepleri farklılık gösterebileceği gibi, ailevi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Aslında öncelikli olarak ödev yapmayan çocuk hakkında detaylı bir araştırma yapmak da gerekmektedir. Bu problemler karşılıklı iletişim ile çözülebileceği gibi, uzmanlardan alınan yardımlar aracılığı ile de çözüme kavuşabilmektedir.

Ebeveynlere bu noktada çok büyük görev düşmektedir. Bu görevlerden biri de çocuğu yargılamadan ve sakin bir şekilde neden bu tarz bir tutum içinde olduğunun sorgulanmasıdır. Hem anneler hem de babalar çocuklarının ödev yapmaması ile şikayette bulunmakta ve bu sorun ile alakalı bir çözüm yolu da aramamaktadır.

Ödev yapmayan çocuk konusunda; ceza ve ödüle başvurmadan önce sorulacak birkaç soru var. “Neden ödev yapmıyorsun?” Sorusu ise aslında doğru soru değil. Onun yerine “bu ödev sana ne katacak?’ , “ne öğreneceksin?” daha doğru.

Ödev yapmayan çocuk ile empati yapın. Hatta bir gün çocuğu anlamak için alın onun ders kitaplarını siz çalışın. Siz de sıkılacak mısınız acaba? Nasıl o içerikleri çekici hale getirebilirsiniz üzerine düşünün.

Çocuğun Ödevi Yapmama Sebebini Kendisine Sorun

Ödev yapmayan çocuk neden böyle davranmaktadır? Ne olsa yapardı ? Bu durumun çözümünü de kendisine sorun ve çözüm önerilerini dikkate alın. İnanın çocuklar kendi problemlerini çözebilecek önerilerde bulunacaktır. Çocuğunuz ödevini neden yapmadığı ile ilgili mutlaka bir açıklama yapacaktır; ancak bu sorular sorulurken de kişilerin kesinlikle çıkışırcasına ya da bağırırcasına davranmaması da davranışın düzeltilmesi için büyük önem taşımaktadır. Çocukların geçerli bir sebebi varsa bile ailenin sert çıkmasından dolayı korkacak ve konu ile alakalı net bir davranış da sergilemeyecektir. Hal böyle olunca ödev yapmayan çocuk ile alakalı kesin bir yargıya ulaşmak da mümkün olmayacaktır.

Öğrenme Nedir? Öğrenmeyi Biliyor Muyuz?

Ödev yapmayan çocuk konusunda ne yapmalı sorusuna pek çok cevap vermek mümkündür. Mesela çocuktan öğrenmenin resmini çizmesini isteyin. Klasik bir derslik çizen çocuğun mu yoksa büyüteç, dünya gezegen çizen çocuğun mu derse ilgisi daha fazladır? Çocuğa öğrenmenin not, puan ve okul olmadığını göstermeliyiz. Çocuklara önce öğrenmeyi öğretmeliyiz. Sınavların ve ders notlarının aslında çok farklı olgular olduğundan onlara bahsedebilirsiniz. Çocuklarda öğrenme, yetişkinlere oranla çok daha farklı gelişmektedir. Hatta öğrenme metotlarından yardım alarak çocuğunuza bu anlamda destek sunabilirsiniz.

Çocuğun Güven İhtiyacını Karşılamalıyız

Çocuklar ilişki kurmak ve ilgi görmek isterler. Onlara ihtiyacı olan güven ve karşılıksız sevgi ortamını yaratın. Gerekirse öğretmenlerinden, arkadaşlarından destek isteyin. Başarısız olan öğrenciler, her zaman çekingen olurlar. Bu durum okulda ve arkadaşlarının yanında da bu şekilde sürmektedir. Bir derste başarısız olsa dahi çocuklarınıza güvendiğinizi ve onun her zaman yanında olduğunuzu hissettirmeniz, aslında başarıyı daha çabuk yakalamasına da olanak sağlayacaktır. Hatta onun ders konusunda tüm ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir.

Çocuklara Ders Yapmayı Sevdirmenin Yolları

Her çocuğun ilgi ve başarı alanının farklı olduğundan az önce de bahsetmiştik. Onlara ders çalışmayı sevdirmek için elbette belli yollar var. Bu yollar ise aşağıda detaylı bir şekilde yer alıyor. Bu yolları deneyebilir ve çocuğunuzun ders konusunda daha başarılı olmasını da sağlayabilirsiniz.

  • Çocuklar yapılan programlara uymayı severler. Onlar için renkli ve ödüllü bir çizelge hazırlayabilirsiniz. Hatta bu çizelge günlük ya da aylık da olabilir. Yapılan bu çizelgede kalpler ya da gülen yüzler şeklinde çıkartmalar hazırlayabilir ve her yaptığı ders için bir çıkartma ekleyebilirsiniz. Bu onun motive olmasına da olanak sağlayacaktır.
  • Haftalık ders programı çizelgesinin sonunda onun için küçük bir ödül belirlemesi yapabilirsiniz. Çocuklar ödül için çok daha motive olacak ve ödüle ulaşabilmek için gerektiğinden daha fazla çabalamaya başlayacaktır.
  • Ödül verirken elbette dikkatli olmasınız. Kullanacağınız ödül onu başarıya götürmelidir. Bu nedenle herhangi bir hafta ders çalışmayı bırakıyor ya da yeterince çaba sarf etmiyorsa, o hafta kesinlikle ödül vermemelisiniz.
  • Çocuklarınız nerede ders çalışmayı seviyorsa ona müdahale etmeyin. Bazı çocuklar kendi odalarında rahat ederken, bazı çocuklar ise farklı alanlarda ders çalışabilir. Bu alanlar salon, mutfak ya da evin herhangi bir alanı olabilir. Bırakın kendisini rahat hissettiği odada dersini yapsın.
  • Çocuklarınızın ödevini yapmak sizin göreviniz değil. Bu yüzden zorlandığı bir ödevde ona sadece rehber olun. Eğer onun ödevini yapar ve okula götürmesine izin verirseniz, sorumluluk duygusunun gelişmesini de büyük oranda engellersiniz.
  • Cep telefonları günümüzde çocukların dahi elinde olan teknolojik cihazlar. Bu nedenle dersini yapmadan bu cihazlar ile ilgilenemeyeceklerinin tepkisini onlara net bir şekilde vermelisiniz. Aksi takdirde çocuğunuz telefon ile ilgilenmekten zaten ders çalışmayacaktır.
  • Bir diğer önemli faktör ise ders çalışmayan çocukların bu sorun ile neden karşılaştığının nedenini araştırmaktır. Pek çok çocuk öğretmeninin tutum ve davranışlarından ders çalışmaktan hoşlanmamaktadır. Öğretmeni ile konuşarak bu sorunların okulda çözülmesine de olanak sağlayabilirsiniz.

Ödev yapmayan çocuk konusunda aileler ne yapmalı sorusu  en çok sorulan sorular arasındadır ve yukarıda sayılan bu çözüm önerilerini uyguladığımız sürece çocuğunuzun zaman içinde sistemli bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini de görebilirsiniz.

Ödevler Konusunda En Önemli Şey Çocuğun Motivasyonudur

Aldığı notlardan çok çabasına odaklanır, çabasını takdir ederseniz, çocuğun motivasyonunu artırırsınız. Özellikle motivasyon sorunu olan öğrencilerde çocuğun öğretmenle ilişkisi çok önemlidir. Öğrenci sevdiği öğretmenin dersini her zaman daha iyi çalışır. Çocukla pozitif ilişki kuran ufak başarılarını gören övgüyü daha çok kullanan öğretmen ve anne baba çocuğun kendine güvenmesini okulu sevmesini ödevlerini elinden geldiğince yapmasını sağlayacaktır.

Ödev yapma konusunda sıkıntıyla çocuk psikiyatrisine başvuran çocuklarda çocuğun öğrenme sitilinin saptanması ve buna yönelik bir proğram hazırlanması bu konuda doktor öğretmen ve aile işbirliği önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir