Bebeklerde Meme Reddine Çözüm Önerileri

Kısır döngü sonucunda bebek sadece devam sütü yani mama ile beslenir hale gelir. Bunu önlemek mümkün. Aşağıdaki noktalar emmeyi reddeden bebeği yeniden emmeye teşvik etmek için size yardımcı olabilir.

  1. Emzirme Yöntemlerini Gözden Geçirin!

Emzirme yöntemizin, bebek için yeterince teşvik edici olmayabilir. Bu amaçla aşağıdaki maddeleri deneyimleyin!

  • Bebeğinizi uyurken veya uykuya dalarken emzirmeye çalışın. Onu uyuturken göğsünüzü emzirecek gibi hazırda tutun ve bebeğiniz uykuya geçince göğsünüzü teklif edin, emzirmeye başlayın.
  • Bebeğiniz için farklı emzirme pozisyonlarını deneyin. Kendiniz ve bebeğiniz için en idealini bulmaya çalışın.
  • Hareket halinde iken emzirmeyi deneyin. Bazen bebekler anneleri yürürken emmekten hoşlanabiliyor.
  • Sessiz ve loş ışıklı ortamda emzirmek, emerken bebeğinizin dikkatini dağılmasını önleyeceği için bir alternatif olabilir.
  • Bebeğinizle ten teması çok önemlidir. Bebeğinizle bol bol ten tene vakit geçirmeye çalışın. Emzirirken olabildiğince üstünüzdeki kıyafetlerinizi çıkarın, bebeğinizin de sizin teninizi hissedecek kadar az kıyafetle kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Birbirinize daha yakın olmak ve emzirme denemelerine daha çok fırsat yaratmak amacıyla bebeğinizle beraber uyuyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin banyosunu akşamları yaptırabilirsiniz. Sonrasında ona masaj yapıp rahatlamasını sağladıktan sonra tekrar emzirmeye çalışabilirsiniz.   

       2. Bebeğin Dikkatini Memeye Çekin!

4. aydan itibaren bebekler, çevrelerini incelemeye başlar. Odadaki bir tablo, nevresimdeki desen, pencereden sızan ışık gibi bizim, belkide bakıp da görmediğimiz şeyler, onun için inanılmaz seviyede heyecan verici olabilir. Bunlara bakarken dikkati dağılır ve memeyi ağzından çıkarmak ister. Emzirme kolyesi, bu konuda size yardımcı olabilir. mutlaka deneyin!

        3. Sütün Devamlılığını Sağlayın!

Bebeğin memeyi reddetmesine çözüm olarak yukarıda paylaştığımız önerileri dikkate alın. Bu süreçte yani bebeğin daha az emdiği dönemde sütün azalmaması için sürekli süt sağımı yapın. Sağılan sütü, anne sütü saklama şişesi veya anne sütü saklama poşeti içinde buzdolabına veya derin dondurucuya koyarak saklayın. Devam sütü yerine sağılmış sütü vermeyi önemseyin. Böylede biberonla da olsa anne sütü almaya devam edecek ve memenize süt sağımı için gereken tetikleme de gidecektir. Ancak burada iki noktayı açıklığa kavuşturmak önemli:

  1. Biberondan anne sütü içmekle anne memesinden süt içmek, farklıdır! Çünkü bebeğin büyümesi, gelişmesi için anne  sütünün içeriğine ihtiyacı olduğu kadar anne memesini emmeye, anneye temas etmeye, anne ile göz temasında olmaya da ihtiyacı vardır. “Nasılsa anne sütünü alıyor” düşüncesi ile sadece veya çoğunlukla süt sağımı yapmak gibi bir düşünce kesinlikle yanlıştır. 

Biberon memesi ile anne memesi farklıdır! Günümüzde biberon memeleri gerçekten çok değişti ve anne memesini birebir taklit eder hale gelen örnekler var. Biberon Emziği de bebeklerin içgüdüsel olarak anne göğsünde uyguladıkları “dalgaya benzer” emme hareketini emzikte de rahatça uygulayabilmelerini olanak sağlayarak doğal emme hareketini destekliyor. Bu sayede emzirme düzeni oturmuş bebeklerin biberonu kolay kabul etmeleri ve anneleriyle bir araya geldiklerinde emmeye geri dönmeleri sağlanıyor. Ancak buna rağmen bebek için anne memesinden emmek, çok başka bir duygusal gelişim nedenidir. Bu nedenle anne sütü de olsa biberonla beslemek, bebeğin yanında bulunamadığınız ya da geçiş dönemlerinde tercih ettiğiniz bir yöntem olmalı. bebekler için ilk 6 ay boyunca ilk ve öncelikli beslenme, her zaman annenin memesinden emmek şeklinde olmalı. 

    2.  Anne memesi, bebek onu emdikçe süt üretir. Arada Elektrikli Göğüs Pompası, bebeğin doğal emiş ritmini taklit ederek süt üretimini tetiklemeyi hedefler ve başarır. Ancak anne ile bebek arasındaki duygusal bağın da süt üretimine etkisi vardır. 

Özetle; bebeğiniz memeyi reddediyor / bebeğiniz emme istemiyorsa, sakin olun ve bunu, aynı dönemdeki hemen her bebeğin yaşadığını bilin. İmkan varsa bir hekimden ya da sağlık görevlisinden destek alın. Bebeğinizi emzirmek için kararlı olun. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir