Bebeğinizin göz kapakları gelişmeye başladı ve ses telleri oluştu bile.
11. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 11. Hafta Hamilelik
11. hafta itibariyle bebeğiniz artık 31-42 mm, yani neredeyse işaret parmağınız kadar!
- Bebeğinizin beyin yapısı oluşmaya, yüzü hepimizin yüzüne benzemeye başladı bile. Göz kapakları gelişiyor ve kapanıyor.
- Sakın şaşırmayın, tüm bebeklerin gözleri 26. haftaya kadar kapalı kalır.
- Bağırsaklar göbekten karın içine yerleşti ve bağırsak hareketleri başladı. Karaciğeri safra salgılamaya başladı. Tiroid ve pankreas oluşumu tamamlandı ve pankreastan insülin salgılanmaya başladı.
- Ses telleri oluştu ve ses çıkarabilecek hale geldi.
- Dış genital organlar çok belirgin olmasa bile gelişerek belirmeye başladı.
- El tırnakları ve refleksleri de gelişmeye başladı.
- Bebeğinizin kalbi aslında haftalardır hızla atmakta, fakat bu atışın sesi “Doppler” adı verilen özel bir cihazla doktorunuz tarafından dinlenebilecek seviyeye daha yeni geldi. Artık siz de bebeğinizin kalp atışını duyabileceksiniz!
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı – 11. Hafta Hamilelik
Kan uyuşmazlığı, annenin kan grubunun RH (-) ve babanın kan grubunun RH (+) olduğu durumlarda ortaya çıkar. Kan grubu RH (-) olan anneden doğan, kan grubu RH (+) bir çocuğun hücreleri anne dolaşımına geçtiğinde annede bu hücrelere karşı bağışıklık cevabı meydana gelir.
Eğer ilk hamilelikse, ilk cevap genellikle zayıftır. Oluşması için 6 aydan biraz daha uzun süre gerekmektedir ve zararsızdır. Fakat anneye ait hücreler ikinci hamileliklerde tekrar RH (+) bebek hücreleri ile karşılaştığında kuvvetli bir ikincil cevap meydana gelir ve bebeğin kaybına varan olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Kan uyuşmazlıklarında, rutin olarak doğum sonrası bebeğin kan grubunun belirlenmesi ve kan uyuşmazlığı saptanması halinde Rhogam (anti D) yapılmaktadır. Bu nedenle eskiden sıklıkla görülen ve bebek kaybına bile neden olabilen Rh izoimmunizasyonu veya Rh hastalığı, günümüzde nadiren görülmektedir.
Aşırı kanamalarda, dekolman plasenta – plasenta travmalarında ve amniyosentez ile CVS gibi girişimsel işlemlerde bebeğe ait hücreler çok fazla miktarda anne dolaşımına geçtiği takdirde, aşırı bir bağışıklık cevabı meydana gelebilir. Böyle bir sorun meydana gelirse doktorunuz Rhogam veya Anti D iğnesi yapılmasını uygun görebilir. Özellikle ilk hamileliklerde kan uyuşmazlığı konusunda bir sorun olmaz fakat tüm olumsuzlukları elemek için her ay “Indirect Coombs” testi ile takip yapılmalıdır.
Anneye Beslenme Önerileri – 11. Hafta Hamilelik
Doktorunuza danışarak aldığınız multivitamine ilave olarak B grubu vitaminleri içeren tabletlerden de almanızda fayda var. Mayalı yiyecekler, posalı sebzeler, vejetaryen burger ve protein içeren sebzeleri tüketmeye çalışmalısınız. Çinko açısından zengin baklagiller, kuruyemiş ve kabak çekirdeklerini yemeye gayret etmelisiniz.
Ayrıca, hamilelik döneminde her gün 80 ile 10 mg. arası C vitaminine ihtiyaç duyarsınız. C vitamini, bebeğinizin yeni hücreler oluşturmasına ve sağlık diş-kemik gelişimine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için, portakal ve diğer narenciye ürünlerini tüketebilirsiniz.
Vejetaryenseniz, hamilelik döneminde beslenmenize daha da özen göstermelisiniz. Doğal kaynaklar aracılığıyla elde etme ihtimalinin düşükolduğu B12 vitaminini eksiksiz almaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Hamilelikte Miyom – 11. Hafta Hamilelik
Hamilelik esnasında sorunlara neden olabilen problemlerden biri de miyomlardır. Miyomlar, hormonların etkisiyle rahim adale dokusundan oluşan et topu şeklinde kitlelerdir. İyi huylulardır fakat bazen konumlarına bağlı olarak sorunlara neden olabilirler.
Rahim odacığına doğru büyüyen miyomlar kanama nedeni olabilirler. Miyomların, hamilelik döneminde büyüdüğü gözlemlenir. Rahim dışına doğru büyüyenler kitle etkisiyle rahatsızlık gösterebilir ama belirgin bir probleme neden olmazlar.
Miyomlar, hamilelik hormonları nedeniyle dejenerasyon adı verilen bir değişime neden olduklarında ise rahatsız edici ağrılara neden olabilirler.
Hamilelikte Vajinal Mantar – 11. Hafta Hamilelik
Hamilelik döneminde, progesteron hormonu etkisiyle vajina florası değişime uğrar. Bu da mantar üremesine zemin hazırlar. Mantar oluşumu, süt kesiği tarzında akıntıya ve kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı yoksa tedaviye de gerek yoktur. Çünkü hamilelik dönemi içerisinde bir süre sonra yine tekrarlayabilir. Kaşıntı rahatsız ederse, doktorunuza danışmalı ve onun önerdiği ilaçları kullanmalısınız.
Anneye Sağlık Önerileri – 11. Hafta Hamilelik
- Burun tıkanıklığı, daha önceden geniz eti veya burunda deviasyon problemi olan anne adaylarında daha sık yaşanmaktadır. Bunun sebebi hormonların etkisiyle meydana gelen ödemdir. Özellikle ilk 3 ayda, doktorunuzun tavsiye edeceği deniz suyu içeren burun spreyleri ile rahatlayabilirsiniz. Tuzlu acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Geceleri meydana gelen öksürüklerle birlikte mide reflüsü sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Tedbir olarak gece yatmadan 2 saat önce katı gıdaları kesebilirsiniz. Yüksek yastıkla yatabilir ve yatmadan önce doktorunuzun önereceği mide asidini gideren şuruplar içebilirsiniz.
Anneye Alışveriş Önerileri – 11. Hafta Hamilelik
Göbeğiniz yavaş yavaş belli olmaya başladı değil mi? Bu dönemde kendinize birbirinden güzel hamile elbiseleri, tasarım hamile tişörtleri almaya başlayabilirsiniz. Hem bunlarla çok tatlı bir görüntüye sahip olabilir hem de kendinizi oldukça rahat hissedebilirsiniz. ?
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 11. haftamızdan merhaba!
Bu haftada gözlerimi kapatacağım ve 26. haftaya kadar açmayacağım, sakın merak etme, bütün bebekler böyleymiş. Bu haftada ses tellerim oluştu ve kalbimin sesini bile duyabilirsiniz! Peki kalbim nasıl atıyor? An-ne! Ba-ba! An-ne! Ba-ba! Eğer kalbim gibi diğer organlarımın da gelişmesini istiyorsan, C vitaminli yiyecekler yiyebilirsin. Bir de B12 vitamini gelişimim için çok önemliymiş… 11. haftamızda en çok bana bakışını sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?