Kabızlık çocuklarda en sık görülen sorunlardan biri. Kabızlık problemini gidermenin tek yolu yeme alışkanlığında yapılacak değişiklikler ve belki de kısa süreli ilaç kullanımı. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sürecin yakından takip edilmesi gerektiğidir. Nedeni tespit ettiğinizde, çözümü bulmak çok daha kolay olacaktır.
Çocuklarda kabızlığı önleyici besinler neler?
Lifli gıdalar insanların tükettikleri yiyecekleri rahat sindirmesi için gerekli temel bileşenlerdir. Eğer lifli gıda tüketimi azalırsa, bunun sonucu kabızlık olacaktır. Bu nedenle çocukların günlük gıda tüketiminde lifli gıdaların zenginleştirilmesi ve bolca sıvı kullanması gerekli. Çocuklarınızın tabağı taze sebzeler ve meyvelerle, lif oranı yüksek ekmek ve türevleriyle dolu olmalı.
Başlangıçta bu biraz zor gelebilir ancak bunun uzun dönemdeki olumlu etkileri, ilk anda çekilecek sıkıntıyı çok çok geride bırakacaktır. Çocuklarda kabızlığın önlenmesi için günlük diyette yer almasında yarar olan lifli gıdalardan bazılarını sıralamak mümkün.
Kuru erik:
Kuru erik lif deposu olmanın yanı sıra A vitami ve potasyum kaynağıdır. Bu bileşenlerin tümü kabızlığın tedavisinde etkilidir. Kuru erik, vücutta yumuşatıcı etki yaratan sorbitol içerir.
Armut:
Bağırsak hareketlerini kolaylaştıran en iyi doğal ürünlerden biri de armuttur. Kabuklarıyla birlikte yenen küçük miktarda çiğ armut, 4.4 gram lif içerir. Kabuğu ile yenilen orta boy bir elmadaki lif miktarı ise 3.3 gramdır.
Brokoli:
Çok miktarda lif içeren brokoli de bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Mümkünse brokoli çiğ olarak yenmeli. Çünkü pişirilmiş brokolideki fiber miktarı büyük oranda azalır. Ancak brokoliyi pişirmeden yiyemiyorsanız, mutlaka haşlama ya da buharda pişirerek tüketmelisiniz.
Keten tohumu:
Keten tohumu omega 3 asitleri bakımından oldukça zengindir ve bir lif deposudur. Aç karına rahatlıkla yenilebilir. Eğer kabızlık ilacı olarak keten tohumu kullanmak isterseniz, yağının tohumundan farklı olduğunu unutmamalısınız. Keten tohumu yağı, kabızlığa iyi gelecek bir bileşen değildir.
Havuç:
Çiğ havuç tüketmek sağlıklı bir lifli diyetin bileşeni olarak kullanılabilir. Havucu çiğ tüketmek bağırsak hareketlerini düzenler ve tam bir lif deposudur. Ancak havucun çiğ tüketilmesi önemlidir. Havuç suyu içmek ya da havucu pişirerek yemek, lif bileşenini tamamen yok edecektir.
Fasulye:
Fasulye sindirim sistemini düzenler ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bir bardak fasulyede 10 gram lif bulunur. Bu miktar neredeyse hiçbir lif kaynağında bulunmayan bir miktardır. Fasulyenin çorbasını yapabilirsiniz, makarna ya da salataya ekleyebilirsiniz. Lif deposu olmanın yanı sıra fasulye protein açısından da oldukça zengindir. Üstelik her çeşit fasulyede aynı etki bulunur. Tek yapmanız gereken fasulyeyi yumuşak şekilde pişirmektir. Hatta haşladığınız fasulyeleri mutfak robotundan geçirip, içine biraz tahin eklediğinizde sağlıklı humusa da kavuşursunuz. Çocuklarınızın, iyi yıkanıp tükettikleri çiğ sebzeleri, fasulyeden yapılan humusa batırarak yemelerini sağlayın.
Şeftali:
İster kurutulmuş ister taze olarak tüketilsin, şeftali iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca çocukların bir hayli hoşlanacağı bir lezzete de sahiptir. Şeftaliyi kabuğuyla birlikte yiyebilirseniz, çok daha fazla lif tüketmiş olursunuz.
İncir:
İncir bağırsakları yumuşatır. Eğer çocuğunuz incir yemiyorsa aslında dünyanın en iyi kabızlık önleyici gıdasını kaçırıyor demektir. İncir ayrıca, harika bir lif deposudur.
Tam tahıllı gıdalar:
Yulaflı ve kepekli kahvaltılıklar çocuklar için mükemmel bir lif kaynağıdır. Tam tahıllı ürünler çocuklardaki kabızlığın önlenmesine yarayacak çok miktarda protein ve lif içerir. Bu bileşenler özellikle sindirim sistemine iyi gelecektir. Ayrıca beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç, beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek kullanarak da aynı faydayı sağlayabilirsiniz.
Ananas:
Ananas suyu doğal bir yumuşatıcıdır ve bağırsak hareketlerinin normalleşmesini sağlar. Aynı zamanda sindirim sisteminin tümünü düzenlediği gibi kabızlığı da önler. Ananas suyunu kendiniz yapabileceğiniz gibi marketlerde de şekersiz olarak bulabilirsiniz.
Tüm bunların yanında Brüksel lahanası, buğday, papaya, soya fasulyesi ve kavrulmuş fındık gibi gıda maddeleri de çocuklardaki kabızlığı önlemenin önemli bileşenleri arasında bulunuyor.