Suda Doğum nedir?
Suda doğum daha kısa sürede, daha az ağrıyla ve daha kolay normal doğum yapabilmek için geliştirilen bir yöntemdir.
Neden suda doğum?
Suda doğum; bebeğin annesinin karnında olduğu 9 ay boyunca sıvının içerisinde olan bebeğin doğumda da rahatlıkla suyun içerisine gelebilmesi fikrinden ortaya çıkmıştır. İlk olarak Fransa’da çok uzun süren bir doğumu kolaylaştırmak için suda doğum denenmiş ve başarılı olunmuştur.
Suda doğumun faydaları
Annenin sıcak su dolu bir küvet ya da havuzda doğum yapmasını sağlayan suda doğum; doğumun anne açısından daha az ağrılı olmasına yardımcı oluyor. Ayrıca suda doğumda diğer doğum türlerinde olduğu gibi ağrı kesici müdahale gerekmiyor.
Suda Doğum’un Avantajları
- Ilık su rahatlatır
- İlaç kullanılmaz
- Vajinal doku esner
- Bebek için avantajı tartışmalıdır!
Suda Doğum Yapılamayacak Durumlar
- Annede Hipertansiyon, diabet varlığı
- Plasenta previa, plasenta dekolmanı
- Bebeğin anne karnında duruşu normal değilse
- Bebek küçükse
- Doktor yoksa
- Doğum uzamışsa
- Bebek strese girmişse
- Sonuç olarak her gebe farklıdır, her gebenin gebelik süreci de farklıdır. Bu yüzden doğumunun nasıl olacağı kadın doğum uzmanı tarafından belirlenir.
Su altında yapılan doğumlarda asıl amaç, gebelerin streslerinin azaltılması, kullanılan ağrı kesici ilaçların azaltılması ve vajina kaslarının oldukça gevşemesi sonucunda; doğum daha hızlı ve daha kolay seyreder.
Bazı hastanelerde suda doğum için özel olarak hazırlanmış küvetler bulunur. Suyun çok sıcak olması durumlarında anne adaylarında kan dolaşımı değişimi veya tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Bu durum anne ve bebeği risk altına alabilir. Suda uzun süre kalan gebelerde de sıvı kaybı yaşanabilir.
Suda Doğum ve Normal Doğum Arasındaki Farklar
Her iki doğum çeşidinin yarar veya zarar etkisi açısından birbirine karşı çok üstün avantaj ya da dezavantajları bulunmamaktadır. Son yıllarda suda doğum pek çok çift tarafından tercih edilmektedir. Tabi bu konu hastanelerin koşulları, hekimin tecrübesi ve eşlerin görüşleri dikkate alınarak değerlendirilir.
Suda doğumda normal doğumdan dolayı oluşacak komplikasyonların oluşmadığı görülmektedir. Ancak, suda doğum anne ve bebek için daha az risk teşkil eder. Aksine sıcak su kişiyi rahatlatır ve kaslarının gevşemesini sağlar. Bu durum anneyi rahatlatarak daha kolay doğum yapmasını sağlar.
Yine çoğu gebe de suda doğum yerine normal doğumu tercih eder. Sıcak su annenin kan dolaşımını etkileyebilir. Bu durum bebeğin ciğerlerine direk olarak su dolma olasılığını göz önünde bulundurursak bebek doğduğu anda suyun içerisinde sıkışabilir ve nefes alırken suyu içine çekebilir.
Her iki doğum metodunda da mutlaka anne ve bebek için risk her zaman vardır.