Ek Gıdaya Geçiş Döneminde BLW Yöntemi Nedir Nasıl Uygulanır?

Her anne, bebeğinin 6. ayını doldurması ile birlikte ek gıdaya geçiş sürecinde farklı yöntemler deniyor. Bu yazımızda sizlere son zamanlarda anneler arasında yaygın olarak kullanılan, beslenmenin yanı sıra bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan BLW yöntemi nedir nasıl uygulanır….

BLW Yöntemi Nedir?

Bebek önderliğinde katı gıdaya geçiş olarak tanımlanan BLW (Baby Led Weaning), bebeğin kendi kendine beslenmesi yöntemidir. BLW yöntemi ile bebeğiniz, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğinizin çiğneme beceresi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar. BLW, bebeğinizin beslenme becerisinin yanında bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir. Bebeğinizin 6.ayını doldurmasıyla birlikte uygulamaya başlayabileceğiniz bu yöntemi, bebeğiniz anne sütünden kesilene kadar devam ettirebilirsiniz.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanmalıdır?

BLW yöntemini bebeğinize güvenle uygulamak için bazı noktalara çok dikkat etmelisiniz. Öncelikle, bebeğinizin dik bir şekilde ve önündeki yiyeceklere rahatça erişebileceği bir pozisyonda oturuyor olması gerekmektedir, mama sandalyesi de kullanabilirsiniz. Bebeğiniz bu yöntemle beslenirken yemeğini elleriyle tutacağı için ellerinin temiz olması çok önemlidir. BLW için en hassas noktalardan birisi de mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tercih edilmesidir. Bebeğinize sunacağınız mevsime uygun yiyecekleri, parmak boyutunda (5/6 cm.) keserek, ne çok sert ne de çok yumuşak olacak şekilde, tercihen buharda veya suda haşlayarak hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız yemeği bebeğinizin önüne koyarak, ne kadar ve nasıl yiyeceğine kendisinin karar vermesini bekleyin. Bebeğinizin yemeğini incelemesine ve tanımasına izin verin. Bebeğinizi yemek boyunca yalnız bırakmayın ve gözetim altında tutun. Bu yöntemle bebeğinize üç gün boyunca her öğünde aynı gıdayı hazırlamalısınız. Böylece hem bebeğinizin tatları öğrenmesini sağlayabilir hem de olası alerjik tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde bebeğiniz, kendi beslenmesinden kendi sorumlu, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olur. Yemek konusunda bebeğinizle inatlaşma yoluna gitmeyeceğiniz bu yöntem ile tüm aile bir arada keyifle yemek yiyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir