Doğumdan sonra ilk olarak yaşanan bir lohusalık dönemi bulunuyor. Bu dönem birçok anne için yorucu ve yıpratıcı bir süreçtir. Her doğum yapan kadın lohusalık dönemi bittiğinde doktoruna görünerek jinekolojik muayene olmalıdır. Bu süreçte smear aldırma ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinilmelidir.
Doğumdan sonra adet düzensizliği yaşanması normaldir, ancak annelerde adet uzun süre başlamıyorsa ve kanama başladıktan sonra adet düzeni en az 6-8 ay geçmesine rağmen oturma eğilimi göstermiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekir.
Doğum sonrası adet düzensizliği konusunda bir sorunu olmayan anneler de yılda en az bir defa jinekolojik muayene olmalıdır. Anneler bu süreçte çocuğunu emzirmemesine karşın adet düzensizliği yaşamaya devam ediyorsa ya da emzirme dönemi içinde şiddetli kanama şikayetleri varsa doktora başvurulması önemlidir.
Doğumdan sonra adet düzensizliği neden olur?
Gebelik dönemi sonrasında doğumun ardından adet dönemlerinin nasıl şekilleneceği birçok kadının merak ettiği bir konudur. Gebelikten sonra adet dönemlerinde bazı küçük farklılıklar olabilir. Bu durum kadınlar için endişe verici olsa da birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Doğum sonrası adet kanamasının başlama zamanı emzirme durumuyla direkt ilişkilidir. Doğum yapan ve bebeğini emziren annelerde daha geç adet döngüsünün başladığı bilinmektedir. Ayrıca emzirmeyen annelerde bu sürenin daha kısa olduğu bilinmektedir.
Annelerde emzirme süreci devam ettikçe adet kanaması gecikecektir. Çünkü anne bebeğini emzirmeyi sürdürdükçe salgılanan hormonların adet kanamasını engelleyici özellikte olmasıdır. Annelerde gerekli olan anne sütünün üretilmesi için salgılanan hormon prolaktindir. Bu hormonlar üreme hormonunun baskılanmasına yol açabilir. Bu durumda döllenme için gerekli olan yumurtlama işlemi gerçekleşmez.
Yumurta üretimi gerçekleşmeye başlamadan adet döngüsü olmaz. Anne bebeğini düzenli olarak emziriyorsa adet kanamasının devam etmesi çok normal bir durumdur.