Ek gıda muazzam bir gerginlik yaratır tüm annelerde. Nereden başlayacağım? Ne yedireceğim? Nasıl pişireceğim?
Biz anneler üzerimize düşeni 6 ay boyunca yaptik. Şimdi sıra miniklerimizde. Ek gıdaya doktorumuzun kontrolünde 6. Ayda başlıyoruz. (Daha erken de başlamış olabiliriz.) 3 gün kuralımızı unutmayalım.
Ek Gıda Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar
Ek gıdaya başlarken bebeğinizin ilk defa ek bir gıda ile tanıştığını unutmayın. Bu yüzden her yeni gıdaya başlarken, o gıdadan bir tatlı kaşığı verip bu miktarı zamanla arttırabilirsiniz. Bu hareket bebeğinizin sindirim sorunları ve alerji semptomları gösterip göstermeyeceğine dair harika bir ipucudur.
Ek gıdaya tek çeşit ile başlanır. Her yeni ek gıdayı en az 2-3 gün aralıklarla beslenme listesine ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz için uygun tariflere tuz ve şeker eklememelisiniz.
Ek besinlere geçilirken; elma, şeftali, armut gibi meyveler ile patates, havuç ve kabak gibi sebzelerin püresi ve suyu tercih edilebilir. Doğru beslenme planı içi ay ay beslenme bilgileri edinmeniz ve bunları uygulamanız çok önemli.
Ek gıdalara başlarken ilk olarak öğle öğününü tercih edin ve yemeğiniz için bebek kaşığı kullanın.Bir iki kaşık ek gıda verdikten sonra bebeğinize anne sütü verin. Bu şekilde bebeğinizi yormamış olursunuz.
Bebeğiniz ek gıdaları ısrarla dışarıya doğru itiyorsa ve yutmuyorsa henüz hazır değildir. Ek gıda desteğini 10 gün sonra tekrar deneyin. Bebekler ek gıdalara 7. aya kadar alışamayabilirler. Panik yapmayın, bu çok normal.
Eğer bebeğiniz kaşığı reddediyorsa belki de sorun yemek yemekte değil kaşığa alışamamasıdır. Bu durumda kaşık yerine parmağınızla yedirmek de çözüm olabilir.