Sıcak yaz günlerinde yetişkinlerden çok daha fazla terleyen bebeklerin/çocukların yeteri kadar sıvı aldıklarından emin olun.
Yaz aylarında havaların ısınması ile cilt hastalıkları artış gösterir. Yaz aylarında bebeklerimizin hassas ciltlerine bağlı sorunların başında isilik gelir. Ama bebek üşür diyerek 30 derece sıcakta kat kat giydirdiğiniz bebeğiniz sadece isilik olmaz, ciddi su kaybı yaşar… İsilik için ilaç, krem çareleri aramadan önce bebeğinizi hava sıcaklığına uygun giydirin ne olur?
İsiliğin genel nedeni terin tıkanan ter bezlerinden(gözeneklerden) atılamayıp cilt içinde sıkışıp kalmasıdır.
Tıp dilinde Miliaria olarak adlandırılan isilik, çoğunlukla yaz aylarında ortaya çıkar ve ter kanallarının tıkanması ile meydana gelir. Tıkanan ter kanalları vücutta küçük kabarcıklara neden olur. İsilik, gözeneklerin kapanması sonucu oluşan deri döküntüsüdür. Halk arasında sıcak döküntüsü olarak da adlandırı kış aylarında çok sıkı giydirilen bebeklerin aşırı terlemesiyle de oluşabilen bir deri hastalığıdır. Aileleri görünümüyle endişelendirse de gerekli önlemleri aldığınızda, 3-4 gün içinde kaybolur.
İsilik neden olur?
İsilik her yaş gurubunda hatta yetişkinlerde dahi görülebilmesine rağmen en çok küçük bebeklerde görülür. Çünkü bebeklerin cilt gözenekleri yetişkin insanlara göre daha küçüktür ve terlediklerinde teri gözeneklerinden atmaları daha zordur. Yetişkinler gibi terlediğinde üstünü değiştiremediği için eğer aileleri veya bakıcıları tarafından yoğun terledikleri fark edilmezse, uzun süre terli eşyaları ile kalabileceğinden maalesef bebekler daha fazla olur. Bebeklerde ter kanallarının tıkanmasıyla ciltten atılamayan ter cildimizin katmanları arasına sızar Bu da bebeğimizin cilt yüzeyinde kırmızı kabarıklıklar yani isilik olmasına sebep olur. Ter salgısının deri altında kalmasından oluşan bu kabarcık ve döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda tutulması ile daha da artar.
İsilik vücudun hangi bölgelerinde oluşur?
Hava aldırmayan, sentetik, dar ve kalın giysiler terlemeyle birlikte ciltte minik su kabarcığı benzeri döküntülerin oluşmasına sebep olur. Ter bezi kanallarının tıkanmasıyla oluşur, çocuklarda en çok boyun, ense, eklem iç kısımlarında ve bez kenarlarında görülür. Bebeğin iç çamaşırının lastikli bölgelerinin değdiği yerlerde de oluşur. Yüzde alın, göz kapağı, burun gibi bölgelerde de görülebilir. Özellikle kilolu bebeklerde eklem birleşimlerindeki boğum yerleri isilik olur.
Bebeklerde isilik nasıl önlenir?
İsiliği önlemek için, teri emen pamuklu giysileri tercih etmek, her gün bebeklerimize/çocuklarımıza duş aldırmak ve serin yerlerde bulundurmaya çalışmak gerekir. Bebeğiniz/çocuğunuz isilik olduysa küvetinizi yoksa leğeni suyla doldurun bırakın miniğiniz suyla keyfince oynasın. Bebeğinizin terle tıkanmış gözenekleri bir güzel açılsın ve rahat etsin. Bu yöntemle bile isiliklerin rengi kırmızılıktan kurtulur. Sadece bunu deneseniz dahi farkı görebilirsiniz. Bebeğinizi banyosu esnasında isilik olan bölgeleri suyla hafifçe yıkayın, fakat aşırı ovalamayın ve sert sabun, lif gibi cisimler kullanmayın. Cildin PH dengesini koruyan banyo ürünleri tercih edin. Banyo şampuanınızın sabun içermemesine önem verin. Banyo sonrasında vücutta tüm bölgeleri, boğum aralarını, koltuk altlarını, boynunu iyice kurutulmalı ve nemli bırakılmamalısınız. Bebeğinizin altını sık sık değiştirerek, altını bir süre açık bırakarak tamamen cildininin kuruması sağlanmalıdır. Bebeğinizin altını nemli iken bağlamayın.
İsilik olan bebeğinizin/çocuğunuzun cildine bir süre nemlendirici losyon, krem sürmeyi bırakmanızı öneririm. Sıcak havalarda losyonlar kremler gözenekleri tıkayarak bebeğinizde isilik oluşumuna sebep olur.
Bebeğinizin eşyalarını yıkadığınız temizlik ürünleri mutlaka gözden geçirmelisiniz. Bebeğinizin eşyalarında deterjan vb. ürünlerde bebeğinizin cildinde çeşitli sorunlara sebep olur.