Bebeklerde uyku eğitimi oldukça hassas ve önemli konu olduğundan, bu konuda birbirinden farklı görüşler ve fikirler bulunmaktadır. Böylesi bir konuda birbirinden farklı fikir ve görüşlerin ortaya atılması kimi zaman bebek gelişimi için oldukça yanlış olan fikirlerin genel kabul olarak değerlendirilmesine neden olmaktadır.
Yanlış 1: Çocuğunu Gündüz Az Uyutmak; Gece Daha İyi Uyumasını Sağlar.
Gündüz uykuları bebeğinizin gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle; gündüz uykularına, tıpkı gece uykularına olduğu kadar ehemmiyet göstermeniz gerekir. Çocuklarınızı; yaşına ve ayına bağlı olarak, gündüz ihtiyaç duyduğu kadar uyutmanız gerekir. Gündüz daha az uyumak, sanılanın aksine, bebeğinizin gece sık sık uyanmasına sebep olacaktır. Bu durum da, ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı geceleri az uyuma probleminin ortaya çıkmasına yol açar.
Yanlış 2: Gündüz Uykularını Aydınlık Vakte Denk Getirerek, Bebeğin Geceyle Gündüzü Karıştırmasını Önleyebilirsin.
Ebeveynler tarafından yanlış anlaşılan konulardan birisi de gündüz aydınlıkta uyutma konusudur. Gündüzleri aydınlıkta uyutma, yalnızca yenidoğan dönemindeki bebekler için geçerlidir. Bu dönemde bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenmeye başlar. Yenidoğan bebekleri aydınlıkta uyutarak onların gece ve gündüz ayrımını öğrenmeleri noktasında destek olabilirsiniz.
Yanlış 3: Bebeği Sallayarak veya Emzirerek Uyutmak İyidir.
Geleneksel yanlışlarımız olan bebeği sallayarak ya da emzirerek uyutma çabalarımıza artık bir son vermemiz gerekiyor. Yeni doğan bebeği sallamadan uyutmak konusunda ebeveynlerimizin bir bilinç kazanması gerekmektedir. Bilmeniz gerekir ki, bebeği sallayarak uyutmak; uyutmak değil bayıltmaktır. Çocuğun başını ritmik bir şekilde sağa sola sallayarak onun başının dönmesine neden oluruz ve bu nedenle bebeğimiz istemsiz bir şekilde gözlerini kapatır ve hafif uyku moduna geçer. Bebeğimizin baş dönmesi geçtiğinde yüksek ihtimalle uykusundan uyanacaktır. Öte yandan, gündüz uykularının asıl amacı, bebeğimizin hem dinlendiği hem de geliştiği derin uyku uyumasını sağlamaktır. Bebeği sallayarak ona sağladığımız hafif uyku modu, onu geliştirmez ve uykusuzluktan dolayı mutsuz ve huzursuz bir gün geçirmesine yol açar.
Sallayarak uyutmayla ilgili söylediğim şeylerin benzeri, emzirerek uyutma için de geçerlidir. Hepimiz biliriz ki anne sütü bebeğin gelişiminde ilk 2 yaş için oldukça değerlidir. Ancak, bir bebeği emzirmekle onu memede uyutmak aynı şeyler değildir. Anne sütü yapısı itibarıyla üç bölüme ayrılır. bu bölümlerin ikinci ve üçüncüsü gerçekten doyurucu olan kısımdır. Uyku vakti öncesinde emzirilmeye başlayan bebek, daha ilk dakikalarda uykuya dalar ve anne sütünün o doyurucu kısımlarını alamadan uyumuş olur. Böylesi durumlarda, bebeğiniz uykuya daldıktan biraz sonra, gaz sancısı ve/veya açlıktan dolayı uyanacaktır. Bu konuda, annenin emzirme alışkanlığını daha ilk etapta düzgün bir şekilde uygulamasını öneriyorum. Makbul olanı, bebeğin gündüz uykusundan sonra beslenmesidir. Annelerin, bu düzeni doğru bir şekilde oturtması ve bebeklerini gündüz uykusundan sonra emzirmesi oldukça önemlidir.
Yanlış 4: Çocuğunu Televizyonun Yanında Uyut Ki Seslere Alışsın.
Çocuk gelişiminde yapılan büyük yanlışlardan birisi de çocuğu televizyon yanında uyutmaktır. Ebeveynler böyle yaparak çocuklarının sese alışmasına yardımcı olduklarını düşünürler. Ancak bilinmesi gerekir ki, bebeklerin kaliteli bir uyku uyumasında, uyudukları ortam ve uyku hijyeni oldukça önemlidir. Öte yandan, çocuğu sese alıştırmak gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Zira, yenidoğan bebeklerin yanında davul çalıyor olsanız dahi onlar, eğer uykuları varsa, uyuyacaktırlar. Çünkü anne karnı oldukça gürültülü bir ortamdır. Beyaz gürültü olarak adlandırılan elektrik süpürgesi sesi ve davlumbaz sesiyle eş değer bir ses değerine sahip olan anne karnında 9 ay geçiren evladınız zaten gürültülü ortamlarda uyumaya alışmış durumdadır. Bu nedenle onu, sesli bir ortamda uyutmaya zorlamak zorunda değilsiniz. Bebeği televizyona yakın bir konumda uyutmanın bir diğer zararı da televizyonun yüksek radyasyonuna çocuğunuzu maruz bırakmaktır. Bu nedenle, çocuklarınızı her ne gerekçeyle olursa olsun, gürültülü bir ortamda, hele ki televizyonun hemen yanında uyutmamanızı öneririm.
Sonuç
Bebek uyku eğitiminde doğru bilinen yanlışlar başlıklı bu yazıda sizlere bebek uyku eğitimi konusunda çevrenizden duyabileceğiniz şehir efsanelerinin ve yanlış bilgilerin doğru cevaplarını vermeye çalıştım. Anneler, özellikle ilk annelik heyecanıyla, çevrelerinden duydukları şeyleri, hiçbir süzgeçten geçirmeden uygulamaya çalışırlar. Bu davranış kimi durumlarda fayda sağlayabiliyorken, bebek uykusu gibi kritik konularda, olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bilinçli ebeveynlerin yapması gereken, çevrelerinden duydukları şehir efsanelerini uygulamaya başlamadan önce, bu konuda uzmanlığı bulunan kişilerin görüş ve önerilerine başvurmak olmalıdır.
Bebek uyku danışmanı Sinem Gerger Akınal