Gebelikte Sık Görülen Hastalıklar

Hamilelikte zayıf düşebilen ve hastalıklara karşı daha açık hale gelen anne adayının vücudunda bu faktörün dışında hamilelik öncesinden gelen bir rahatsızlıkta bu süreçte rahatsızlıkların önemli etkeni olur.

Anne ve çocuk sağlığı hamileliğin en önemli olgusudur. Özellikle de anne adayının vücudunda yaşanan değişimlere iyi bir şekilde uyum sağlaması ve bu doğrultuda da vücudunun alışmasına yardımcı olma konusunda hem beslenmesine hem de hareket fonksiyonlarına dikkat etmesi gerekir. 

Genel Sorunlar

Hamileliğin anne adayının vücudunda yaratmış olduğu değişimle ve olumsuz etkiler haricinde anne adayının vücudunda daha farklı pek çok etkene bağlı olarak çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak hamileliğin etkisiyle oluşmamış olmasına karşın bu rahatsızlıklar hem anne adayı hem de bebek açısından hayati risk teşkil edebilir. Bu tip etkenler arasında yüksek ateşe yol açan rahatsızlıklar, enfeksiyonlar, cerrahi müdahale gerektiren rahatsızlıklar, tromboembolik sorunlar, anemi ve idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar yer alır. Anne ve çocuk sağlığı konusunda hamilelik sürecinde uzman doktor takibinin düzenli olarak yapılması ve hamileliğe zarar verebilecek alışkanlıklara karşı daha dikkatli hareket edilmesi çok önemlidir.  [ilgiliicerik icerik_id=”11643″]

Hamilelikte Sıklıkla Görülen Rahatsızlıklar 

Hamilelikle birlikte anne adayı vücudunda pek çok değişim ile karşı karşıya kalır. Genel olarak sırt ağrıları, çabuk yorulma gibi gündelik yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ancak yüksek seviyede risk taşımayan rahatsızlıklar görülmesi olağandır. Ancak bu tip yapıda olan rahatsızlıkların haricinde anne adayında görülen bazı rahatsızlıklar hem anne adayını hem de bebeğini tehdit eder. Buna göre hamilelikte görülen hastalıklar arasında; 

  • Mide Hastalıkları 

Hamile olan anne adaylarında mide rahatsızlıkları çok yaygın şekilde görülür. Özellikle de midede ekşime ve yanma sorunları hemen hemen her hamilelikte söz konusu olur ve hamilelik boyunca devam edebilir. Anne adayının vücudunda hamileliğin etkisiyle ortaya çıkan değişimlerden birisi olan mide ağzındaki kaslarda esnekliğin yok olmasından dolayı midede salgılanan asit gibi salgıların yemek borusundan ağza doğru çıkması ekşime ve yanma hissiyatına yol açar. 

  • İdrar Yolu Enfeksiyonları 

Hamilelik döneminde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan birisi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Gebelikte görülen hastalıklar arasında diğerlerinden tamamen farklı olarak ‘erken doğum’ gibi bir riskin yaşanmasına da neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının ilerleyen aşamalarında gerekli tedavilerin ve önlemlerin alınmaması durumunda böbrek iltihaplanması problemi ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Böyle bir rahatsızlık hamileliği de riske sokacağından mutlaka dikkat edilmesi ve önem verilmesi gerekmektedir. 

  • Grip 

Vücudun gribal rahatsızlıklara yol açan bakteri ve diğer unsurlara karşı korumasını sağlayan bağışıklığın, hamilelikle birlikte düşmesi (zayıflaması) sonucunda bu bakterilerin vücuda alımı daha kolay olur. Özellikle de kış aylarında süren hamileliklerde çok sık şekilde grip rahatsızlığı görülür.

Ayrıca hamilelikte gribal enfeksiyon rahatsızlıkları, hamilelik harici dönemlere göre çok daha uzun sürebilir ve çok daha fazla şiddette sahip olabilir. Çünkü hamile olan anne adayının bağışıklık sisteminin üzerinde çok ciddi bir baskı bulunduğundan, bu bakteri ve virüsler ile ideal şekilde mücadele edilebilmesine engel olur. [ilgiliicerik icerik_id=”11614″]

  • Kabızlık 

Hamile kalan bayanların vücutlarında yaşanan değişimlerden birisi de ‘profesteron’ seviyesinde artış yaşanmasıdır. Bu artış vücudun bağırsak hareketlerinin önemli oranda yavaşlamasına yol açar. Hamilelikte kabızlık problemine ilişkin yapılan araştırmalar, hamileliğin tümünde ve doğum sonraki ilk 3 aylık süreç her 4 anneden 1’sini etkilediğini ortaya koyuyor. Kabızlık rahatsızlığı ile ilgili tedavilerin ertelenmesi ya da önemsenmemesi anüs damarlarında şişliğe yol açarak, hemeroid gibi çağın en rahatsız edici rahatsızlıklarından birisine yakalanmaya neden olabilir. 

Önemli Not:  Hamilelikte vücudun demir ihtiyacı ortaya çıktığından yapılan demir takviyesinin yüksek seviyede olması da kabızlığa neden olur. 

  • Burun Tıkanıklığı 

Genellikle hamile bayanların gece uyku kalitesinin düşmesine neden olan burun tıkanıklığı, hamilelikte görülen hastalıklar arasında en popüler olanıdır. Vücutta hamilelikle birlikte plesantanın oluşturduğu östrojen ve hormonal artışlar burunda bulunan mukoza zarları üzerinde baskı yaratır. Hamilelikte kan hacmi ve basıncının artışı da burun tıkanıklığına neden olabilir. 

  • Sırt ve Bel Ağrıları 

Hamilelikle birlikte vücut omurgasının biçim değişikliğine uğraması, büyüyen fetüsün yaratmış olduğu vücut fonksiyon kayıpları ve öne doğru çekim etkisi sonucunda sırt ve belde ciddi ağrılar yaşanabilir. Ağrı kesici gibi ilaçların kullanımının gerçekleştirilememesi nedeni ile de bu süreçte ağrılar fazlasıyla rahatsız edici olabilir. 

Önemli Not: Diyabet ve hamilelik zehirlenmesi, hamilelikteki en riskli rahatsızlıklardır. Anne ve çocuk sağlığı açısından mutlak suret ile kadın doğum uzmanı kontrolünde sürecin geçirilmesine önem verilmesi gerekir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir